H ”εκδίκηση” της Finansbank

Δεν έχουν περάσει ούτε 3 μήνες από τότε που η πολιτική, και όχι μόνο, διαμάχη γύρω από την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα βρισκόταν στο φόρτε της. Όμως, παρά τη σημαντική υποχώρηση της τουρκικής αγοράς, η Finansbank δείχνει τα δόντια της.

H ”εκδίκηση” της Finansbank
Ίσως κανένα άλλο επιχειρηματικό ντιλ δεν επικρίθηκε τόσο πολύ από τόσο πολλούς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κ.λπ., όσο η συμφωνία εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα.

Αν μάλιστα οι επικριτές γνώριζαν ότι η καθίζηση των αποτιμήσεων των τουρκικών τραπεζών στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έχει μειώσει την αξία της Finansbank στα 2,6 δισ. ευρώ, μειώνοντας συνακόλουθα την αξία των μετοχών κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σημερινούς όρους αγοράς, πιθανόν να μιλούσαν για εθνική προδοσία.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση της Morgan Stanley, το μέσο Ρ/Ε του τουρκικού τραπεζικού κλάδου με βάση τα προσδοκώμενα κέρδη του 2007 είναι 7 έναντι 13 του αντίστοιχου ελληνικού πολλαπλασιαστή κερδών.



Όμως, η Finansbank συνεχίζει να εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά την αυξημένη μεταβλητότητα της τουρκικής αγοράς και γενικότερα των αναδυόμενων αγορών και το προεκλογικό σκηνικό.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 56% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 25% και οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 42%, με το συνολικό ενεργητικό να αυξάνεται κατά 39% το ίδιο διάστημα.

Τα μεγέθη της τράπεζας αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο από την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της σε 300 στα τέλη του 2006 και σε 350 στα τέλη του 2007, από 210 στις 31 Δεκεμβρίου του 2005.

Διαβάζοντας το χθεσινό ρεπορτάζ της στήλης Χαμαιλέων από τη Σιγκαπούρη, κάθε αντικειμενικός παρατηρητής θα εκτιμούσε ακόμη περισσότερο την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας από την Εθνική.

Σύμφωνα με τον Χαμαιλέοντα, υψηλόβαθμοι παράγοντες της Εθνικής Τράπεζας ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους στο δείπνο που παρέθεσαν, παρουσία του πρώην ιδιοκτήτη της τουρκικής τράπεζας κ. Husnu Ozyegin, ”ότι από τότε που έκαναν την επένδυση στη Finansbank έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον αραβικών funds για τη μετοχή της Εθνικής, και μάλιστα ιδιαιτέρως”.

Την αίσθηση ότι η τουρκική τράπεζα θα μπορούσε να συμβάλει στη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της Εθνικής δίνει επίσης η έκθεση της Morgan Stanley που μιλά για ευκαιρία εισόδου στην τουρκική αγορά με προνομιακούς όρους μέσω του ελληνικού ομίλου, αφού η Finansbank αποτιμάται 6 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2007.

Κι αν όλα αυτά δεν θεωρούνται αρκετά για να αντισταθμίσουν το ρίσκο που προσθέτει στην Εθνική η εξαγορά της μεσαίας τουρκικής τράπεζας, ο διεθνής οργανισμός S&P δίνει μια ακόμη νότα αισιοδοξίας.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v