Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαν να μην πέρασε μια ...εβδομάδα

Η υπέρβαση και πάλι των 3.900 μονάδων για το Γενικό Δείκτη επαναφέρει ουσιαστικά την αγορά στο προ εβδομάδος επίπεδο. Διαπιστώθηκε για ακόμη έναν κύκλο συνεδριάσεων πως οι βασικοί δείκτες διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό εντός ενός στενότατου εύρους διακύμανσης χωρίς να αποσαφηνίζεται η μεσοπρόθεσμη τάση. Τα στατιστικά του επταημέρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υπέρβαση και πάλι των 3.900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη επαναφέρει ουσιαστικά την αγορά στο προ εβδομάδος επίπεδο. Διαπιστώθηκε για ακόμη έναν κύκλο συνεδριάσεων πως οι βασικοί δείκτες διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό εντός ενός στενότατου εύρους διακύμανσης χωρίς να αποσαφηνίζεται η μεσοπρόθεσμη τάση.

Θα λέγαμε πως πρόκειται για έναν κύκλο αρκετών εβδομάδων όπου βασικοί δείκτες και μετοχές κινούνται εντός στενού εύρους, καθώς κατοχυρώνονται θέσεις στα υψηλά του εύρους και επαναγοράζονται στα χαμηλά του.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Εθνικής, όπου το εύρος διακύμανσης παραπέμπει σε… ευθεία γραμμή, δίνοντας ευκαιρίες αγορών και πωλήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα και πολύ κοντά σε συγκεκριμένες τιμές.

Ωστόσο, οι συναλλαγές παραμένουν μέτριες για αυτά τα επίπεδα τιμών καθώς σπανιότατα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Το δε μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου πραγματοποιείται σε 3-5 μετοχές χωρίς να φαίνεται πως αλλάζει κάτι στην εικόνα της αγοράς.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος όσον υποστηρίζουν πως δεδομένου του κλίματος, δίνεται χώρος και περιθώριο για την ενεργότερη συμμετοχή και δραστηριοποίηση εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

Σύμφωνοι, αλλά αυτό δεν είναι μια αναπτυγμένη αγορά αλλά ένα περιφερειακό χρηματιστήριο που δικαιολογημένα βλέπει την ”κίτρινη κάρτα” του FTSE. Οι υπέρμαχοι συντήρησης του κλίματος των τελευταίων εβδομάδων υποστηρίζουν πως διαμορφώνονται ευκαιρίες σε περιφερειακό επίπεδο το πολύ μέχρι τον μεσαίο χώρο.

Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η αποτίμηση εισηγμένων, αυξάνεται η εμπορευσιμότητα μετοχών ούτως ώστε να διευκολυνθούν εν εξελίξει επιχειρηματικές διεργασίες και να δημιουργηθούν μεγαλύτερα (σε αποτίμηση) σχήματα.

Αυτό είναι εμφανές στην ακτοπλοΐα, όπου λόγου χάρη τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά η αποτίμηση των Attica Συμμετοχών-Blue Star, αλλά και των ΝΕΛ, ΑΝΕΚ. Η ενίσχυση της αποτίμησης των δύο τελευταίων ακτοπλοϊκών είναι προφανές πως διευκολύνει τις ομολογουμένως μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.

Κάτι ανάλογο θα λέγαμε πως επιχειρείται σε αρκετούς ακόμη κλάδους όπου κυοφορούνται εξελίξεις, λόγου χάρη στις κατασκευές, στον χώρο της υγείας, αλλά και στα τρόφιμα.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες ενισχύεται η αποτίμηση μετοχών εταιριών όπως Δομική Κρήτης, Cyclon, Μηχανική, Παντεχνική, Κατσέλης, Εγνατίας Τράπεζας, Rainbow και ορισμένων ακόμη εισηγμένων.

Είναι προφανές πως στο παρασκήνιο της αγοράς, επιχειρηματικές συζητήσεις και διεργασίες συνεχίζονται. Ωστόσο, η τάση αυτή δεν αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ειδικότερα τις τράπεζες.

Για την επόμενη εβδομάδα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν συντρέχουν λόγοι μεταβολής της μεσοπρόθεσμης διακύμανσης, δηλαδή υποχώρησης του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα του 3.850 ή υπέρβασης των 3.970 μονάδων.

--------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής

της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Με την Ευρώπη και την Αμερική να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά εκτιμούμε ότι πολύ δύσκολα η Ελληνική αγορά θα αποφύγει την μοίρα της, να συντονιστεί δηλαδή με το ανοδικό momentum των διεθνών αγορών έστω και με καθυστέρηση.

Ωστόσο δεν παραγνωρίζεται η ύπαρξη ισχυρού αντίρροπου μετώπου πωλητών οι οποίοι θα αναχαιτιστούν μόνο με μια συντονισμένη κίνηση που θα έχει περισσότερους πρωταγωνιστές και μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά. Υποστηρίζοντας το ανοδικό σενάριο δεν θα αποκλείαμε το σπάσιμο της παράδοσης και την εμφάνιση θετικών αποδόσεων εντός του φθινοπώρου ενώ επισημαίνουμε ότι τα περισσότερα τεχνικά διαγράμματα βρίσκονται σε φάση παρατεταμένης συσσώρευσης που θα μπορούσε να εκτονωθεί με έντονο τρόπο”.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.905,98 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,05%, ο FT 20 ενισχύθηκε κατά 0,68%, ο Mid 40 κατέγραψε πτώση 0,65%, ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 2,62% και ο FTSE 140 ενισχύθηκε κατά 0,26%.

Σημαντική άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (2,12%) ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι Πρώτων Υλών (-3,84%), Πετρελαίου και Αερίου (-3,76%) και των Ασφαλειών (-2,75%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Κλωστήρια Ναούσης (22,22%), Δρομέας (16,78%), Ικτίνος (13,14%), Rainbow (12,57%), Κλωνατέξ (11,11%), Περσεύς (10,24%), Paperpack (9,94%), Μαξίμ (8,82%), Εικόνα - Ηχος (8,82%), ΕΛΒΕ (8,00%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Πετζετάκις (-17,53%), Ελτον (-16,04%), Νεώριον (-15,22%), ΑΝΕΚ (-13,90%), Fanco (-13,33%), Εμπορικός Δεσμός (-11,43%), ΑΝΕΚ (ΠΟ -11,39%), Εβροφάρμα (-10,14%), Multirama (-9,65%), Veterin (-9,19%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v