Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χέρια των... υποτιμητών η τάση

Εάν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δύο ημέρες με επίκεντρο την αγορά Παραγώγων ικανοποιούν τους αρμόδιους και καθ’ ύλην υπεύθυνους για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς μας... δεν έχει καλώς. θα πρέπει από σήμερα κιόλας, από την αρχή της συνεδρίασης, να επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις και λογικότερες κινήσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα χνάρια του... Βάζελου κινείται η Σοφοκλέους τις τελευταίες δύο ημέρες. Κόντρα σε ένα γενικότερα ανοδικό κλίμα που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια, κόντρα στην ειδησεογραφία, τις φήμες και τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο και το προσκήνιο της αγοράς.

Όμως, κινείται απόλυτα εναρμονισμένα και με τον ρυθμό που δίνουν οι ισχυροί ”παίκτες” της αγοράς Παραγώγων στο ΧΠΑ, όπου και έχουν το ”πάνω χέρι”.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις 12 του μήνα, ο τζίρος στα ΣΜΕ του 20άρη ήταν 8.976 κομμάτια, ενώ την αμέσως επομένη διαμορφωνόταν στο υψηλότερο επίπεδο έτους, με σύνολο 14.466 θέσεων.

Εάν αυτό δεν αποτελεί κατά τους αρμόδιους και υπεύθυνους της αγοράς παράμετρο διαμόρφωσης της τάσης (κάποιοι άλλοι το λένε ξεκάθαρα... χειραγώγηση), τότε έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει αγορά.

Το δυσάρεστο κατά την εκτίμησή μας είναι πως τις τελευταίες δύο ημέρες ”καίγεται” η θετική αφορμή που δίνεται από τα ξένα χρηματιστήρια και χάνονται ευκαιρίες που πραγματικά αξίζουν.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την περίοδο επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον των Αράβων του Dubai IG για μακροχρόνιες επενδύσεις στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την περίοδο τουλάχιστον 4 ξένοι μεταφορικοί κολοσσοί διαγκωνίζονται για να εξασφαλίσουν προτεραιότητα σε συμβόλαια μακροχρόνιας εκμετάλλευσης με τη διοίκηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την περίοδο η CSFB δίνει σύσταση υπεραπόδοσης για τις ελληνικές τράπεζες και επιλέγει ως κορυφαία προτίμησή της την Alpha Bank, oύτε πως και η Εθνική, μετά τη σερβική Vojvodjanska ,”χτυπάει” και το ρουμανικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως στην αγορά θα επικρατήσει από σήμερα κιόλας ψυχραιμότερη αντιμετώπιση της κατάστασης, οι ”υποτιμητές” θα οχληθούν έστω και προφορικά από τους αρμόδιους να ”συμμαζευτούν” και πως η ισορροπία στην υποκείμενη αγορά, ειδικότερα σε τραπεζικούς τίτλους του ASE 20, θα είναι άμεση.

Από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, γιατί ειδάλλως...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v