Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΠΑ ”επιβάλει” κινήσεις τακτικής

Τι ήταν αυτό που... εκβίασε χθες το απότομο γύρισμα κυρίως στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση; Οι εκτιμήσεις και οι απόψεις παραγόντων της αγορά διίστανται, καθώς χθες φαίνεται να διευκολύνθηκε περισσότερο η προσαρμογή του ASE-20 προς το ζητούμενο εύρος ”κλεισίματος” εν όψει της αυριανής λήξης των Συμβολαίων μηνός Σεπτεμβρίου. Σε επιμέρους μετοχές παραμένει επικεντρωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ξένες αγορές δεν δίνουν αφορμές για ουσιαστική διόρθωση.

Ωστόσο, στη Σοφοκλέους αυτό που μετρά μέχρι και αύριο είναι οι κινήσεις που πραγματοποιούνται παράλληλά, στις αγορές μετοχών και παραγώγων.

Επιπρόσθετα, το εσπευσμένο κλείσιμο αρκετών ακάλυπτων θέσεων σε μετοχές εταιριών μεσαίας– χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Το τι οδήγησε ορισμένα επενδυτικά σχήματα, χρηματιστηριακές και επιχειρηματίες να... βιαστούν χθες δεν καταφέραμε να καταλάβουμε επακριβώς.

Οι εκτιμήσεις και οι απόψεις ανθρώπων της αγοράς διίστανται, αν και σε γενικές γραμμές η συγκλίνουσα προσέγγισή τους δεν φαίνεται να δημιουργεί ανησυχίες για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Ενδεχομένως, ο λόγος να γίνει πιο ξεκάθαρος σήμερα στην αρχή της συνεδρίασης, όταν υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί το... υπόλοιπο των ακάλυπτων θέσεων.

Στα υπόψη, καθώς εάν πράγματι υπάρχει ένα... τεχνικής φύσεως προβληματάκι, ενδέχεται να πιεστούν χαμηλότερα ορισμένοι τίτλοι την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Το ενδιαφέρον όσο και παράδοξο, όμως, είναι πως η υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν δίνει ξεκάθαρα σήμερα για το που μπορεί να πάει η αγορά.

Μετοχές σηματωροί, όπως οι Εθνική, ΟΤΕ, αλλά και ΔΕΗ, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank δίνουν τις τελευταίες ημέρες ενδείξεις, ορισμένες φορές τιμή πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων 30 εβδομάδων, αλλά όχι αποδείξεις όσον αφορά στο κλείσιμο των μετοχών για τουλάχιστον 2- 3 συνεδριάσεις.

Εμφανές ήταν αυτό, που αναφέρεται, στη διακύμανση χθες τόσο της Εθνικής, ΟΤΕ όσο και δευτερευόντως της Alpha Bank.

Ωστόσο, παρατηρείται πως λόγου χάρη η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκει αγοραστές στα 28,20 ευρώ, ο Τιτάνας στα 38,38 ευρώ, πως η Coca Cola φτάνει πλέον στα 25,74 ευρώ, ενώ η Marfin ξεπερνά και τα 29 ευρώ (σε κλείσιμο χθες στα 29,10 ευρώ).

Επίσης, μετοχές εταιριών που ουσιαστικά ανήκουν στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση διαμορφώνονται είτε υψηλότερα της τιμής ΚΜΟ 30 είτε υπολείπονται ελάχιστα.

Μετοχές εταιριών όπως Παντεχνική, Σιδενόρ, Ικτίνος, Auto Hellas, KLM, Ελληνικά Καλώδια, Ηρακλής, Folli Follie και αρκετών ακόμη συγκεντρώνουν λιγότερο ή περισσότερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ειδικά, για τη σημερινή– αυριανή συνεδρίαση εκτιμούμε ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται παράλληλα οι αγορές μετοχών– παραγώγων, η διακύμανση μετοχών ειδικού βάρους όπως η Εθνική και ο ΟΤΕ, καθώς και τα ΣΜΕ επί συγκεκριμένων τίτλων του ASE-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v