Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Γκολ” στο φινάλε δέχτηκε η Σοφοκλέους

Τα είχε όλα σήμερα η Σοφοκλέους όμως ”κατόρθωσε” να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και μάλιστα με οριακά αρνητικό πρόσημο, προβληματίζοντας εντονότατα. Δεύτερη ημέρα σημαντικών πιέσεων για τίτλους με πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ η τελική αναλογία ανοδικών/πτωτικών μετοχών ξεπέρασε το ένα προς τρία.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Αν οι προηγούμενες συνεδριάσεις με τη διαφαινόμενη αδυναμία της αγοράς προβλημάτισαν σχετικά, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε χωρίς υπερβολή να υποστηριχθεί ότι περίπου απογοήτευσε.

Η Σοφοκλέους σήμερα τα είχε όλα, όπως την υποστήριξη του θετικού διεθνούς κλίματος, το θετικό ξεκίνημα της συνεδρίασης και βέβαια τη σχετική κινητικότητα που τουλάχιστον καταρχήν φάνηκε σε κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους.

Μετά από όλα αυτά το Χρηματιστήριο της Αθήνας ”κατόρθωσε” να κλείσει στο χαμηλό ημέρας (όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη) χάνοντας όχι μόνο το σύνολο των ημερήσιων κερδών αλλά γυρίζοντας και σε αρνητικό πρόσημο, ενώ η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών/πτωτικών μετοχών ξεπέρασε το ένα προς τρία.

Εν τω μεταξύ η σημερινή συνεδρίαση εν πολλοίς δικαίωσε και τις περισσότερες περιφερειακές δυνάμεις, οι οποίες εδώ και αρκετές συνεδριάσεις δείχνουν επιφυλακτικές, συνεχίστηκε η πλαγιολισθητική κίνηση στους περισσότερους τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης, αλλά και οι έντονες πιέσεις που ξεκίνησαν από χθες σε αρκετές μετοχές που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Τεχνικά και παρά το ανοδικό ξεκίνημα, η συνεδρίαση έδωσε σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις και εάν δεν υπάρξει σύντομα πειστική ανοδική αντίδραση το σενάριο για περαιτέρω πτωτική κίνηση δείχνει να κερδίζει έδαφος.

Από τις μετοχές του FTSE και παρά τον αρχικό ”ενθουσιασμό” με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο Coca Cola και Τιτάνας, θετική μεταβολή για Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Hyatt, Ελληνικά Πετρέλαια, CosmOTE, ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής, Εμπορικής, Γερμανού και Folli-Follie.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελληνική Τεχνοδομική, αξιοσημείωτες απώλειες για ΚΑΕ, Motor Oil και αρνητικό πρόσημο για Εθνική, Intracom και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης παρά το θετικό ξεκίνημα που τον έφερε μέχρι τις 3.953,12 μονάδες, από εκεί και πέρα ακολούθησε μόνιμη πλαγιολισθητική κίνηση και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.902,86 μονάδες με απώλειες 0,06%, ενώ ο τζίρος αρκετά αυξημένος ξεπέρασε τα 272 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 20,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές έναντι 194 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 6% έως 19,61%.

Όσον αφορά τους λίγους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν από το τραπεζικό ταμπλό ο τίτλος της Marfin Group, της Τράπεζας της Ελλάδος και οι μετοχές της Εγνατίας Τράπεζας (σημαντική κινητικότητα και υψηλά ημερήσια κέρδη για την προνομιούχο μετοχή), ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους συνέχισε ανοδικά ο περίπου εντυπωσιακός Ικτίνος (όμως αύξησε όγκους και γι’ αυτό χρειάζεται αυξημένα αντανακλαστικά), σημαντική κινητικότητα σε Alsinco και ΜΕΤΚΑ, με διαθέσεις ”αφύπνισης” η Rainbow ενώ ανέβασε σημαντικά συναλλαγές και μπορεί να χρειάζεται προσοχή η ΕΛΒΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v