Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Η εξαγορά της σερβικής Vojvodjanska από την Εθνική και της ρουμανικής χρηματιστηριακής European Securities από την Τράπεζα Πειραιώς, η ενδεχόμενη υποβάθμιση της Σοφοκλέους από το FTSE Group, το ενδιαφέρον της Suez για την ΕΥΑΘ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η εξαγορά της σερβικής Vojvodjanska από την Εθνική και της ρουμανικής χρηματιστηριακής European Securities από την Τράπεζα Πειραιώς, η ενδεχόμενη υποβάθμιση της Σοφοκλέους από το FTSE Group, το ενδιαφέρον της Suez για την ΕΥΑΘ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Εθνική Τράπεζα: Το 99,4% της σερβικής τράπεζας Vojvodjanska Banka, προς 360 εκατ. ευρώ, απέκτησε χθες η Εθνική Τράπεζα. Η απόκτηση της Vojvodjanska οδηγεί την Εθνική στην απόκτηση μεριδίου 8% όσον αφορά στις καταθέσεις και 6% στις χορηγήσεις στην τοπική αγορά. Πέραν του τιμήματος, η Εθνική Τράπεζα θα καταθέσει 25 εκατ. ευρώ σε δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007. Ο λογαριασμός αυτός θα καλύπτει τις επισφάλειες της σερβικής τράπεζας. Επίσης, η Εθνική ανέλαβε να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ στη Vojvodjanska και να χορηγήσει δάνειο 25 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας στο Ταμείο Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Σερβίας με επιτόκια αγοράς.

Τράπεζα Πειραιώς: Στην πρώτη εξαγορά χρηματιστηριακής εταιρείας εκτός των ελληνικών συνόρων προχώρησε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος εξαγόρασε συνολικά το 97,81% της ρουμανικής χρηματιστηριακής European Securities. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το 78,25% και η Πειραιώς Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ το 19,56% της εταιρείας.

Σοφοκλέους: Αλλαγές στην Αγορά Παραγώγων και στον δανεισμό μετοχών ζητά το FTSE Group προκειμένου να παραμείνει η Σοφοκλέους στις ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές. Το FTSE Group προειδοποιεί για πιθανή υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές και δίνει προθεσμία 12 μηνών για να γίνουν οι αλλαγές.

Διαφθορά: Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση διερεύνησης των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά γάλακτος, μετά το κρούσμα διαφθοράς στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και την απόφαση της ΜΕΒΓΑΛ να ζητήσει την υπαγωγή της στο Πρόγραμμα Επιείκειας της Ανεξάρτητης Αρχής. Με ενδιαφέρον αναμένεται το άνοιγμα των προηγούμενων αποφάσεων της επιτροπής, που φέρουν την υπογραφή του γενικού διευθυντή της, Π. Αδαμόπουλου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έθεσε τον Π. Αδαμόπουλο σε καθεστώς αναστολής άσκησης καθηκόντων, ενώ ποινική δίωξη για τρία αδικήματα απήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών εις βάρος των συλληφθέντων για την υπόθεση εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ.

ΕΥΑΘ: Μετοχικό ποσοστό στην ΕΥΑΘ που θα κυμαίνεται από 15% έως 25% ζητά να αποκτήσει ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Suez Group, εκτός από τη συνεργασία στον τεχνολογικό τομέα και την ανάληψη κοινών έργων σε Ελλάδα και Βαλκάνια, σύμφωνα με την Ημερησία. Το σχέδιο συνεργασίας των δύο πλευρών αναμένει πλέον την έγκριση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη. Η λήψη πολιτικής απόφασης για τη στρατηγική συνεργασία ΕΥΑΘ - Suez εκτιμάται ότι θα έχει ”κλείσει” μέχρι τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο.

ΟΠΑΠ: Στην επέκταση του ωραρίου του ΚΙΝΟ κατά 15,5 ώρες την εβδομάδα συμφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΠΑΠ με την Ομοσπονδία Πρακτόρων. Σύμφωνα με την Ημερησία, το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ πρόκειται να εγκρίνει το νέο ωράριο για το ΚΙΝΟ και να ανακοινώσει το χρόνο εφαρμογής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v