Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

X.A: Ζητείται τροχάδην και όχι βηματισμός

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί αν η πολιτεία και οι άλλες Αρχές δεν συνειδητοποιήσουν ότι η εποχή του ”σιγά σιγά” τελείωσε.

X.A: Ζητείται τροχάδην και όχι βηματισμός
Η μεσημεριανή σιέστα είναι ένας θεσμός που τυγχάνει σεβασμού στη χώρα μας, όπως άλλωστε κι αλλού, π.χ. στο Μεξικό. Εκτός όμως από τη μεσημεριανή σιέστα, στην Ελλάδα έχει γίνει επίσης θεσμός το ”σιγά σιγά” ή κατά το πιο λαϊκό ”τα ζώα μου αργά”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ταχύτητα στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων στο μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα είναι ο κανόνας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στον κρατικό μηχανισμό, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε μέρος του ιδιωτικού. Δύο πρόσφατα γεγονότα μας το υπενθύμισαν.

Το FTSE Group είχε επισημάνει τα τελευταία χρόνια ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ικανοποιεί πλήρως ορισμένα από τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν τις ανεπτυγμένες αγορές. Έτσι τουλάχιστον όπως τις ορίζει το ίδιο.

Στη χθεσινή του ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των χρηματιστηρίων, ο οίκος FTSE πρόσθεσε δύο ακόμη κριτήρια σ’ αυτά που δεν ικανοποιεί η Σοφοκλέους.

Τη μη επαρκή ρευστότητα στην Αγορά Παραγώγων και τη μη επαρκώς ευχερή διαδικασία δανεισμού τίτλων (stock lending), στοιχεία τα οποία είναι σε κάποιο βαθμό αλληλένδετα.

Αν όμως κανείς άκουγε τα παράπονα και τις επισημάνσεις των βασικών διαπραγματευτών στην Αγορά Παραγώγων εδώ και μήνες, θα γνώριζε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον δανεισμό μετοχών, τις οποίες χρειάζονται για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο (hedging) από κινήσεις πελατών τους.

Κι αυτό, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί άλλα προβλήματα στην τιμολόγηση και το ”βάθος” της Αγοράς Παραγώγων.

Δεν χρειαζόταν λοιπόν να βγει χθες ο FTSE να τα επισημάνει. Εμείς θα έπρεπε να έχουμε κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς για να τα αντιμετωπίσουμε. Αν, π.χ., μερικά απ’ αυτά που έχει ήδη στα σκαριά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να διευκολυνθεί ο δανεισμός τίτλων από τους βασικούς διαπραγματευτές είχαν ήδη γίνει πράξη, ο ξένος οίκος δεν θα είχε κανένα λόγο να επαυξήσει κατά 2 τα κριτήρια που δεν ικανοποιεί το Χ.Α. ως ώριμη αγορά.

Εκτός όμως από το θέμα της υποβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον FTSE, η χώρα μας ήρθε επίσης στο προσκήνιο διεθνώς για έναν ακόμη λόγο. Την αντιφατικότητα δύο ελληνικών νόμων αναφορικά με το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης εταιρείας που θα πρέπει να ελέγχει ο βασικός μέτοχος για να τη βγάλει από το χρηματιστήριο, προχωρώντας σε αναγκαστική εξαγορά των μετόχων μειοψηφίας.

Η επιδίωξη της BC Partners να βγάλει την πρώην Hyatt από το Χ.Α. και η αντίθεση δύο hedge funds που ελέγχουν πάνω από το 10% της ίδιας εταιρείας έφερε το θέμα στην επικαιρότητα.

Η αντιφατικότητα των δύο νόμων είναι γνωστή. Ο νόμος 2190 του 1920 ”Περί ανωνύμων εταιρειών” προσδιορίζει το κρίσιμο ποσοστό ελέγχου στα 2/3, ενώ ο πιο πρόσφατος νόμος ”Περί δημοσίων προσφορών” αναφέρει το 90%.

Στα μέσα Ιουνίου είχαμε εκφράσει την ευχή να μην επιχειρούσε η BC Partners να επικαλεστεί τον νόμο 2190 για να βγάλει την πρώην Hyatt εκτός χρηματιστηρίου. Ωστόσο, δεν εισακουστήκαμε. Τι έκαναν όμως οι Αρχές στο ενδιάμεσο για να λυθεί το πρόβλημα αντιφατικότητας των δύο νόμων;

Έδωσαν για διαβούλευση τον νέο νόμο ”Περί ανωνύμων εταιρειών” που θα αντικαταστήσει τον 2190 μέσα στον Ιούλιο και προσδιόρισαν τη λήξη της διαβούλευσης στις 15 Σεπτεμβρίου. Χθες, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης μάς ανέφερε ότι η διαβούλευση θα επεκταθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου ”λόγω Αυγούστου”.

Και έπεται ασφαλώς συνέχεια, καθώς οι παρατηρήσεις και οι γνώμες θα αξιολογηθούν και μερικές εξ αυτών θα ληφθούν υπόψη στην αναδιατύπωση του νέου νόμου. Με άλλα λόγια θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες και πιθανόν μήνες πριν ο νέος νόμος ψηφιστεί από τη Βουλή. Εν τω μεταξύ, το νομικό κενό θα παραμένει.

Ακόμη μια φορά το κράτος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά κινείται με σχετικά βραδείς ρυθμούς.

Για να γίνει όμως η ελληνική αγορά πιο αποτελεσματική, η πολιτεία και οι άλλες υπεύθυνες αρχές θα πρέπει να μάθουν να ”τρέχουν” και όχι να περπατάνε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v