Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φήμες, deals και διεθνή συντηρούν την άνοδο

Η μετοχή της Εθνικής μπορεί υπό προϋποθέσεις να κινηθεί προσεγγίζοντας την τιμή ΚΜΟ 30 εβδομάδων. Ο ΟΤΕ βρίσκεται μια... ανάσα από την τεχνική επιβεβαίωση ενδεχόμενης υπέρβασης των 20 ευρώ. Στη ΔΕΗ συγκεντρώνονται διορατικά ξένα κεφάλαια. Στον μεσαίο - χαμηλότερο χώρο, όπως παραδέχεται και η Alpha Finance, συμφωνίες, παρασκήνιο και φήμες μπορούν να συντηρήσουν και το βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αντίδραση των κύριων ξένων χρηματιστηρίων μπορεί να συντηρήσει βραχυπρόθεσμα την τάση και στη Σοφοκλέους. Από τεχνικής πλευράς, στην αγορά δικαιολογείται βραχυπρόθεσμα μια αντίδραση προς υψηλότερες τιμές, που ωστόσο παραμένουν κάτω από κρίσιμες και ανθεκτικές μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις.

Το τελευταίο θα πρέπει να το έχουμε συνεχώς υπ’ όψιν μας, καθότι η τάση μεσοπρόθεσμα δεν έχει μεταβληθεί.

Στα τρέχοντα, η διακύμανση του FTSE-20 (2.131 μονάδες) θεωρείται απόλυτα φυσιολογική, εν όψει και της λήξης μεθαύριο των ΣΜΕ μηνός Σεπτεμβρίου.

Το... καύσιμο των φημών είναι αυτό που συντηρεί εδώ και εβδομάδες -και δύναται να συνεχίσει να συντηρεί- το επενδυτικό ενδιαφέρον, για επιλεγμένες όμως μετοχές εταιρειών.

Από αυτή την άποψη χρήζει προσεκτικότερης ανάγνωσης η προσέγγιση της Alpha Finance: ”Τα deals στο προσκήνιο”.

Οι διαθέσεις πωλητών - αγοραστών στις μετοχές των Εθνικής, ΟΤΕ και ΔΕΗ είναι αυτές που ενδέχεται να οδηγήσουν τη μετοχή της ΕΤΕ υψηλότερα της τιμής ΚΜΟ 30 εβδομάδων, σε ξεκάθαρα ανοδικό κανάλι τη μετοχή του ΟΤΕ και υπό προϋποθέσεις αυτή της ΔΕΗ.

Παρακολουθώντας προσεκτικότερα τη διακύμανση του ΟΤΕ, θα λέγαμε πως η μετοχή βρίσκεται μια... ανάσα από την υπέρβαση και το ”άνοιγμα του δρόμου” για τιμές πάνω και από τα 20 ευρώ.

Θα φανεί στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις εάν από την πλευρά των ξένων υπάρχει διάθεση να πριμοδοτήσουν τη μετοχοποίηση.

Θεωρώντας ως πιθανότερο ενδεχόμενο τη συντήρηση του FTSE/ASE-20 στο εύρος των 2.122 μονάδων, προς τις 2.145, θα παραμείνουμε και σήμερα συγκεντρωμένοι στον ευρύτερο χώρο της μεσαίας - μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Το σχέδιο συγχώνευσης Marfin - Λαϊκής - Εγνατίας αποτελεί ισχυρό κίνητρο για όσους προεξοφλούσαν την καταγραφή νέας υψηλής τιμής για τη Marfin, κάτι που επιβεβαιώθηκε χθες, στα 28,12 ευρώ.

Η αντίδραση της Autohellas επιβεβαιώνει και δικαιώνει την επιμονή όσων παρακολουθούν υγιείς εταιρείες (η Autohellas βρίσκεται σε διαπραγμάτευση 8,5 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη χρήσης).

Όμως η κινητικότητα στους κλάδους κατασκευών, υγείας, τροφίμων και βεβαίως ακτοπλοΐας δεν αφήνουν... ήσυχους τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Στην Άττικα Συμμετοχών θα πρέπει να προσεχθεί η συμπεριφορά της μετοχής, ειδικότερα μετά τη χθεσινή προσέγγιση των 4 ευρώ και των μεθοδικών πωλήσεων που εκδηλώθηκαν στα υψηλά της ημέρας.

Ενδεχομένως στην υπόθεση της Άττικα Συμμετοχών το εύρος τιμών (4-4,5 ευρώ) να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τις όποιες εξελίξεις έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί στον κλάδο.

Από τον ευρύτερα μεσαίο - χαμηλότερο χώρο θα επιμείνουμε πως χρήζουν προσοχής και οι δύο λιμενικοί φορείς, ενώ για το Νεώριον Σύρου η τρέχουσα αποτίμηση (62,2 εκατ. ευρώ) μπορεί να θεωρείται πλέον ακριβούτσικη.

Ωστόσο, εάν η εταιρεία προσεγγιστεί με βάση την ενδεχόμενη υπογραφή και νέων συμβολαίων (πιθανή συνεργασία με Κορεάτες), αποτιμάται ως μάλλον φθηνή.

Η περίπτωση του Νεώριου Συμμετοχών είναι ενδεικτική μιας ευάριθμης ομάδας εισηγμένων, όπου ο καθείς μπορεί να προσεγγίσει ως ”μισογεμάτη” ή ”μισοάδεια” τη χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρείας, με βάση τα τρέχοντα ή τα προεξοφλούμενα που πιθανώς να συμβούν στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v