Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικεντρώνουμε σε μετοχές και όχι στον Δείκτη

Το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή των 3.950-3.970 μονάδων δεν έχει διασπαστεί τελευταία σε δύο – τρεις αποτυχημένες απόπειρες υπέρβασής της δημιουργεί εκ των πραγμάτων μία οροφή για τον Γ.Δ., τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Κινητικότητα στις τράπεζες, με την Αγροτική να εξαγοράζει το 24,99% της ΑΙΚ Βanka, υψηλότερα ο πήχης για τις Μινωικές από την P&K.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διάθεση διόρθωσης εμφανής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θα μπορούσε να επηρεάσει ανάλογα και το ελληνικό.

Το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή των 3.950-3.970 μονάδων δεν έχει διασπαστεί τελευταία σε δύο – τρεις αποτυχημένες απόπειρες υπέρβασής της δημιουργεί εκ των πραγμάτων μία οροφή για τον Γ.Δ.

Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Από τεχνικής πλευράς θα λέγαμε πως ο μεσοπρόθεσμος κύκλος ανοδικής αντίδρασης που ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου (στις 14/6 από τις 3.362 μονάδες) έχει ”προσκρούσει” αρκετές φορές στη θεωρούμενη πλέον ως περιοχή αντίστασης.

Κατά την εκτίμησή μας το ζητούμενο για τους ενεργούς ”παίκτες”, ειδικά αυτή την περίοδο, δεν είναι τόσο η υπέρβαση των 4.000 μονάδων όσο η συντήρηση της λογικής και διαδικασίας ”μόχλευσης” σε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Από τον FTSE-20 μέχρι τις μετοχές του SC 80, αλλά και την καλούμενη… ακραία περιφέρεια.

Η απόδοση σειράς μετοχών από τις 14/6 μέχρι και την Παρασκευή φαίνεται να ενισχύει την ανωτέρω εκτίμηση και να εδραιώνει αυτή την πεποίθηση μεταξύ των ενεργών ”παικτών”.

Βέβαια, υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, η αγορά θα μπορούσε να προσβλέπει στην ενίσχυση εισροών κεφαλαίων παθητικής διαχείρισης εν όψει της διημερίδας του Χ.Α. στο Λονδίνο (20-21 Σεπτεμβρίου), αλλά και ορισμένων επιμέρους εξελίξεων, που όμως αφορούν στον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.

Στον τραπεζικό κλάδο χρήζουν προσοχής οι επεκτατικές κινήσεις του ομίλου της Εθνικής, η κινητικότητα που δείχνει τελευταία η διοίκηση της Αγροτικής (δες σχετικό θέμα), το συγκριτικά καλύτερο διάγραμμα της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και οι σταθεροί αγοραστές, που ουσιαστικά στηρίζουν τη μετοχή της Alpha Bank.

Εκ των πραγμάτων ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ... ερωτηματικό παραμένει ο κλάδος διύλισης – πετρελαϊκών ομίλων.

Ωστόσο, η κινητικότητα σε επιμέρους τομείς και δραστηριότητες, όπως είναι τα τρόφιμα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η ακτοπλοΐα, οι κατασκευές και το εμπόριο, αλλά και η ευρύτερα νοούμενη πληροφορική μπορεί να συντηρήσει το κλίμα μόχλευσης στον ευρύτερο μεσαία χώρο.

Η ακτοπλοΐα, όπου η Π&Κ ανεβάζει τον πήχη για τις Μινωικές, κλάδος που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, τουλάχιστον ενός λονδρέζικου χαρτοφυλακίου διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, το εμπόριο, όπου οι εξελίξεις στον Noto μπορεί να επιδράσουν ως... ντόμινο, ο ευρύτερος χώρος της διατροφής, όπου θα πρέπει να προσεχθούν οι μεθοδικές εντολές αγοράς που δίνονται στο Βασιλόπουλο, η κινητικότητα στις κατασκευές, όλα αυτά μας καθιστούν συγκρατημένα αισιόδοξους.

Εξάλλου, θετικοί είμαστε για επιμέρους μετοχές, καθώς δεν μας... καίει ιδιαίτερα το ενδεχόμενο μιας εκ νέου υποχώρησης του Γ.Δ. προς την πρώτη ζώνη στήριξης των 3.850-3.880.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v