Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Δευτέρας

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, τα σχέδια της ΔΕΗ εντός και εκτός των συνόρων, η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, οι εξελίξεις στον ακτοπλοϊκό κλάδο, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

Ο Τύπος της Δευτέρας
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, τα σχέδια της ΔΕΗ εντός και εκτός των συνόρων, η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, οι εξελίξεις στον ακτοπλοϊκό κλάδο, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Δευτέρα.

ΔΕΘ: Για τη συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, καθώς και των αποκρατικοποιήσεων δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο πλαίσιο της 71ης ΔΕΘ. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και στη ΔΕΗ, αλλά μελλοντικά. Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική, απέκλεισε την επιβολή ”γενικευμένων φορολογικών μέτρων”, προσθέτοντας ότι στόχοι είναι η περιστολή δαπανών και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

ΔΕΗ: Πρωταγωνιστικό ρόλο εντός και εκτός ελληνικών συνόρων επιδιώκει να διαδραματίσει η ΔΕΗ στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την Ημερησία, στην εγχώρια αγορά, η διαδικασία για το Αλιβέρι έχει ήδη πάρει το δρόμο της και έπεται το project της Μεγαλόπολης, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα συζητηθεί στο επικείμενο Δ.Σ. της ΔΕΗ (πιθανότατα εντός της εβδομάδας), με σκοπό να προσδιοριστούν οι όροι της προκήρυξης. Σε ό,τι αφορά τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, μετά τη Βουλγαρία, το επόμενο βήμα αναμένεται να εκδηλωθεί στην Πρίστινα, μέσω της εταιρείας που συστάθηκε με την αμερικανική Contour Global και την EBRD. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, είναι ισχυρό και δεν περιορίζεται μόνο στην εξαγορά τοπικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

ΟΤΕ: Δέκα τουλάχιστον μεγάλοι διεθνείς οίκοι θέτουν υποψηφιότητα για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, ενώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λιάπης, η επιλογή του συμβούλου θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Μεταξύ των οίκων αυτών περιλαμβάνονται οι Goldman Sachs, JP Morgan, Rothschild Morgan Stanley, σύμφωνα με την Ημερησία.

CosmΟΤΕ: Στο ποσό των περίπου 500 εκατ. ευρώ πρόκειται να ανέλθει το συνολικό ύψος των επενδύσεων που θα έχει πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος της CosmΟΤΕ σε Ελλάδα και Βαλκάνια, με τη θυγατρική της Ρουμανίας να απορροφά τη μερίδα του λέοντος και τη Βουλγαρία να ακολουθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της CosmΟΤΕ κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον κ. Μαρτιγόπουλο, το επενδυτικό πρόγραμμα του 2007 θα οριστικοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Στις αρχές του 2007 αναμένεται να μετοχοποιηθεί το επόμενο ”πακέτο” του Tαχυδρομικού Tαμιευτηρίου και πιθανότατα θα αφορά ποσοστό περίπου 15%, αναφέρει η Ημερησία, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στα κέντρα αποφάσεων του T.T., προσθέτοντας πως έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει και το καινούργιο πληροφορικό σύστημα, καθιστώντας την τράπεζα πιο ευέλικτη και ουσιαστική.

Αγροτική Τράπεζα: Δύο νέες εξαγορές στην περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης και επιθετική πολιτική στο retail banking σχεδιάζει, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η διοίκηση της ATEbank. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα το management της ΑΤΕ έχει επισκεφθεί την Αίγυπτο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Ρωσία, διερευνώντας συγκεκριμένες τράπεζες. Εκτιμάται μάλιστα ότι βρίσκεται κοντά στην εξαγορά δύο μικρών σχετικά τραπεζικών ιδρυμάτων. Η μία εξαγορά ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία ή την Ουκρανία.

Ακτοπλοΐα: Εβδομάδα εξελίξεων στην ακτοπλοΐα προεξοφλείται ότι θα είναι αυτή που διανύουμε, με κυρίαρχη την πιθανή κατάθεση και τρίτης προσφοράς για την εξαγορά του ποσοστού 34% των Μινωικών Γραμμών στην Hellenic Sea Ways. Η αγορά πιθανολογεί ότι η προσφορά θα έχει τη σφραγίδα της ΑΝΕΚ, η οποία την Παρασκευή αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v