Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες επιχεiρηματικές κινήσεις ”φτιάχνουν κλίμα”

Οι σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις που αναμένονται για την επόμενη εβδομάδα, αλλά και το παρασκήνιο από κινήσεις στην ακτοπλοϊα, το εμπόριο, τις κατασκευές και τα τρόφιμα αναμένεται να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό και το κλίμα στη Σοφοκλέους. Τα στατιστικά του επταημέρου που ολοκληρώθηκε.



Τι και αν η συνολική μεταβολή εβδομάδας για τον Γενικό Δείκτη ήταν της τάξεως του 0,3%; Η ουσία και η ομορφιά της αγοράς είναι πως από τις 3.918 μονάδες της προηγούμενης Παρασκευής ακολουθήθηκε μια διαδρομή αρχικά προς τις 3.970, συνεχίστηκε με διόρθωση προς τις περίπου 3.870 για να κλείσει τελικά λίγο πάνω από τις 3.900.

Όμως σε αυτή τη διαδρομή σημειώθηκαν αρκετά ενδιαφέροντα, υπήρξαν εξελίξεις, επιχειρηματικές αποφάσεις και αρκετό παρασκήνιο.

Την επόμενη εβδομάδα κλείνει κατά πάσα βεβαιότητα ακόμη μια κίνηση του ομίλου της Εθνικής στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής. Και με ένα μάλλον καλό τίμημα για την απόκτηση της σερβικής Vojvodjanska.

Την ερχόμενη εβδομάδα η διοίκηση της Marfin θα καταστήσει σαφή τα σχέδιά της για τη συνέχεια, για το πώς θα πορευτεί δηλαδή ο όμιλος με τη νέα του μορφή.

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα μεθαύριο θα αναδειχθεί κατά πάσα βεβαιότητα ο ανάδοχος ενός σημαντικού κατασκευαστικού έργου, του άξονα Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65), προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα είναι σίγουρο πως το παρασκήνιο της προηγούμενης θα έχει συνέχεια τόσο στον κλάδο της ακτοπλοΐας όσο και σε αυτούς του εμπορίου, των κατασκευών και της ευρύτερης δραστηριότητας ειδών διατροφής.

Η απόφαση της διοίκησης της ΑΝΕΚ να προχωρήσει σε ομολογουμένως δυσανάλογη με την οικονομική της θέση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δείχνει τουλάχιστον δύο τινά. Πως το όλο σχέδιο είναι επεξεργασμένο συνολικότερα και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει πέραν της τραπεζικής στήριξης και ανάλογης επιχειρηματικής-επενδυτικής.

Στον κλάδο δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει επίσημη κρούση από χαρτοφυλάκιο ιδιωτικών κεφαλαίων για στρατηγική συμμετοχή σε εισηγμένη ακτοπλοϊκή.

Από τον χώρο του εμπορίου είναι προφανές πως οι εξελίξεις στον Νότο αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πολυπλοκότητα.

Στις κατασκευές κυοφορούνται εξελίξεις που αφορούν σε μεσαίου μεγέθους εταιρία, η διοίκηση της οποίας έχει δεχθεί πρόταση για στρατηγική συμμετοχή κορυφαίου ομίλου του κλάδου.

Από τον ευρύτερο κλάδο ειδών διατροφής δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη ούτε η αυξημένη εμπορευσιμότητα της Εβροφάρμα , ούτε ο επίμονος αγοραστής στη μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως εάν δεν διαταραχθεί θεαματικά το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, στην Σοφοκλέους υπάρχουν δυνάμεις και περιθώρια που μπορούν να συντηρήσουν ενεργό το επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμη και αν σε εβδομαδιαία βάση η μεταβολή του Γενικού Δείκτη είναι ελάχιστη.

Ωστόσο από την επόμενη εβδομάδα θα περιμέναμε την εκδήλωση έστω αναγνωριστικής μορφής κινήσεων ξένων διαχειριστών, ενόψει του διήμερου παρουσίασης στο Λονδίνο.

Μ.Γελ.

--------

Όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Πλέον η εμφάνιση διπλής κορυφής δυσκολεύει το εγχείρημα προσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 4.000 μονάδων...η πιο πιθανή εξέλιξη της επόμενης εβδομάδας παραπέμπει στην συσσώρευση τιμών, ενδεχομένως και σε κάποιες επιμέρους αναδιαρθρώσεις με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου ή τις πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις.

Σημείο αναφοράς θα αποτελέσουν πτωτικές συνεδριάσεις με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο ή έντονα ανοδικές με αύξηση όγκων που θα έδιναν τέλος στην πλάγια κίνηση τιμών με όρια εύρους τις 3.820 και τις 3.960 μονάδες. Διαφυγή και κλείσιμο πέραν των αναφερομένων τιμών θα οδηγούσε σε υιοθέτηση νέας τακτικής και σε επαναπροσδιορισμό των τάσεων που θα κυριαρχήσουν έως το τέλος του μήνα.

Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα λήγουν οι σειρές παραγώγων Σεπτεμβρίου και τα τριμηνιαία συμβόλαια επί μετοχών που λήγουν την 15η Σεπτεμβρίου”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.903,96 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,36%, ο FT 20 υποχώρησε κατά 0,66%, ο Mid 40 κατέγραψε άνοδο 0,53%, ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 0,17% και ο FTSE 140 υποχώρησε κατά 0,37%.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης (3,94%) και Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (2,50%), ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος Κατασκευών και Υλικών (-2,47%)

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Cyclon Ελλάς (69,83%), Δομική Κρήτης (35,84%), ΕΛΤΟΝ (31,69%), Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ 30,77%), Space Hellas (28,72%), Ελαΐς-Unilever (19,13%), Νεώριον (14,52%), Πετζετάκις Α. (13,24%), Notos Com (12,99%) και Δρομέας (12,88%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: MLS Πληροφορική (-13,48%), Καραμολέγκος (-13,02%), Χατζηκρανιώτη Ε. Υιοι (-12,84%), Μαξίμ Περτσινίδης (-12,82%), Βαρβαρέσος (-11,86%), Hitech SNT (-10,53%), Τεχνικές Εκδόσεις (-9,29%), Φίντεξπορτ (-9,26%), Κτήμα Κ. Λαζαρίδη (-8,97%) και Βιοσώλ (-8,70%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v