Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντανακλαστικά ανόδου μέσω... Εθνικής

Και οι διορθώσεις μέσα στο πρόγραμμα είναι. Έτσι και η τελευταία υποχώρηση της αγοράς χαμηλότερα των 3.900 μονάδων είχε όλα εκείνα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που οδήγησαν στην άμεση ενεργοποίηση των αντανακλαστικών, κυρίως βραχυπρόθεσμων ”παικτών”, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο μεσαίο χώρο. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση ήταν το ανοδικό άνοιγμα και η συντήρηση μέχρι και 1,7% υψηλότερα της Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιβεβαιώθηκε η πρώτη στήριξη του Γ.Δ. και της Εθνικής, με αποτέλεσμα η θετική αφορμή από τα ξένα χρηματιστήρια να σταθεί ικανή για αναστροφή της τάσης.

Στη μετοχή της Εθνικής δόθηκαν από νωρίς εντολές αγοράς από τα 32,54 ευρώ, διαμορφώθηκε υψηλό στα 32,90 ευρώ, για να διαμορφωθεί ύστερα από μισή ώρα συνεδρίασης τιμή πέριξ των 32,70 ευρώ.

Αυτή η αντίδραση κατά 1,7% της Εθνικής, που έδειξε να σταθεροποιείται σε αυτό το επίπεδο, συνέβαλε στην ευχερή υπέρβαση των 3.900 μονάδων, με τον FTSE-20 να επανέρχεται αμέσως προς τις 2.130 μονάδες.

Όλα αυτά με συναλλαγές ύψους 16-18 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας ενεργών ”παικτών” να μεταφέρεται εύλογα στον ευρύτερο μεσαίο χώρο.

Βέβαια, για να συμβεί αυτό προαπαιτούμενη ήταν η συνολικότερη αντίδραση μετοχών όπως οι Alpha Bank και Αγροτική Τράπεζα και δευτερευόντως οι ΟΤΕ και Πειραιώς.

Από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο ξεχωρίζουν, όπως είναι αναμενόμενο, μετοχές εταιρειών που άμεσα ή έμμεσα βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, συζητήσεων, νέων συμφωνιών και άλλων... προωθητικών ενεργειών.

Από νωρίς η μετοχή της ΑΝΕΚ, με αυξημένες συναλλαγές, βρέθηκε να κερδίζει μέχρι και 10%, ”κλειδώνοντας” στα 1,99 ευρώ με συναλλαγές που προσέγγιζαν το μισό εκατ. τεμάχια.

Εμφανώς, η εξήγηση βρίσκεται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (δες σχετικό θέμα).

Παράγοντες του κλάδου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ΑΝΕΚ να επιμείνει στην προσπάθειά της να εξεύρει χρηματοδότηση, προκειμένου να υποβάλει συγκεκριμένη προσφορά για το ποσοστό της Hellenic Seaways.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το... βραχυπρόθεσμο χρήμα, που έχει τοποθετηθεί σε μετοχές ακτοπλοϊκών εταιρειών, εκμεταλλεύεται αφορμές και περιστάσεις.

Αυτό εξηγεί την άμεση αντίδραση της μετοχής των Μινωικών Γραμμών μέχρι τα 3,84 ευρώ και της ΝΕΛ μέχρι τα 1,29 ευρώ.

”Κλειδωμένη” στα 2,23 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 900.000 τεμαχίων είναι η μετοχή της Altec (δες σχετικό θέμα για συνεργασία με ΤΙΜ), ενώ ανοδικά αντιδρούσαν Info-Quest, Eurodrip, Cyclon, Kούμπας, Ελληνικά Καλώδια, Sprider, Δομική Κρήτης, Δρομέας και Φουρλής.

Ύστερα από μισή ώρα συνεδρίασης, ο Γ.Δ. παρέμενε χωρίς ιδιαίτερη πίεση (προσφορά) σταθερά υψηλότερα των 3.900 μονάδων, με τους βραχυπρόθεσμους ”παίκτες” να έχουν ανταποκριθεί πολύ γρήγορα στη θετική αφορμή που προσφέρεται από τα ξένα χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v