Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Φθηνές μετοχές για τους τολμηρούς”

Σε μια χρονική συγκυρία όπου η κατεύθυνση της αγοράς δεν είναι ξεκάθαρη, ένας γνωστός τρόπος αποτίμησης των μετοχών δείχνει ότι είναι φθηνές για όσους τολμούν.

”Φθηνές μετοχές για τους τολμηρούς”
Ένας τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος αν αξίζει να βάλει λεφτά για να αγοράσει μετοχές ή να προτιμήσει τα ομόλογα, είναι να ρίξει μια ματιά στο ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών, γνωστό διεθνώς ως equity risk premium.

Αν το ασφάλιστρο κινδύνου, το οποίο μετρά τη διαφορά της αναμενόμενης απόδοσης μεταξύ μετοχών και ομολόγων, είναι υψηλό, οι επενδυτές αποζημιώνονται πολύ καλά για το επιπλέον ρίσκο που αναλαμβάνουν όταν επενδύουν σε μετοχές αντί για ομόλογα.

Με άλλα λόγια, οι μετοχές είναι φθηνές για έναν επενδυτή με χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο των 12 μηνών.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει αυτή την περίοδο, αν πιστέψει κανείς τους υπολογισμούς των αναλυτών της Citigroup. Tο ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο σημείο των 20 τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα, το equity risk premium των ευρωπαϊκών αγορών υπολογιζόταν πριν από λίγες μέρες σε 5,5% έναντι 3,3% που είναι το μέσο ασφάλιστρο της 20ετίας. Το αντίστοιχο αμερικανικό equity risk premium εκτιμάτο σε 4,1% έναντι 2,8% κατά μέσο όρο τα 20 τελευταία χρόνια.

Το συγκριτικά υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών οδηγεί επίσης στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαϊκές είναι φθηνότερες από τις αμερικανικές.

Φυσικά, θα μπορούσε κάποιος να επισημάνει ότι η σύγκριση του σημερινού ασφάλιστρου με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 χρόνων δεν είναι σωστή και θα έπρεπε να το συγκρίνει είτε με τον μέσο όρο μεγαλύτερων χρονικών περιόδων, π.χ. τη μεταπολεμική περίοδο, ή διαστημάτων όπου η αγορά ήταν ανοδική.

Παρ’ όλα αυτά, τα 20 τελευταία χρόνια είναι μια αρκετά καλή αντιπροσωπευτική περίοδος για τις αλλαγές που συνέβησαν σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο, και επομένως η σύγκριση είναι χρήσιμη και πιθανόν προσφέρει αρκετά καλή προβλεπτική δυνατότητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι οι μετοχές, ιδίως οι ευρωπαϊκές, παραμένουν υποτιμημένες, και επομένως δεν χρειαζόταν να είναι κανείς τολμηρός για να τις αγοράσει.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν μια ιδιαιτερότητα, που ίσως εξηγεί γιατί το equity risk premium συνέχισε να ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια για να φθάσει το 5,5%, ενώ την ίδια περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούσε.

Οι νέοι κανονισμοί για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Ευρώπη ευνοούν τις επενδύσεις στα ομόλογα παρά στις μετοχές, κι αυτό έχει προκαλέσει μια στροφή προς τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, που συμπίεσε τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το equity risk premium.

Όμως, το ασφάλιστρο κινδύνου των ευρωπαϊκών μετοχών μπορεί να παραμείνει υψηλό αν τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια και η μεγάλη μάζα των ιδιωτών επενδυτών συνεχίσουν να μη συγκινούνται από την ”ανωμαλία”.

Θα μπορούσε το ”έξυπνο χρήμα” των private equity funds και των hedge funds να ομαλοποιήσει την κατάσταση; Άγνωστον.

Γι’ αυτό λέμε: ”Φθηνές μετοχές για τους τολμηρούς”.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v