Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Aποθέρμανση που εξελίχθηκε σε ρευστοποιήσεις

Ρευστοποιήσεις σε αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που πήραν μεγαλύτερη έκταση σε μεσαία και ακόμη περισσότερη σε μικρή κεφαλαιοποίηση, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, ενώ προβλημάτισε έντονα η τελική εικόνα – αναλογία μεταξύ ανοδικών/ πτωτικών μετοχών. Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν η σημερινή σηματοδοτεί απαρχή κινήσεων κατοχύρωσης κερδών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ξεκίνησε σαν συνεδρίαση αποθέρμανσης και κατέληξε σαν συνεδρίαση ρευστοποιήσεων εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος ενώ προβλημάτισε ιδιαίτερα η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών/ πτωτικών μετοχών η οποία ήταν σαφώς χειρότερη από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μάλιστα και όπως ακριβώς αναμενόταν, τις μεγαλύτερες συνέπειες υπέστη η μικρή κεφαλαιοποίηση κάτι που επιβεβαιώνεται και από το μείον 2,12% του FTSE SC.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση η τεχνική εικόνα πλην των αρνητικών αποκλίσεων είχε δώσει και τα πρώτα σήματα πώλησης ενώ σήμερα ο FTSE διέσπασε καθοδικά τη στήριξη των 2.136 μονάδων με ιδιαίτερη ευκολία, ενώ οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.121, 2.109 και 2.097 μονάδες, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο δημιουργεί ”τεχνικό θέμα”.

Εν τω μεταξύ, μετά από σημαντικό αριθμό συνεδριάσεων τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν περίπου διπλάσιες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι πρώτες υποτιμήσεις στα συμβόλαια λήξεως Σεπτεμβρίου.

Ο Γενικός Δείκτης παρά το ανοδικό ξεκίνημα μετά τις 13:55’ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.915,69 μονάδες με απώλειες 0,95% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 222 εκατ. ευρώ (η μερίδα του λέοντος σε Motor Oil και ΟΤΕ) από τα οποία τα 20,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE με ιδιαίτερα σημαντική διακύμανση ο τίτλος της Motor Oil που ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη για να κλείσει με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων, απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων για τη Βιοχάλκο, αξιοσημείωτες απώλειες για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, Intracom, Ελληνική Τεχνοδομική, ΚΑΕ, Folli-Follie, Αγροτική, αρνητικό πρόσημο για Εμπορική, Hyatt, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, αμετάβλητοι οι τίτλοι των Γερμανού, CosmOTE και ΟΤΕ (παρά τα αρχικά σημαντικά κέρδη που ξεπερνούσαν τις 2 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ με πολύ μικρά κέρδη διασώθηκε ο τίτλος της Coca Cola 3E.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές έναντι 213 πτωτικών ενώ 12 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 6% έως 15,59%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές σημαντικά κέρδη για τα Σωληνουργεία Κορίνθου μετά την επίτευξη συμφωνίας ύψους 95,6 εκατ. δολαρίων με τρεις εταιρίες στις ΗΠΑ, συνέχισε πλαγιοανοδικά η ΕΡΓΑΣ, κινητικότητα αλλά κέρδη πολύ μικρότερα από τα αρχικά για Νεώριον Σύρου, ΕΚΤΕΡ, Αθηνά (που εξήλθαν από καθεστώς επιτήρησης) ενώ συνέχισαν ανοδικά Δρομέας και Καρέλιας.

Επίσης στα αξιοσημείωτα των θετικών πρωταγωνιστών η επιστροφή των αγοραστών στην Proton Bank και η σχετική κινητικότητα σε SATO και ΚΛΜ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v