Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εξελίξεις τρέχουν (επιτόπου)

Η Deutsche Bank είναι ακόμη ένας πανίσχυρος ξένος επενδυτικός οίκος που προσεγγίζει θετικά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και ανακηρύσσει σε κορυφαία επιλογή του τη μετοχή της Εθνικής. Στον ΟΤΕ ”τρέχουν” οι εξελίξεις, ενώ αξιόλογη κινητικότητα παρουσιάζεται σε ενέργεια, ακτοπλοΐα, κατασκευές και εμπόριο, χωρίς μέχρι στιγμής η Σοφοκλέους να εμφανίζεται πρόθυμη να μετουσιώσει τις κινήσεις σε άνοδο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εξελίξεις σε κάθε μέτωπο και παρασκηνιακές διεργασίες σε κάθε δραστηριότητα.

Αυτή είναι λίγο-πολύ η εικόνα της αγοράς, που διατρέχει ένα μεγάλο μέρος εισηγμένων από κάθε κατηγορία, μέγεθος και χώρο δραστηριότητας.

Μπορεί να φανούμε υπερβολικοί, αλλά παρακολουθώντας τα τελευταία 20 χρόνια την αγορά έχουμε την αίσθηση πως είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια κινητικότητα και σε τόσο μεγάλο εύρος του επιχειρείν.

Εξελίξεις που μεσομακροπρόθεσμα μπορούν να συντηρήσουν τη δυναμική για κλάδους, εταιρείες, και βεβαίως μετοχές.

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι η αποσαφήνιση του καθημερινού ”παιχνιδιού”, αυτού που μέχρι στιγμής μας προσφέρει μόνο τεχνικές ενδείξεις και τίποτα περισσότερο για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Είναι προφανές πως οι ισχυροί ”παίκτες” εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκονται σε μία διαδικασία αναδιανομής θέσεων, χαρτοφυλακίων και ρευστότητας.

Υπό προϋποθέσεις αυτό οδηγεί κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, σε εκτόνωση της τάσης (είτε ανοδικής είτε καθοδικής).

Θα εξαρτηθεί από τη διεθνή συγκυρία και την ταχύτητα με την οποία θα ”τρέχουν” οι επιχειρηματικές εξελίξεις.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, είναι προφανές πως αυτός της ενέργειας ανοίγει για τα καλά στη χώρα μας, με το σύνολο των ισχυρών ομίλων να εμπλέκονται σε συμμαχίες, εν δυνάμει στρατηγικές συνεργασίες που οδηγούν σε μεγέθυνση της θέσης τους.

Από αυτή την άποψη περιμένουμε αποσαφήνιση των όσων επιχειρηματικών κινήσεων βρίσκονται προ των... θυρών στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας, με αιχμή τους ομίλους διύλισης, πετρελαιοειδών.

Ένας άλλος κλάδος, όμως, που εκ των πραγμάτων βρίσκεται στο προσκήνιο, είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών και της ευρύτερης πληροφορικής.

Η ανακοίνωση της πρόσληψης συμβούλου αποκρατικοποίησης στον ΟΤΕ εξηγεί τις σημαντικές τοποθετήσεις ξένων χαρτοφυλακίων που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Μ/Κ του ΟΤΕ.

Ένας κλάδος όπου η διέξοδος προς τα εμπρός θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τη λειτουργία των ίδιων των επιχειρήσεων είναι η ακτοπλοΐα.

Και εδώ οι εξελίξεις και οι παρασκηνιακές διεργασίες είναι λίγο-πολύ γνωστές.

Ωστόσο, από επενδυτικής πλευράς, και διαβάζοντας πολύ προσεκτικά τα οικονομικά μεγέθη εξαμήνου, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αγοραστική διάθεση ξένων διαχειριστών στη μετοχή της Attica Συμμετοχών (2,63%), την κινητικότητα στην Blue Star, αλλά και την επιμονή της Citigroup.

Διατηρούμε την προσοχή μας περιμένοντας να διαπιστώσουμε εάν και κατά πόσο oι αγορές στη μετοχή μέχρι τα 3,90 ευρώ, κυρίως της Αttica Συμμετοχών, έχουν τη λογική της προεξόφλησης.

Επιμέρους, συνεχίζονται οι επαφές και οι συζητήσεις στο χώρο των κατασκευών, το εμπόριο, τα τρόφιμα - είδη διατροφής και την ευρύτερη πληροφορική.

Όσον αφορά στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, η άρση της επιτήρησης (δες σχετικό θέμα) των 5 εισηγμένων ενδέχεται να συντηρήσει τον τόνο και το χρώμα σε αυτή την πλευρά του ταμπλό.

Σημείωση: Ακόμη ένας ξένος κολοσσός, αυτή τη φορά η Deutsche Bank, προσεγγίζει τις ελληνικές τράπεζες, τις αποτιμά ως ελκυστικές και θεωρεί κορυφαία επιλογή του την Εθνική.

Μήπως οι ξένοι μεθοδικά και με το ρυθμό που αυτοί ξέρουν και μπορούν να ελέγχουν ετοιμάζονται για την επόμενη κίνηση, γνωρίζοντας κάτι περισσότερο από το παρασκήνιο του τραπεζικού κλάδου;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v