Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανόδου συνέχεια με βοήθειες από διεθνές κλίμα

Διεθνείς αγορές και τεχνική εικόνα συνηγορούν στη διατήρηση του θετικού momentum, έστω κι αν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τίτλος της Εθνικής σήκωσε το σημαντικότερο βάρος για τον Γ.Δ. και υπήρξε σχετική επιφυλακτικότητα για τίτλους μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Θετικά προϊδέασε η προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα για την επικείμενη πορεία της Σοφοκλέους, έστω κι αν κατά μείζονα λόγο ο Σεπτέμβρης θεωρείται παραδοσιακά αρνητικός μήνας για την πορεία του Γ.Δ. (κάτι που δεν ίσχυσε πέρυσι).

Όμως, στα αποτελέσματα εξαμήνου (τα οποία εν πολλοίς κρίθηκαν μάλλον ικανοποιητικά) -και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ”μικρότερων εταιρειών”- υπήρξαν και θετικές εκπλήξεις, που εκτιμάται ότι θα δράσουν υποστηρικτικά όσον αφορά στη διατήρηση του θετικού κλίματος, έστω κι αν κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε σαφής μετακίνηση κεφαλαίων από τη μικρή στις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις, αλλά και κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.

Το θετικό κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή (σήμερα είναι αργία στη Wall Street λόγω labor day), τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν σήμερα τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια και το οριακά θετικό άνοιγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών δείχνουν ως επικρατέστερο σενάριο αυτό της πλαγιοανοδικής κίνησης, κάτι στο οποίο συνηγορεί και η τεχνική εικόνα, καθώς τόσο ο Γ.Δ. όσο και ο FTSE έσπασαν ανοδικά σημαντικές αντιστάσεις, όπως οι 3.910 και οι 2.115 μονάδες αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που ο Γ.Δ. κατορθώσει να διατηρηθεί υψηλότερα του ψυχολογικού φράγματος των 3.900 μονάδων, θεωρείται θέμα ημερών η υπέρβαση των 4.035 μονάδων, προκειμένου να επιτευχθεί κίνηση προσέγγισης των 4.055 και 4.140 μονάδων.

Βέβαια, γι΄ αυτό θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από τη δυναμική που επιδεικνύει ο τίτλος της Εθνικής, καθώς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ”τράβηξε” τον Γ.Δ. περίπου μόνος του - και βέβαια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν και κατά πόσο θα αρθεί η επιφυλακτικότητα και θα επανέλθουν οι επιθετικοί αγοραστές σε τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση του τίτλου της Εθνικής, αν επιτευχθεί κλείσιμο υψηλότερα των 33,68-33,70 ευρώ, μπορεί να δοθεί κίνηση προς τα 35,10-35,40 ευρώ.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η σημερινή συνεδρίαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, τουλάχιστον από τεχνικής απόψεως, καθώς ο Γ.Δ. θα πρέπει να διακρατήσει τα εβδομαδιαία κέρδη (+1,63%) και ταυτόχρονα να επιχειρήσει να κινηθεί υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v