Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Εθνική και τα hedge funds...

H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας την Παρασκευή ξεπέρασε εκ νέου το φράγμα των 33 ευρώ και πολλοί αναρωτιούνται πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα. Τα hedge funds ίσως έχουν την απάντηση.

H Εθνική και τα hedge funds...
H αγορά υποδέχτηκε θετικά τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, αν κρίνει κανείς από την ανοδική κίνηση της μετοχής της ”στο ταμπλό” την Παρασκευή και την Πέμπτη.

Αν και δεν είναι σίγουρο τι είδους ξένοι επενδυτές αγόραζαν μετοχές της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, δεν θα εξέπληττε καθόλου αν μαζί με τα παραδοσιακά funds, π.χ. Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ), συνταξιοδοτικά ταμεία κ.τ.λ., υπήρχαν επίσης hedge funds.

Είναι αλήθεια ότι τα hedge funds εμφανίζονται πιο προσεκτικά στις κινήσεις τους μετά το ”κάζο” του διμήνου Μαΐου - Ιουνίου (ιδίως του Μαΐου), όπου βρέθηκαν να καταγράφουν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Αύγουστο του 1998.

Αυτή τη φορά, ακόμη και τα επιθετικά Α/Κ που ανήκουν στην κατηγορία long/short, δηλαδή εκείνα που αγοράζουν και ταυτόχρονα ”σορτάρουν” την ίδια στιγμή κινητές αξίες της ίδιας κατηγορίας, π.χ. ευρωπαϊκές μετοχές, δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το στραπάτσο σε αντίθεση με το παρελθόν.

Όμως τα παθήματα γίνονται μαθήματα, έστω και μερικώς. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδήμονες, με τους οποίους προφανώς συμφωνεί η ομάδα χάραξης στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια της Citigroup, τα hedge funds συνεχίζουν να ποντάρουν στη στρατηγική που τους έβγαλε πολλά λεφτά τα τελευταία χρόνια, αν και έχουν εγκαταλείψει μια άλλη.

Τα hedge funds εμφανίζονται να μην ποντάρουν πλέον στην ανοδική τάση της αγοράς, όπως έκαναν την περίοδο Φεβρουαρίου - Απριλίου.

Όμως, παραμένουν προσκολλημένα στη δεύτερη στρατηγική της αγοράς μετοχών με beta μεγαλύτερο του 1,0 που ανήκουν σε εταιρείες ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και έχουν ορισμένα ελκυστικά χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στις τελευταίες συγκαταλέγονται ορισμένες ελληνικές εταιρείες, κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, και όχι μόνο.

Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι θέσεις στις μεγάλες τράπεζες της χώρας έχουν λάβει κατά καιρούς τόσο τα hedge funds γνωστών ξένων οίκων, π.χ. των Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse, Bear Stearns και Barclays, αλλά και άλλων, όπως το Soros Management Fund, Robertson κ.τ.λ.

Τα περισσότερα από τα hedge funds γνωρίζουν από πρώτο χέρι την Εθνική Τράπεζα. Η τελευταία το τελευταίο 12μηνο προσφέρει beta μεγαλύτερο του 1,0, ικανοποιητική μερισματική απόδοση άνω του 3% και σχετικά καλή ”ορατότητα κερδών” για την περίοδο 2006-2008, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα που θα φέρει η ενοποίηση της Finansbank.



Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, σύμφωνα με τη Citigroup, μαζί με την ΚΒC του Βελγίου, τη Societe Generale, την ισπανική BBVA, την ιρλανδική Allied Irish Banks, τη σουηδική SEB Α και τη γαλλική BNP Paribas, η Εθνική Τράπεζα φιγουράρει στο γκρουπ των ευρωπαϊκών εταιρειών που προσφέρουν beta μεγαλύτερο του 1,0 σε λογική τιμή.

Επομένως, τα hedge funds που επιμένουν στο στοίχημα των ευρωπαϊκών εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης και βλέπουν τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους να ”αβγατίζουν”, δεν μπορούν να αγνοήσουν την Εθνική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μετοχή της.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v