Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνικός μοχλός ανόδου

Σε Εθνική υπόθεση αναδείχθηκε σήμερα η υπόθεση της επιστροφής της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο προσκήνιο. Υψηλότερα των 2.100 μονάδων ο FTSE 20 με συναλλαγές… μαμούθ στην Εθνική και μετά από καιρό δημιουργία θετικότερου κλίματος για αρκετές μετοχές του FTSE 20. Ένα ικανό μέρος της μεσαίας – μικρότερης κεφαλαιοποίησης συνεχίζει τον ευχάριστα ανοδικό δρόμο που έχει πάρει από τις αρχές Ιουλίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενδιαφέρον προσέδωσε στη σημερινή συνεδρίαση η Εθνική. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου αποτέλεσε τον καταλύτη για την στροφή ρευστότητας και την εισροή νέων κεφαλαίων προς μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Καταρχήν το γεγονός και μόνο ότι στην μετοχή της Εθνικής είχαν καταγραφεί συναλλαγές αξίας 112,6 εκατ. ευρώ σε σύνολο 363 εκατ. ευρώ (στις 17:05’) αποδίδει εύγλωττα το ποιος είχε το ”πάνω χέρι” σήμερα στην αγορά.

Η Εθνική με συναλλαγές 3,5 εκατ. τεμαχίων, υπεραπόδοση κατά 3,8% και τελική τιμή στα 32,40 ευρώ. Ακολούθησαν, όμως με σαφώς λιγότερες συναλλαγές ΟΠΑΠ (στο 2,5% με τζίρο 25,4 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (στο 1,3% με 20,2 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (στα 18 ευρώ με 15,8 εκατ. ευρώ) και Πειραιώς (στα 20,42 ευρώ με 14,5 εκατ. ευρώ).

Σε μια τέτοια συνεδρίαση με κυρίαρχο τον ρόλο της Εθνικής ήταν θέμα χρόνου να υπεραποδόσει ο ASE 20 και με ποσοστό 1,6% να διαμορφωθεί μάλιστα πάνω από τις 2.100 μονάδες.

Εάν και στην αυριανή συνεδρίαση υπάρξουν σημαντικές εισροές, κυρίως ξένων, σε μετοχές του 20άρη τότε δεν αποκλείεται η σημερινή καταρχήν τεχνική αντίδραση να μπορεί να προσλάβει άλλη δυναμική.

Μένουμε καταρχήν με τη σημερινή καλή εικόνα της αγοράς, την πολύ καλή πορεία της Εθνικής και περιμένουμε αύριο και την Δευτέρα να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορούμε να αναφερόμαστε σε κάτι περισσότερο από μια τεχνική αντίδραση.

Η μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση συνέχισε στον γνώριμο καλό ρυθμό που κινείται στην μεγαλύτερη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Και σήμερα για αρκετές μετοχές (142) σημειώθηκε θετική μεταβολή, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις χρίζει ιδιαίτερης αναφοράς.

Πριν όμως περάσουμε στην μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση θα σταθούμε στην επιβεβαίωση της επαναφοράς του ομίλου Βιοχάλκο. Με 6,4% η μετοχή της μητρικής και συναλλαγές περίπου 290 χιλ. τεμαχίων διαμορφώθηκε στα 8,30 ευρώ.

Θα σταθούμε επίσης στην Intralot μετά το σημερινό 3,2%, στα Folli-Follie μετά το 4,4% και της Marfin μετά την ανακοίνωση των ομολογουμένως εντυπωσιακών αποτελεσμάτων.

Ερχόμαστε τώρα στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση όπου ο κλάδος της υγείας επανέρχεται με Υγεία και Ιασώ και στην μετοχή της δεύτερης να πραγματοποιούνται συναλλαγές αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Στο 9,5% και τα 2,42 ευρώ διαμορφώθηκε η μετοχή του Νεώριου Σύρου με ενημερωμένες πηγές της αγοράς να αναφέρονται σε συμβόλαια ναυπήγησης με… ιταλίκη προφορά.

Στα 1,36 ευρώ διαμορφώθηκε η μετοχή του Πετζετάκι, στα 1,39 της Alco, στα 1,34 του Μαθιού, στα 1,94 της Shelman, ενώ κατά 3,4% στα 10,24 ευρώ διαμορφώθηκε η Jumbo.

Σημαντικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε Intralot, ενώ μετά από καιρό ενδιαφέρον παρουσίασε και ο κλάδος των κατασκευών. Να προσεχθεί πως η απεμπλοκή του διαγωνισμού για το έργο Μαλιακός – Κλειδί (δες σχετικό θέμα) μπορεί να λειτουργήσει θετικά με… πολλαπλασιαστικό ρυθμό.

Με την προϋπόθεση πως αύριο θα υπάρξει συνέχεια στην εισροή κεφαλαίων η αγορά αποκτά και πάλι ενδιαφέρον στο δεικτοβαρές τμήμα της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v