Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσοχή στην άμυνα

Με την στήριξη κυρίως του ΟΤΕ αλλά και σε σημαντικό βαθμό της Εθνικής περιορίστηκαν οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στο 0,30% και στις 3.817 μονάδες. Για ακόμη μία συνεδρίαση ήταν συγκριτικά καλύτερη η εικόνα ενός σημαντικού τμήματος της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Υπερσυγκέντρωση τζίρου με 75 εκατ. ευρώ σε Εθνική – ΟΤΕ έναντι συνολικών συναλλαγών 285 εκατ. ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υπέρμαχοι του αμυντικού παιχνιδιού παραμένουμε αυτή την περίοδο καθώς η συγκυρία γενικά δεν βοηθά συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Γι’ αυτό παρά την υποχώρηση κατά 0,30% του Γενικού Δείκτη προς τις 3.815 μονάδες αποτιμάμε ως θετικό το γεγονός πως δεν ”κλείσαμε” στα χαμηλά ημέρας, πως ο Γενικός Δείκτης διαθέτει ακόμη ένα ”μαξιλάρι” περίπου 25 μονάδων από το αμέσως προηγούμενο χαμηλό, αλλά και το ότι για 108 μετοχές καταγράφηκε θετική μεταβολή.

Ωστόσο θα πρέπει να σταθούμε σε 2-3 στοιχεία χρήσιμα κατά την εκτίμησή μας για την βραχυπρόθεσμη τάση. Το πρώτο αφορά στο στενότερο σήμερα εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη (3.851-3.814), τις υψηλές συναλλαγές σε Εθνική – ΟΤΕ και την εμφανή πλέον αδυναμία του ΟΠΑΠ.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα περίπου 285 εκατ. ευρώ των συναλλαγών περί τα 75 πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές της Εθνικής και του ΟΤΕ με θετική μεταβολή 0,71% και 1,24% αντίστοιχα.

Το γεγονός ότι αλλάζουν χέρια, περίπου το ¼ του ημερήσιου τζίρου, σε Εθνική – ΟΤΕ μπορεί να αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα που χρειαζόμαστε για την βραχυπρόθεσμη τάση, αυτή την περίοδο.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ έχουμε καταθέσει έγκαιρα την άποψή μας (από την προσυνεδριακή αναφορά της μέρας ανακοίνωσης των μεγεθών εξαμήνου) που μας καθιστά έκτοτε ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.

Γενικότερα η εικόνα του FTSE 20 πλην 3-5 περιπτώσεων δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Είναι άξιο αναφοράς πως μόνο για τις μετοχές των Πειραιώς, ΟΤΕ και Γερμανού η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται υψηλότερα από την αντίστοιχη μέση των τελευταίων 30 εβδομάδων (ΚΜΟ 30) ενώ ελάχιστα αυτής της τιμής υπολείπεται η τρέχουσα της Alpha Bank.

Ωστόσο σήμερα η πορεία της Alpha Bank και το κλείσιμο στα χαμηλά των 20,50 ευρώ μας καθιστά επιφυλακτικούς και γι’ αυτόν τον τίτλο.

Η σχέση ανοδικών/ καθοδικών διατηρήθηκε σε ικανοποιητικό, για την τρέχουσα συγκυρία, λόγο. Με βάση τις συναλλαγές ξεχώρισαν η Alcatel στα 2,78 ευρώ (στον μητρικό όμιλο παρουσιάζεται κινητικότητα τελευταία), η Εβροφάρμα (όπου ενημερωμένες πηγές επιμένουν ότι γαλλικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια… εκβιάζουν προσφορά), ΑΒ Βασιλόπουλος (με αυξημένες για την εμπορευσιμότητα της μετοχής συναλλαγές και με τη διοίκηση της εταιρίας να έχει διαψεύσει τις όποιες φήμες περί επικείμενης στρατηγικής κίνησης στην περιοχή Μακεδονίας – Θράκης).

Ανοδικά κατά 7,9% στα 6,58 ευρώ διαμορφώθηκε η μετοχή της Kleemmann, του Γρηγόρη κατά 7% στα 1,07 ευρώ, του Δρομέα, Cyclon (δες θέμα για μεταβίβαση του 4,3% στα 1,08 ευρώ), Yalco, ΝΕΛ (με 1,4 εκατ. τεμάχια).

Προσοχής χρίζει η αντίδραση με συγκριτικά καλές συναλλαγές της Shelman στα 1,87 ευρώ, της Lamda στα 7,48 ευρώ, του Ικτίνου στα 2,84 ευρώ, και ορισμένων ακόμη τίτλων με απόδοση μεγαλύτερη του 3% (ΑΕΓΕΚ, Imperio, Πήγασος, Αθηνά, Αλουμύλ, Ηλεκτρονική Αθηνών και Έδραση).

Δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζει τελευταία η αγορά θα παραμείνουμε θιασώτες της αμυντικής τακτικής προσβλέποντας βέβαια στην ανακοίνωση αύριο των αποτελεσμάτων εξαμήνου του ομίλου της Εθνικής.

Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και με εμφανή την απουσία ουσιαστικών επιχειρηματικών ειδήσεων από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα υπεραμυνόμεθα της προοπτικής ”μόχλευσης” ενός ευρύτερου – υγιούς τμήματος - της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v