Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bάλτε τάξη στο ”μπουλούκι”

Προκαλεί θυμηδία το φαινόμενο να ανακοινώνουν οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες οικονομικά αποτελέσματα τις τελευταίες μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν θα είναι όμως και η τελευταία αν οι αρμόδιοι δεν βάλουν κάποια τάξη.

Bάλτε τάξη  στο ”μπουλούκι”
Οι αγορές στηρίζονται πρωτίστως στην πληροφόρηση. Η διαφάνεια και η ισότιμη πληροφόρηση των επενδυτών θεωρούνται απαραίτητες για την αποτελεσματική λειτουργία των αγορών, λένε τα βιβλία.

Φαίνεται όμως ότι πολλές εισηγμένες εταιρείες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη. Κάνουν λοιπόν ό,τι μπορούν για να αποδείξουν ότι προτεραιότητά τους είναι είτε η ωραιοποίηση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων τους, γνωστή διεθνώς ως window dressing, είτε το ”κουκούλωμά” τους όταν τα οικονομικά μεγέθη δεν είναι καλά.

Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου ξαναζούμε το γνωστό σίριαλ του ”μπουλουκιού”, αφού η μεγάλη πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών επέλεξε να ανακοινώσει αποτελέσματα την τελευταία ώρα.

Μ’ αυτό τον τρόπο οι εταιρείες κατόρθωσαν τρία τινά.

Πρώτον, να κάνουν όλους τους ενδιαφερόμενους, π.χ. αναλυτές κ.τ.λ., να τρέχουν και να μη φτάνουν, αφού δεν προλαβαίνουν να γράψουν εκθέσεις, να μιλήσουν με τους υπευθύνους των εταιρειών για τυχόν διευκρινίσεις και να ακούσουν τα διάφορα conference calls που πέφτουν συνήθως την ίδια περίπου ώρα.

Δεύτερον, να βάλουν σε υποψίες τους υπόλοιπους, κυρίως επενδυτές κ.τ.λ., ότι κάτι θέλουν να κρύψουν. Τρίτον, να προκαλέσουν κάποια σύγχυση για λίγες μέρες μέχρι να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός των ανακοινώσεων προς τέρψιν εκείνων που διαδίδουν φήμες και αρέσκονται σε κερδοσκοπικά παίγνια.

Όλα αυτά φυσικά δεν βοηθούν ούτε στην αποτελεσματική λειτουργία των αγορών ούτε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο χρηματιστηριακό θεσμό.

Αναμφισβήτητα, υπάρχουν εταιρείες που επιλέγουν να δημοσιεύσουν αποτελέσματα λίγο πριν από την καταληκτική ημερομηνία για συγκεκριμένους και απόλυτα κατανοητούς λόγους, π.χ. καθυστερήσεις στη συγκέντρωση στοιχείων από ξένες θυγατρικές, κοινοπραξίες κ.τ.λ.



Διάχυτη είναι όμως η εντύπωση ότι το βασικό κίνητρο για τις περισσότερες επιχειρήσεις είναι να περάσουν όσο το δυνατόν απαρατήρητα τα άσχημα αποτελέσματά τους.



Θα περίμενε κανείς το ”σύστημα μπουλούκι” να σταματούσε κάποια στιγμή. Όμως, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Πιθανόν μάλιστα να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στο μέλλον αν η οικονομική συγκυρία χειροτερέψει.



Εναπόκειται λοιπόν στις αρμόδιες αρχές να βάλουν κάποια τάξη στο ”μπουλούκι”. Αυτό μπορεί να γίνει αν η σειρά των εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα βασίζεται σε κάποιο αντικειμενικό κριτήριο. Ένα τέτοιο θα ήταν το τελευταίο ψηφίο του ΦΠΑ μιας επιχείρησης.

Παράλληλα, και για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις με εταιρείες που θα αδυνατούσαν να δημοσιεύσουν αποτελέσματα λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, θα έπρεπε να ληφθεί μέριμνα ώστε να εξαιρούνται της σειράς ανακοινώσεων μερικές φορές κάποιες εταιρείες που θα πληρούσαν ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για τους αρμοδίους, αν στόχος είναι πράγματι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των επενδυτών.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v