Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μάτωσαν” τα τερματικά...

Το αρνητικό για τη Σοφοκλέους είναι πως υποχωρεί για δεύτερη κατά φορά συνεδρίαση, με αδύναμο τον ΟΠΑΠ και σε μία περίοδο που το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια είναι σαφώς πιο ήπιο. Ωστόσο, εάν εξαιρέσουμε ΟΠΑΠ και ΕΤΕ, η διόρθωση μέχρι στιγμής έχει περισσότερο τεχνικής μορφής χαρακτηριστικά και λιγότερο ουσιαστικά αίτια για να διαμορφωθεί σημαντικά χαμηλότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στυφή γεύση αφήνει με το κλείσιμό της η σημερινή συνεδρίαση. Και αυτό όχι τόσο για τη λίγο πολύ αναμενόμενη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, όσο για την αρνητική εικόνα που παρουσίασαν κυρίως η μετοχή του ΟΠΑΠ και δευτερευόντως της Εθνικής.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 3.818,8 μονάδες, αλλά θα πρέπει να αναφερθεί πως ξεκίνησε από τις 3.855,2, πραγματοποίησε μέγιστη στις 3.863,3, ελάχιστη στις 3.794, για να κλείσει τελικά κατά 0,94% χαμηλότερα.

Οι συναλλαγές των περίπου 155 εκατ. ευρώ ήταν αρκετές για να συνεχιστεί η υποχώρηση του FT 20 χαμηλότερα κατά 1,05%, προς τις 2.063 μονάδες.

Αντίθετα, καλύτερη ήταν η εικόνα του SC 80 (0,38%), καθώς για περίπου 100 μετοχές διαμορφώθηκε θετικό πρόσημο.

Ερχόμενοι τώρα σε ΟΠΑΠ και Εθνική, θα σταθούμε περισσότερο στον πρώτο, καθότι το -0,74% πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές περίπου 1,2 εκατ. τεμαχίων, η δε τελική τιμή διαμορφώθηκε μόλις 12 λεπτά πάνω από το χαμηλό ημέρας των 26,88 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε, και μάλιστα με ανοιχτές εντολές προς το τέλος κατά 1,80% χαμηλότερα, κλείνοντας στα 30,50 ευρώ, που αποτελούν και την ελάχιστη τιμή συνεδρίασης. Αρνητικά διαμορφώθηκαν Alpha Bank, Eurobank, Εμπορική και Πειραιώς.

Στην περίπτωση της Εθνικής θα πρέπει να σημειωθεί πως χαμηλότερα διαμορφώθηκε και η ΕΕΓΑ στα 6 ευρώ, με απώλειες 2,3%. Εμφανώς καλύτερη ήταν η εικόνα στη μεσαία αλλά και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, από όπου ξεχώρισαν μετοχές του SC 80.

Στην κορυφή βρέθηκε η Δομική Κρήτης (αν και τα νεότερα από τον χώρο της ιδιωτικής ενέργειας δεν είναι και τόσο ευοίωνα) στα 1,56 ευρώ, ο Κυριακίδης στα 2,01 ευρώ, η Lavipharm 5,70 ευρώ και Ελτον στα 1,44 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για 10 μετοχές το ποσοστό μεταβολής ξεπέρασε το 10%, αν και σε ΑΝΕΠ και ΕΤΜΑΠ πραγματοποιήθηκε με λίγες συναλλαγές (μόλις 69 κομμάτια στην ΑΝΕΠ).

Η μετοχή της Mevaco ενισχύθηκε κατά 6,8% στα 2,35 ευρώ, του Λαζαρίδη κατά 2,5% στα 1,42 ευρώ, ενώ ακολούθησαν Μινέρβα, Ηλεκτρονική Αθηνών, Εβροφάρμα, Ιχθυοτροφία Σελόντα και ορισμένες ακόμη από αυτή την κατηγορία μετοχές.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη ένα πακέτο πραγματοποιήθηκε στη μετοχή της Unisystems, ενώ δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η αυξημένη συναλλακτικότητα (316.481 τεμάχια) στη μετοχή της Notos Com (εν μέσω δημοσιευμάτων και πληροφοριών για πιθανές επιχειρηματικές εξελίξεις).

Το αρνητικό για τη Σοφοκλέους είναι πως υποχωρεί για δεύτερη κατά φορά συνεδρίαση, με αδύναμο τον ΟΠΑΠ και σε μία περίοδο που το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια είναι σαφώς πιο ήπιο. Εάν ”γυρίσουν ” οι ξένες αγορές, τότε οι ανοιχτές θέσεις και οι θέσεις πώλησης θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περισσότερο τους βασικούς δείκτες. Ωστόσο, εάν εξαιρέσουμε τον ΟΠΑΠ και δευτερευόντος την Εθνική, η διόρθωση μέχρι στιγμής έχει περισσότερο τεχνικής μορφής χαρακτηριστικά και λιγότερο ουσιαστικά αίτια για να διαμορφωθεί σημαντικά χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v