”Κόκκινη ταπετσαρία” για τη Σοφοκλέους

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών αλλά σημαντικών απωλειών για βασικούς δείκτες και μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει μέχρι τις 3.794 μονάδες και να ανακάμπτει στη συνέχεια υψηλότερα των 3.800 μονάδων, με αιχμή κυρίως τον ΟΠΑΠ (0,4%). Περισσότερο σε τεχνικής μορφής διόρθωση παραπέμπει η εικόνα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων παρά σε πίεση λόγω ουσιαστικών αρνητικών παραμέτρων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα και των 3.800 μονάδων τραβήχτηκαν νωρίτερα οι εν δυνάμει αγοραστές, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς τις 3.794 μονάδες. Σε μια συνεδρίαση συγκριτικά μέτριων συναλλαγών, καθώς στις 14:05 δεν ξεπερνούσαν τα 83 εκατ. ευρώ, ο πήχης βελτιώθηκε λίγο στη συνέχεια μέχρι τις 3.805 μονάδες.

Βέβαια, βασικοί δείκτες, μετοχές και η συνολικότερη εικόνα του ταμπλό παραμένουν αρνητικά.

Με τη μετοχή της Εθνικής στα 30,80 ευρώ (χαμηλή ημέρας στα 30,54 ευρώ), αλλά με συναλλαγές που με το ζόρι ξεπερνούσαν τις 400.000 τεμάχια. Αντιθέτως, περισσότερο ανησυχητική ήταν η εικόνα των Alpha Bank (-2,3%), Eurobank (-2,7%) και ΔΕΗ (-2,27%). Στη μετοχή του ΟΠΑΠ η ζήτηση εκδηλώθηκε σημαντικά χαμηλότερα, μέχρι τα 27,10 ευρώ, για να επιχειρηθεί μετά τις 14:00 μια σταδιακή αντίδραση προς τα 27,32 ευρώ (0,4%).

Η συμπεριφορά μετοχών όπως Μυτιληναίος, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΓΕΚ, Intralot, αλλά και Ελληνική Τεχνοδομική, ΔΟΛ, Υγεία, Ιατρικό, ΕΛ.ΠΕ. -και ορισμένων ακόμη- παραπέμπει περισσότερο σε διάθεση των εν δυνάμει αγοραστών να εκβιάσουν χαμηλότερες τιμές παρά στην ύπαρξη ουσιαστικής προσφοράς.

Στις 14:10 μόλις 38 μετοχών η τιμή διαμορφωνόταν θετικά, με Ελλατέξ-ΕΤΜΑ να διαμορφώνονται κατά 19,3% και 7,5% υψηλότερα αντίστοιχα (δες σχετικά για ακίνητα με Βωβό), τη Δομική Κρήτης κατά 10%, τη Lavipharm κατά 9,9%, ακολουθούσαν Κυριακίδης, Mevaco και Λιβάνης (μετά την προηγηθείσα διόρθωση και την εκ νέου συγκέντρωση της μετοχής), ενώ ανοδικά διαμορφώνονται Ικτίνος, ΕΒΖ, ΕΛΤΟΝ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Notos Com, Εδραση, Άττικα Συμμετοχών και Motor Oil.

Με βάση τις συναλλαγές, κυρίως όμως τη σχέση προσφοράς-ζήτησης, προσεγγίζουμε τη μέχρι τώρα σημαντική διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών με καθαρά τεχνικής μορφής χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι, πέραν της ανάγκης να διαμορφωθούν φθηνότερες τιμές, για να παρουσιάσει την εικόνα των δύο τελευταίων ημερών ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.

Μένει βέβαια η συνέχεια προκειμένου να διαψευστεί (ή να επιβεβαιωθεί) η προσέγγισή μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v