Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μεγέθη εξαμήνου διαμορφώνουν κλίμα

Στο ρυθμό των αποτελεσμάτων εξαμήνου είναι εμφανές ότι κινείται η αγορά. Μία ήπια διαμόρφωση των βασικών δεικτών στα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια θα διευκόλυνε, ενδεχομένως τις κινήσεις ορισμένων βραχυπρόθεσμων παικτών στη Σοφοκλέους. Ενθαρρυντική η χθεσινή αντίδραση της Εθνικής από τα χαμηλά της ημέρας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η μάλλον ήπια τάση που διαμορφώνεται στα ξένα χρηματιστήρια ενδέχεται να διευκολύνει τις κινήσεις ορισμένων βραχυπρόθεσμων παικτών στη Σοφοκλέους.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως η εικόνα των αγορών παραπέμπει μέχρι στιγμής σε απουσία ξεκάθαρης τάσης, εκτίμησης για τη συνέχεια, στοιχείο που δεν διευκολύνει τη μεσοπρόθεσμη τακτική ενός επενδυτή.

Αυτό όμως αφορά τη συνέχεια, καθότι στη Σοφοκλέους τον πρώτο λόγο φαίνεται να έχουν τα μεγέθη εξαμήνου.

Διαβάζοντας πιο προσεκτικά τα αποτελέσματα εξαμήνου των Εμπορικής, ΟΠΑΠ, CosmΟΤΕ και του ομίλου Attica θα λέγαμε πως στην πρώτη περίπτωση είναι εμφανής η λογική της προεξόφλησης μιας επαναφοράς από το αδιέξοδο.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ η σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ”χωλαίνει” λόγω του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Προσωπικά διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις για το ρυθμό ανάπτυξης των λειτουργικών κερδών του οργανισμού.

Στην CosmΟΤΕ οι αναλυτές περίμεναν οριακή θετική μεταβολή, που προέκυψε αρνητική, ωστόσο τα μεγέθη δεν φαίνεται να γεννούν προβληματισμό.

Στην περίπτωση της Attica Συμμετοχών διαπιστώνεται δραματική επιβάρυνση στο λειτουργικό κόστος από την κατά περίπου 50% αύξηση της τιμής των καυσίμων, ωστόσο συνεκτιμούμε ένα επιπρόσθετο στοιχείο.

Και αυτό αφορά στο ότι στα αποτελέσματα εξαμήνου περιλαμβάνονται κέρδη 13 εκατ. ευρώ από την πώληση πλοίων και άλλα 7,1 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών της Hellenic Seaways στον κ. Π. Λασκαρίδη και άλλων χρεογράφων.

Θεωρούμε πάντως ενθαρρυντική τη χθεσινή αντίδραση της Εθνικής από τα χαμηλά της ημέρας, καθότι ήρθε την περίοδο που οι γνώστες της ”τακτικής προεξόφλησης” περίμεναν.

Αναμφίβολα ο πρώτος τη τάξει όμιλος της Σοφοκλέους θα επηρεάσει με τα αποτελέσματά του τη βραχυπρόθεσμη τάση, χωρίς να αποκλείεται

–πάντα από τεχνικής πλευράς – μία εκ νέου αντίδραση της μετοχής προς το αμέσως προηγούμενο ”υψηλό”.

Με αυτή την προσέγγιση και με την προϋπόθεση πως η τιμή μπορεί να πιάσει και πάλι τα 33 ευρώ, θα βλέπαμε πιθανή μέσα στις επόμενες ημέρες την αντίδραση του FTSE-20 προς τις 2.150 μονάδες.

Από το χώρο των μεγεθών και των προβλέψεων, Citigroup και Merrill Lynch προσδοκούν θεαματική αύξηση καθαρών κερδών της Motor Oil για το β’ τρίμηνο (στα 51-55 εκατ. ευρώ), ενώ ικανοποιητικά αποτιμώνται από την αγορά τα μεγέθη που ανακοίνωσαν χθες τα ΚΑΕ.

Ευκαιρίες όμως υπάρχουν πάντα σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς. Τουλάχιστον αυτό επιβεβαιώνεται μετά την αύξηση κατά 15% του τζίρου της Σιδηρεμπορικής Μακεδονίας (ΣΙΔΜΑ).

Αντιθέτως, στην περίπτωση της Notos Com θα πρέπει να προβληματίζει η μείωση των κερδών -παρά την αύξηση των πωλήσεων- και ο επιβραδυνόμενος ρυθμός ανάπτυξης.

Μεταξύ των μετοχών όπου φαίνεται να επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή την περίοδο είναι η Intralot (κατά την προσωπική μας εκτίμηση απόλυτα δικαιολογημένα), η Frigoglass (άλλη μία εξαιρετική περίπτωση ελληνικού πολυεθνικού… διαμαντιού), η Blue Star (εμφανώς το συγκριτικό χαρτί του ομίλου Attica), τα Folli (η Π&Κ αναμένει αύξηση πωλήσεων κατά 58%), η Audiovisual (με ενδιαφέρον αναμένονται τα δικά της αποτελέσματα), ενώ για τον Μαΐλλη η Marfin περιμένει πωλήσεις 186,8 εκατ. ευρώ (2,5%).

Περιπτώσεις που θα κριθούν με βάση τα μεγέθη εξαμήνου θεωρούμε πως υπάρχουν αρκετές, τόσο στην υψηλή όσο και στη μεσαία, κυρίως όμως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Θα τολμούσαμε να πούμε πως δεδομένης της υπεραπόδοσης (σε διάστημα 3ετίας) της πλειονότητας των blue chips, οι επενδυτικές ευκαιρίες για έναν επενδυτή που τοποθετείται μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να κρύβονται στα… θολά νερά της μεσαίας – χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι περιπτώσεις των Φουρλή, Mυτιληναίου, Marfin, αλλά και τόσων ακόμη εισηγμένων, όπως η Frigoglass, ορισμένων θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, της Blue Star μπορεί να θεωρηθούν οι καλύτερες αποδείξεις για την επενδυτική τακτική που ακολουθούμε σε ορίζοντα χρόνου.

Σημείωση: Οι εξελίξεις στο χώρο της ακτοπλοΐας είναι ταχύτερες από το μέγιστο όριο που πιάνει ένα… speed runner. Παράγοντες της Ακτής Ποσειδώνος προεξοφλούν πως οι ορατές εξελίξεις γύρω από τη συμμετοχή των Μινωικών στη Hellenic SeaWays έχουν παράλληλο παρασκήνιο και ίντριγκες… διαδοχής, που μπορεί να σηκώσουν πολλά… απόνερα στη συνέχεια.

Σημείωση 2: Βλέποντας την κατάταξη της χώρας μας στο σχετικό πίνακα της ΟΥΕΦΑ, όπου έχουμε κατρακυλήσει στη 15η θέση, και κρίνοντας τη χθεσινή κλήρωση των Ολυμπιακού και ΑΕΚ, θα ήταν ευχής έργον να προκριθούν και οι δύο ομάδες.

Ειδάλλως, σε περίπτωση που υπερισχύσουν τα τυφλά οπαδικά κριτήρια, του χρόνου θα αγωνιζόμαστε να βγάλουμε έναν και με το ζόρι εκπρόσωπο στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου παρέα με τα νησιά Φερόε, την Ανδόρα και την Καφετέρια Μουράτα από το Σαν Μαρίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v