Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξάμηνο και διεργασίες συντηρούν το ενδιαφέρον

Στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών και αναλυτών. Εύλογα σήμερα οι ΟΠΑΠ, CosmOTE, KAE και Εμπορική, όπου επιχειρείται η επαναφορά του τραπεζικού ομίλου, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος και του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος. Παράλληλα, όμως, πληθαίνουν οι παρασκηνιακές διεργασίες σε κλάδους και τομείς δραστηριότητας που αργά ή γρηγορότερα θα αρχίσουν να λαμβάνουν σάρκα και οστά, να δημοσιοποιούνται.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο διεθνής παράγοντας είναι αυτός που μας καθιστά επιφυλακτικούς για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Δευτερευόντως η... φαινομενική αδυναμία της Εθνικής, αν και στην περίπτωσή της εκτιμούμε πως η τακτική της προεξόφλησης έπεται.

Από την άλλη, οι χρηματιστές εκτιμούν -και δικαιολογημένα- πως τα αποτελέσματα εξαμήνου βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και είναι κατά κανόνα γνώμονας και αφορμή διαμόρφωσης της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Η Π&Κ γίνεται πιο συγκεκριμένη, εκτιμώντας πως τα επικείμενα αποτελέσματα θα στηρίξουν το ”αναπτυξιακό πρόσωπο” του Χ.Α.

Να δούμε καταρχήν σήμερα τα μεγέθη των ΟΠΑΠ, CosmOTE, KAE, αν και προσωπικά θα θέλαμε περισσότερο την επιβεβαίωση της αναστροφής της οικονομικής κατάστασης στον όμιλο της Εμπορικής.

Σε κάθε περίπτωση, Εμπορική και ΟΠΑΠ δικαιούνται μίας βραχυπρόθεσμης κίνησης, αν και εφόσον κάτι τέτοιο δικαιολογείται από τα μεγέθη εξαμήνου, με την πρακτική της προεξόφλησης να ”λειτουργεί” από χθες στην Εμπορική.

Αναμφίβολα, από τον κλάδο, την αγορά γενικότερα, η τάση δίνεται από τον όμιλο της Εθνικής.

Στο σχετικό θέμα καταγράφονται οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου του πρώτου τη τάξει ομίλου του χρηματιστηρίου μας.

Ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει η προσέγγιση της Fortius, όπως αναλυτικά καταγράφεται στο σχετικό θέμα.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα επιμέρους εταιριών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στην περίπτωση της Notos Com επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις μας για τα αδύναμα μεγέθη του ομίλου, κάτι που κατά την εκτίμησή μας θα μπορούσε να είχε και άλλες προεκτάσεις.

Ενθαρρυντικά από κάθε άποψη είναι τα αποτελέσματα της ΣΙΔΜΑ (μίας εταιρίας του ευρύτερου ομίλου ΒIOXAΛΚΟ, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να υποαποδώσει, καθώς τα χειρότερα έχουν προεξοφληθεί και αφομοιωθεί).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μεγέθη του Κατσέλη, ενώ σε ανάλογο ρυθμό εκτιμάται πως θα κινούνται επιμέρους μετοχές εταιριών με γνώμονα πάντα τα μεγέθη εξαμήνου.

Το καύσιμο όμως της αγοράς, ειδικότερα αυτήν την περίοδο, που ”παίζει” η μεσαία–χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση –πέραν των αποτελεσμάτων- είναι οι διεργασίες που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο.

Δεν είναι τυχαίο πως τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν εξελίξεις στην Interfish, που δημιούργησαν την ανάλογη μόχλευση.

Παρασκηνιακές εξελίξεις, όμως, συντελούνται και σε έναν άλλον κλάδο, που λόγω εποχής είναι στο προσκήνιο.

Αυτό εκ των πραγμάτων, είναι η ακτοπλοΐα, καθότι διάφοροι εμπλεκόμενοι φέρεται να συζητούν εναλλακτικές προτάσεις απεμπλοκής τους από ασύμφορα (επιχειρηματικά) σχήματα.

Από τεχνικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία της Blue Star, καθώς ενδυναμώνεται μετά την υπέρβαση των 3,10 ευρώ, αλλά και της Attica Συμμετοχών, μετά την κάλυψη της Marfin Analysis.

Ενδιαφέρον κατά την εκτίμησή μας παρουσιάζει από τεχνικής πλευράς και το διάγραμμα των Μινωικών, ενώ στο προσκήνιο παραμένει και η ΝΕΛ.

Παρασκηνιακές, όμως, διεργασίες και κινήσεις δεν πραγματοποιούνται μόνο στις ιχθυοκαλλιέργειες και την ακτοπλοΐα, αλλά και στον κλάδο των τροφίμων – ειδών διατροφής, των κατασκευών και του εμπορίου.

Παρασκηνιακές διεργασίες που αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να λαμβάνουν σάρκα και οστά, να δημοσιοποιούνται.

Από αυτήν την προσέγγιση, εάν σήμερα στην αγορά διαφυλαχτούν ”στηρίξεις” κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη τάση, είναι εφικτή η αντίδραση του Γ.Δ., και πάλι υψηλότερα των 3.950 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενη είναι και η εξασφάλιση των... μετόπισθεν, με απαραίτητη την ισχυροποίηση της ζώνης ”στήριξης” πέριξ των 3.880 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v