Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σηματωρός” η Εθνική

Ενισχύεται το θετικό κλίμα στην αγορά, παρά το ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε χθες οριακά υψηλότερα. Γρήγορα θα έρθει η ώρα της Εθνικής, η οποία σε αυτή τη φάση πιέζεται προς τα 31 ευρώ, με το μεγαλύτερο όμως μέρος του ταμπλό να ανταποκρίνεται θετικά στην προσπάθεια ”μόχλευσης”, κυρίως στον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ξεκινά κάλυψη της Πειραιώς η Deutsche Bank και συνιστά ”αγορά”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή εικόνα της αγοράς δεν… χάλασε ιδιαίτερα τους ενεργούς ”παίκτες” της Σοφοκλέους και αυτό γιατί η οριακή αντίδραση του Γενικού Δείκτη δεν είχε την επιχειρούμενη ”μόχλευση” στο ευρύτερο μέρος της αγοράς, με ομολογουμένως επιτυχές αποτέλεσμα.

Συγκριτικά μέτριες οι συναλλαγές, αναλογικά όμως σημαντικά αυξημένη η συναλλακτικότητα ανά μετοχή, ειδικότερα στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Αυτό, με τους ισχυρούς ”παίκτες” να μην επιθυμούν ακόμη την προεξόφληση των θετικών αποτελεσμάτων της Εθνικής (στις 31/8), επιδιώκοντας να ξεκινήσουν τη ”μόχλευση” από τιμές χαμηλότερες, ενδεχομένως από τα 30,80-31 ευρώ.

Ωστόσο ο τραπεζικός κλάδος δεν αφήνει αδιάφορους ξένους και Έλληνες αναλυτές. Η Deutsche Bank ξεκινά την κάλυψη της Πειραιώς, δίνοντας σύσταση ”αγοράς”, κάτι που αποτελεί επιβράβευση των μεγεθών εξαμήνου και κατά την εκτίμησή μας του πιο ξεκάθαρα ανοδικού διαγράμματος από αυτή την κατηγορία.

Εμπορική, ΟΠΑΠ, CosmΟΤΕ, αλλά και Αγροτική Τράπεζα αποτελούν εκ των πραγμάτων ”σηματωρούς” της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Οι τρεις πρώτες για λόγους ευνόητους και η ΑΤΕ λόγω της πιθανής διάθεσης ενός επόμενου μειοψηφικού ποσοστού.

Όσον αφορά στην τάση, θα επιμείνουμε πως ζητούμενη παραμένει η προσέγγιση (και γιατί όχι υπέρβαση) των 2.160 μονάδων (για τον FTSE-20), κάτι που θα μπορούσε να γίνει με αιχμή την Εθνική, στη συνέχεια όμως της εβδομάδας ή την επόμενη.

Ωστόσο ένα ήπιο, φαινομενικά αδιάφορο, κλίμα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να διευκολύνει και σήμερα την υπεραπόδοση μετοχών εταιρειών είτε από τη δεύτερη ταχύτητα του ”20άρη” είτε από τους Mid 40 και SC 80 - και γιατί όχι χαμηλότερη αποτίμηση.

Με βάση και τη χθεσινή εικόνα της αγοράς, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Εθνική Ασφαλειών, Ελληνική Τεχνοδομική, Intracom, Μηχανική, Τεχνική Ολυμπιακή, αλλά και οι Δομική Κρήτης, ΕΤΕΜ, Κυριακίδης, Νεώριον, Μαθιός, ΝΕΛ, Παΐρης, Πλαστικά Θράκης, ΣΙΔΜΑ, Interfish και αρκετές ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Ενδιαφέρουσα κατά συνέπεια η σημερινή συνεδρίαση, με την Πειραιώς να αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο ”στοίχημα” για όσους ακολουθούν τον γερμανικό οίκο, αλλά και η Αγροτική λόγω της τιμής (5,05 ευρώ) της προηγούμενης μετοχοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v