Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους επιστρέφοντες η σκυτάλη της ανόδου

Με ”δώρο” την εβδομαδιαία κατά 3,3% άνοδο ετοιμάζεται η Σοφοκλέους να υποδεχτεί τους επιστρέφοντες. Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για την επόμενη εβδομάδα με προϋποθέσεις ικανές να διαμορφώσουν περιβάλλον ”μόχλευσης” και περαιτέρω ενίσχυσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Υπολογίσιμη η συμβολή των αναλυτών που προεξοφλούν ανακοίνωση θετικότερων αποτελεσμάτων από ΟΠΑΠ και Εμπορική στις 24 του μήνα. Tα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μπορούσε να μας προετοιμάσει για την αρχή της επόμενης, θα ήμασταν θετικοί από κάθε άποψη. Η εικόνα που παρουσίασε η αγορά χτες προς το τέλος, ειδικότερα μετά τις 14.00, ενίσχυσε την εκτίμησή μας πως οι ισχυροί παίκτες θέλουν την αποτίμηση βασικών μετοχών-επιλογών τους υψηλότερα.

Άλλωστε, με εβδομαδιαία μεταβολή 3,3%, η αρχή της επόμενης βρίσκει τους αγοραστές των προηγούμενων ημερών σε σαφώς πιο πλεονεκτική θέση από όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Οι αγοραστές των προηγούμενων ημερών ”παρέλαβαν” τον Γενικό Δείκτη από τις 3.816 μονάδες (11/8) και ετοιμάζονται να συνεχίσουν από τις 3.943 (18/8).

Προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί η ανάλογη ”μόχλευση” ώστε να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον από την πλευρά των εκδρομέων που επιστρέφουν, υπάρχουν. Το σημαντικότερο είναι πως αφορούν τόσο στις τεχνικού χαρακτήρα ενδείξεις όσο και σε ουσιαστικού, δηλαδή επιχειρηματικού-οικονομικού.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε υψηλότερα του ΚΜΟ 30 εβδομάδων όπως επίσης και ο FT 20 και η ενδεχόμενη συντήρησή τους σε αυτό το επίπεδο μέχρι και μετά το ”κλείσιμο” της ερχόμενης Τρίτης, δίνει σαφώς περισσότερο έδαφος στο θετικό ενδεχόμενο. Αυτό που προεξοφλείται από ικανή μερίδα αναλυτών και θέλει το Γενικό Δείκτη να κινείται υψηλότερα των 4.000 μονάδων.

Συντρέχουν όμως και επιχειρηματικοί-οικονομικοί λόγοι. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση των αναλυτών για θετικά αποτελέσματα εξαμήνου στον ΟΠΑΠ, κυρίως όμως στην Εμπορική (24/8), τότε η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί όντως να παρουσιάσει περισσότερο ενδιαφέρον.

Άλλωστε χρηματιστηριακοί κύκλοι, γνώστες του παρασκηνίου της αγοράς, εκτιμούν πως από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να ”ζεσταίνεται” και πάλι το κλίμα στον επιχειρηματικό χώρο. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει μια σημαντική επιχειρηματική είδηση.

Τεχνικά, οι µετοχές της Εθνικής Τράπεζας και του ΟΤΕ έσπασαν ανοδικά τον εκθετικό µέσο όρο των 200 ηµερών, προµηνύοντας αντιστροφή της µεσοπρόθεσµης τάσης, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσµάτων εξαµήνου είναι ενθαρρυντική, καθώς οι φόβοι των επενδυτών ιδιαίτερα για τον τραπεζικό κλάδο εξαλείφθηκαν. Την επόµενη εβδοµάδα περιµένουµε τα αποτελέσµατα εξαµήνου του ΟΠΑΠ και της COSMOTE.

∆εν αποκλείουµε όµως την πιθανότητα οι επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις καθώς οι αποδόσεις το τελευταίο διάστηµα υπήρξαν ικανοποιητικές, υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.943,31 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 3,31%, ο FT 20 ενισχύθηκε κατά 3,46%, ενώ ο Mid 40 κατέγραψε άνοδο 2,13%. Ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 1,10% και ο FTSE 140 κατά 3,11%.

Οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες κατέγραψαν κέρδη 4,09%, οι Τράπεζες κέρδη 3,66% και ο κλάδος των Ταξιδίων και Αναψυχής άνοδο 3,88% ενώ υποχώρηση σημειώθηκε στον κλάδο των Μέσων Ενημέρωσης (-2,05%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ 66,67%), Δέλτα Project (35,05%), Εικόνα -Ηχος (24,24%), Τρία Αλφα (ΠΟ 20,00%), Βιοσώλ (ΠΟ 20,00%), Πλαστικά Κρήτης (18,01%), ΕΒΙΚ (16,07%), Μπουτάρης (15,00%), Τρία Αλφα ( 13,45%) και Χαλκόρ (11,56%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Άλμα Ατέρμων (-10,77%), Ευρωσυμμετοχές (-10,00%), Ελτον (-7,89%), Solvency (-7,11%), Χατζηκρανιώτη (-6,84%), Ιλυδα (-6,61%), Πήγασος Εκδοτική (-5,99%), Cyclon Ελλάς (-5,36%), Dionic (-5,13%) και Μύλοι Λούλη (-5,11%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v