Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Διλήμματα τάσης” στο κατώφλι των 4.000

Με 4 τραπεζικές μετοχές στο ”κόκκινο” και 2 στο ”πράσινο”, η αγορά δε φαίνεται να βιάζεται για άμεση επιβεβαίωση της τάσης. Κλειδί η διάθεση όσων αγόραζαν σε φθηνότερες τιμές μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας, με την κατοχύρωση θέσεων να είναι εμφανέστερη στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου και καταγράφονται συγκριτικά οι μεγαλύτερες απώλειες. Στις 3.915 μονάδες δείχνει να διαμορφώνεται σημείο αναφοράς-στήριξης (;) για σήμερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πολύ προσεκτικές ήταν οι πρώτες εντολές που δόθηκαν και που έφεραν το Γενικό Δείκτη μέχρι τις 3.942,8 μονάδες.

Πράγματι, οι αγοραστές δε βιάστηκαν να φέρουν την Εθνική πάνω από τα 32,76 ευρώ, ή τον ΟΤΕ υψηλότερα των 18,10 ευρώ.

Αντιθέτως θα λέγαμε, επιχείρησαν να μετριάσουν την τάση κρατώντας χαμηλότερα Eurobank, Πειραιώς, Εμπορική και σταθερή στα 21,50 ευρώ την Alpha Bank - τακτική των πρώτων 20-25 λεπτών που ως αποτέλεσμα είχε τη μη αποσαφήνιση της διάθεσής τους για τη συνέχεια.

Εν μέρει αυτό διευκολύνει όσους τοποθετούνται από χθες στην αγορά, καθ’ ότι δεν εκτίθενται ως αγοραστές σε υψηλότερες τιμές.

Θα λέγαμε μάλιστα πως μετά τις 11:50 επιχειρήθηκε να μετριαστεί η υπεραντίδραση μετοχών από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με τον SC 80 να διορθώνει κατά 0,32% και τη σχέση ανοδικών/καθοδικών να είναι σχεδόν μοιρασμένη.

Είναι χαρακτηριστικό πως από νωρίτερα με οριακή διακύμανση, αρνητική είτε θετική, διαμορφώνονταν οι βασικοί δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεταφέροντας μια λογική επιφυλακτικότητα και στη Σοφοκλέους.

Όταν μάλιστα στις 11:55 χάνονταν τα αρχικά κέρδη για το Γενικό Δείκτη, καθώς υποχωρούσε προς τις 3.915 μονάδες, η διάθεση κατοχύρωσης θέσεων έγινε περισσότερο εμφανής.

Μετοχές εταιρειών όπως Πλαστικά Κρήτης (μετά μάλιστα την ομολογουμένως σημαντική επιχειρηματική κίνηση), ΑSCO, Ιμπέριο, ΟΛΘ, ΕΧΑΕ, Ιντερτέκ, Mevaco και ορισμένων ακόμα κρατούσαν το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών τους.

Θα δείξει βέβαια στη συνέχεια κατά πόσο υπάρχουν αντοχές για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα, δεδομένου ότι αύριο λήγουν τα παράγωγα μηνός Αυγούστου και τις τελευταίες μια-δυο συνεδριάσεις έχουν ”παιχτεί” στην αγορά αρκετές ανοικτές θέσεις.

Για τη συνέχεια παραμένουμε συγκρατημένα επιφυλακτικοί, μέχρις ότου γίνει σαφέστερη η διάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Ειδικότερα όσων είχαν τοποθετηθεί στην αγορά από χαμηλότερες τιμές και φαίνεται να ολοκλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους μέχρι τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Από τη στάση κυρίως αυτών των παικτών εκτιμούμε πως θα αποσαφηνιστεί στη συνέχεια η τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v