Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σταυροδρόμι... ανόδου η Σοφοκλέους

Σε... σταυροδρόμι βρίσκεται η αγορά, με την αυξημένη χθες ρευστότητα να αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι στιγμής θετική ένδειξη για τη συνέχεια. Ωστόσο θα θέλαμε να βεβαιωθούμε σήμερα, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, πως συντρέχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις αλλαγής της τάσης σε μεσοπρόθεσμα ανοδική, με πιθανή υπεραπόδοση της αγοράς υψηλότερα των 3.950 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ακόμη μια σταθεροποιητική συνεδρίαση έχει ξεκινήσει νωρίτερα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στη Σοφοκλέους το κλίμα, ειδικότερα από χθες, είναι εμφανώς πιο θετικό, με μεγαλύτερες προσδοκίες να καλλιεργούνται από τους ενεργούς παίκτες.

Θεωρώντας, ειδικότερα μετά το χθεσινό κλείσιμο, καθοριστική τη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση, θα αναφερθούμε σε δύο τινά που ενδεχομένως να συντηρήσουν τη λογική υπεραπόδοσης για βασικούς δείκτες και μετοχές στο Χ.Α.

Το πρώτο καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές είτε διαμορφώνονται υψηλότερα είτε προσεγγίζουν τον ΚΜΟ 30 εβδομάδων.

Για τον Γενικό Δείκτη η κορυφή των 3.925 μονάδων αποτελεί ”κόμβο”. Ανάλογα αντιμετωπίζονται και οι 2.139 μονάδες για τον FTSE-20, με τον ΚΜΟ 30 της Εθνικής να διαμορφώνεται αρκετά υψηλότερα στα 33,74 ευρώ, της Eurobank στα 24,63 ευρώ, ενώ για τη μετοχή της Πειραιώς η τρέχουσα τιμή είναι υψηλότερη αντίστοιχης περιοχής των 18,56 ευρώ.

Όσοι παρακολουθούν την αγορά με γνώμονα και την τεχνική προσέγγισή της, εκτιμούν πως βρισκόμαστε σε... σταυροδρόμι.

Θα φανεί άμεσα κατά πόσο η αγορά μπορεί πράγματι να οδηγηθεί ουσιαστικά υψηλότερα, ή εάν λίγο υψηλότερα από 3.940- 3.950 μονάδες θα εκδηλωθούν πωλήσεις για κατοχύρωση κερδών.

Το δεύτερο στοιχείο που εκτιμάται ότι διαμορφώνει βραχυπρόθεσμα την τάση είναι αυτές καθ’ εαυτές οι κινήσεις και εξελίξεις που δρομολογούνται στην αγορά μας.

Από την αναθεώρηση (ουσιαστικά συνιστούσε πρόταση αγοράς) των ελληνικών τραπεζών από την πανίσχυρη Citigroup, μέχρι τα εταιρικά αποτελέσματα και τις πιθανές αλλαγές στον MSCI-Greece.

Λογικά, όσοι τοποθετούνταν μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν ένα ”τράβηγμα” της αγοράς υψηλότερα προκειμένου να ”γράψουν” κέρδη σε όσους δυνητικά θα ήθελαν να τοποθετηθούν από τη Δευτέρα, βρίσκοντας μια αγορά εμφανώς πιο ζεστή και υψηλότερα από εκεί που την είχαν αφήσει φεύγοντας για τις διακοπές τους.

Μη διαφεύγει της προσοχής μας πως διορατικοί ”παίκτες” είχαν... ποντάρει πολλά στην προοπτική μιας... βουβής ανόδου, ειδικά αυτή την εβδομάδα.

Από την άλλη όμως υπάρχουν και οι αγοραστές που έκαναν εμφανή την παρουσία τους από χθες, στοχεύοντας σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους του FTSE-20.

Πρόκειται για Ταμεία που επανεπενδύουν μέρος της ρευστότητας που αποκόμισαν πουλώντας μετοχές της Εμπορικής, πρόκειται για ξένους που προεξοφλούν τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, της Εθνικής, ή για όσους προσβλέπουν σε μια ανοδική εκτόνωση στις ξένες αγορές μέχρι το τέλος του μήνα;

Μπορεί να είναι ο καθένας ξεχωριστά. Μπορεί όλοι μαζί, μπορεί και κάτι περισσότερο.

Η ουσία είναι πως χθες μπήκε ζεστό χρήμα σε μετοχές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον FTSE-20 και το Γενικό Δείκτη.

Κατά συνέπεια, βραχυπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, θεωρώντας όμως μέχρι νεοτέρας την αντίδραση τεχνικής μορφής παρά ουσιαστικής μεταβολής της μεσοπρόθεσμης τάσης.

Δεν αποκλείεται στη διάρκεια της συνεδρίασης, ή αύριο ή τη Δευτέρα, να οδηγηθούμε σε αναθεώρηση της συγκρατημένης μας προσέγγισης. Μακάρι να συμβεί αυτό, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να δοθούν περισσότερες τεχνικής μορφής αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα ενδείξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v