Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρήσιμη η τάση από το εξωτερικό

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη τάση καμπή της αγοράς, η ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μπορεί να αποτελεί το ”καύσιμο” για τη συντήρηση της ”μόχλευσης” σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Σε ήπιο ρυθμό, αλλά με πιθανές... εκπλήξεις, εκτιμάται ότι θα κυλήσει η εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων αυτή που ξεκινά σήμερα, από τις 3.816 μονάδες, και με τα συμβόλαια μηνός Αυγούστου να λήγουν την Παρασκευή.

Σε σημείο καμπής, εκ των πραγμάτων, η αγορά μας, φαίνεται πως βρίσκει την κατάλληλη στιγμή τη θετική αφορμή που δίνεται από την ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Με βάση την εικόνα των ξένων αγορών, θετικό και αρνητικό ενδεχόμενο μοιράζονται πάλι τις ίδιες πιθανότητες, με το πρώτο να υπερτερεί ελάχιστα του δεύτερου.

Για να συνεχιστεί όμως η διαδικασία ”μόχλευσης” σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς, θα πρέπει η μετοχή της Εθνικής να κρατήσει σήμερα τα 30,8 ευρώ και, ει δυνατόν, μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη να βρεθούν αγοραστές υψηλότερα των 31,2 ευρώ.

Μετοχές-κλειδί θεωρούνται οι Alpha Bank (κρίσιμη τιμή τα 20,80 ευρώ) και ΟΤΕ (στα 17,9 ευρώ).

Με την προϋπόθεση πως ο FTSE-20 δεν θα πιεστεί χαμηλότερα των 2.065-2.068 μονάδων, η υπεραπόδοση δεικτών και μετοχών μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης μπορεί να έχει συνέχεια.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσεχθεί η βραχυπρόθεσμη πορεία μετοχών, που με αυξημένες συναλλαγές βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ανοδική φορά.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση των Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Εδραση, ΕΤΕΜ, Ζήνων, ΚΛΜ, Μαθιός, Παρνασσός, Παΐρης και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Παράλληλα (και) βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετοχές των Frigoglass, Notos Com (παρά τις ανεπίσημες διαψεύσεις στην αγορά, ορισμένοι αναφέρονται σε πιθανό ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων), Τιτάν (δες σχετικό θέμα), Βιοχάλκο (με τη διοίκηση του ομίλου να μην παίρνει ούτε καν ανεπίσημη θέση στα όσα όλο και πυκνότερα φημολογούνται τελευταία), Μηχανική, Σιδενόρ, Αττικής, Ελληνική Τεχνοδομική και ακόμη τεσσάρων-πέντε περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v