Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Περιφερειακή” άμυνα για τη Σοφοκλέους

Δύσκολη από κάθε άποψη είναι και εξελίσσεται έως τώρα η συνεδρίαση. Ωστόσο, η σχέση προσφοράς – ζήτησης σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους του FTSE-20 είναι μέχρι στιγμής προσεκτική και ελεγχόμενη, ενώ σε καλύτερη θέση εξακολουθεί να κινείται η χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, έναντι της υψηλής και μεσαίας. Χαμηλός ο τζίρος, στα 85 εκατ. ευρώ στις 14:15.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υψηλότερα των 3.800 μονάδων συνεχίστηκε μετά τις 14:00 η συνεδρίαση, με τον Γ.Δ. βέβαια να χάνει περίπου 1% (3.814 μονάδες), αλλά με τον SC 80 (+0,53%) να υπερτερεί έναντι του FTSE-20 (-0,90%) και του Mid 40 (-1,11%).

Κύριο χαρακτηριστικό μέχρι τώρα της συνεδρίασης είναι οι χαμηλές συναλλαγές, καθώς, όπως σημειώνει κορυφαίο χρηματιστηριακό στέλεχος, οι εντολές που δίνονται από ξένους πελάτες τους κινούνται σε μάλλον λογικά επίπεδα.

Πρακτικά, όπως σημείωνε το συγκεκριμένο στέλεχος, η προσφορά που εμφανίζεται σε τραπεζικές μετοχές, για παράδειγμα των Εθνικής, Alpha, Eurobank, ήταν πραγματική.

Δηλαδή, δεν υπήρχε μεγάλη εντολή πώλησης που να σχετιζόταν με την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών ικανή να επιβαρύνει περισσότερο την τάση σε αυτούς τους τίτλους.

Βέβαια, σαφώς περιορισμένες είναι οι εντολές αγοράς που δίνονται σε τίτλους του FTSE-20, απ’ όπου ξεχωρίζουν ΟΠΑΠ (1,07%) και Βιοχάλκο (1,50%).

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφωνόταν στο περίπου 1 προς 2,5, καθώς για περίπου 70 τίτλους διαμορφώνονταν θετικό πρόσημο, έναντι των 165 που υποχωρούσαν.

Στη Lavipharm οι εντολές πραγματοποιούνταν μετά τις 14:00 στο +17,5% (3,90 ευρώ), στον Ατέρμονα στο +15,3% (1,28 ευρώ), στον Λούλη μέχρι και 11,9% (στα 2,62 ευρώ) και στην Info-Quest στο 10,8% (στα 4,10 ευρώ).

Φαίνεται, δηλαδή, πως παρά το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα ξένα χρηματιστήρια και αποτυπώνεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση της αγοράς μας, επιμένουν να ανθίστανται μετοχές εταιριών κυρίως από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Πρόκειται βέβαια για περιπτώσεις όπου η υποστήριξη -επιχειρηματική, οικονομική και χρηματιστηριακή- αποδεικνύεται και δοκιμάζεται στο ταμπλό.

Θα πρέπει ωστόσο να προσεχτεί πως στη Lavipharm η αποτίμηση αφομοιώνει πλέον την προεξόφληση της προστιθέμενης αξίας από την κυκλοφορία του νέου φαρμάκου, στην Info-Quest η αγορά θεωρεί –και δικαιολογημένα– πως η τρέχουσα αποτίμηση με βάση την καθαρή θέση του ομίλου είναι υποτιμημένη, στον Λούλη ορισμένοι προεξοφλούν πως υπάρχει κίνηση αξιοποίησης ακινήτων ανάλογη με αυτή του Μουζάκη.

Ανοδικά κινούνται μετοχές εταιριών όπως ΕΤΕΜ, Unisystems, Audiovisual, Μεβάκο, Altec, Eurodrip, Τρ. Αττικής, Ελληνικά Καλώδια, Κτήμα Λαζαρίδη και ορισμένες ακόμη εισηγμένες.

Στις 14:15, με τον Γ.Δ. να υποχωρεί κατά 1,04% (στις 3.812 μονάδες), ο SC 80 αντιδρούσε κατά 0,12%, ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 84 εκατ. ευρώ και περίπου 70 μετοχές συνέχιζαν να επιμένουν ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v