Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ”φινάλε” της Εμπορικής τονώνει το ενδιαφέρον

Μετά την πανηγυρική επικράτηση της Credit Agricole, που αποκτά το 71,97% της Εμπορικής, η Σοφοκλέους παρουσιάζει επιπρόσθετο ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις κινήθηκε κόντρα στις ευρωπαϊκές αγορές, επιχειρώντας μια ενδοσυνεδριακή και μια τελική σε κλείσιμο διόρθωση, με τον Γ.Δ. να διαμορφώνεται εμφανώς υψηλότερα του εύρους στήριξης των 3.750- 3.780 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Άκρως ενδιαφέρουσες οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η Σοφοκλέους κινήθηκε αντιστρόφως ανάλογα των ευρωπαϊκών αγορών.

Και στις δύο σημειώθηκαν μια ενδοσυνεδριακή διόρθωση (τη Δευτέρα) και μια συνολικότερη σε κλείσιμο χθες.

Αυτή η διόρθωση μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο προσαρμογή βασικών δεικτών και μετοχών σε χαμηλότερο επίπεδο και όχι του ευρέως εννοούμενου μέρους της αγοράς.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 3.836 μονάδες, διατηρώντας ακόμα απόσταση ασφαλείας από την περιοχή στήριξης των 3.750 - 3.780 μονάδων.

Μια περιοχή στήριξης που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως θα πρέπει να προσεγγιστεί αν το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια διευκολύνει μια ανοδική αντίδραση.

Άλλωστε η ειδησεογραφία και οι προσδοκίες είναι πολλές, τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο.

Θα φανεί βέβαια σήμερα-αύριο πού θα προσαρμοστεί η τιμή της μετοχής της Εμπορικής, αφού μετά την απόσυρση της σταθερής εντολής αγοράς στα 25 ευρώ εκδηλώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, πιέσεις στον τίτλο.

Ωστόσο, οι χθεσινές πωλήσεις στη μετοχή της Εμπορικής δεν θεωρούνται ανησυχητικές, δηλαδή υπερβάλλουσες, από μερίδα αναλυτών.

Την ίδια περίοδο η Goldman Sachs ξεκινά την κάλυψη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τιμή-στόχο στα 17,9 ευρώ, η Λαϊκή Τράπεζα εμφανίζει θεαματική αύξηση κερδών 112% στο εξάμηνο, η Marfin Analysis αναφέρεται σε καθαρά κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ για τον Τηλέτυπο και η Alpha Finance εντάσσει στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο Αλουμίνιον και Σιδενόρ.



Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον όπου το πετρέλαιο ακριβαίνει όλο και περισσότερο και υπό αυτή την άποψη παρουσιάζει ενδιαφέρον το σημερινό θέμα ”Κέρδη- πρόκληση για τις πετρελαϊκές”.

Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα του FT.com, καθώς έμμεσα... ακουμπά και την ελληνική αγορά.

Στην ελληνική αγορά υλοποιούνται επιχειρηματικές κινήσεις ικανές να αλλάξουν το υφιστάμενο καθεστώς και τις ισορροπίες, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί άλλες σε αρκετούς κλάδους.

Κατά συνέπεια, αν και βραχυπρόθεσμα μας καλύπτει η χθεσινή διόρθωση, που ενδεχομένως να έχει... μικρή ”ουρά” και για σήμερα, προσβλέπουμε στη μεσοπρόθεσμη αντίδραση βασικών μετοχών και δεικτών.

Άλλωστε στις επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί εάν πραγματικά (και για ποιους λόγους)... φοβάται η αγορά την υπέρβαση των 3.900 μονάδων.

Από την πλευρά μας θα επιμείνουμε στη σταθερή μας τις τελευταίες ημέρες εκτίμηση, πως ενδεχόμενη υπέρβαση των 3.925 μονάδων (ΚΜΟ 30 εβδομάδων) του Γενικού Δείκτη με αυξημένες συναλλαγές θα οδηγούσε σε μεταβολή της τάσης.

Μέχρι τότε, όμως, η αντίδραση που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά στα μέσα Ιουνίου (3.379 στις 14/6) έχει, πάντα κατά την εκτίμησή μας, χαρακτηριστικά τεχνικής μορφής.

Σημείωση: Στο χθεσινό μας προσυνεδριακό σχόλιο αναφερόμασταν στην έλλειψη ξεκάθαρης γραμμής σε θέματα οικονομικού - χρηματιστηριακού περιεχομένου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν γνωρίζουμε τι παίζεται στο εσωτερικό του κόμματος αναφορικά με την ”παλαιά φρουρά” και σε αυτή τη φάση με τον πρώην υπουργό Οικονομίας, αλλά η αποπομπή του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει την κοινή, στην αγορά, εκτίμηση.

Προφανώς για το θέμα της Εμπορικής έχει πολλά περισσότερα να πει η εκ μεταγραφής κ. Δαμανάκη, παρά ο κ. Παπαντωνίου, που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας, συναίνεσε στο εγχείρημα Στουρνάρα στην Εμπορική και εν πάση περιπτώσει έδωσε δείγματα γραφής που εκ του αποτελέσματος κρίνονται ανάλογα.

Η απόκτηση του 71,97% της Εμπορικής από την Credit Agricole, είτε συμφωνούμε με το τίμημα είτε όχι, δικαιώνει (ή όχι) τις επιλογές των πολιτικών προσώπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v