Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο, Fed, Λίβανος vs... summer rally

Απαισιόδοξοι εναντίον αισιόδοξων. Αυτοί που επιφυλάσσονται για τις επιπτώσεις από την πετρελαϊκή απειλή και την πίεση των επιτοκίων και οι άλλοι που θεωρούν ότι οι αγορές προεξοφλούν και προσβλέπουν σε αυγουστιάτικη υπεραντίδραση. Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, αποτιμούν περίπου με τα ίδια μέτρα και σταθμά την πανηγυρική μεταβίβαση της Εμπορικής στους Γάλλους. Και αυτή από μόνη της αποτελεί το μεγαλύτερο κέρδος για την αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Η Αλάσκα βάζει φωτιά στην τιμή του πετρελαίου”, αναφέρεται σήμερα το πρωτοσέλιδο της ”Καθημερινής”. Σε ”κρίσιμη συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια” αναφέρεται η ”Ημερησία”. Αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν τη μία πλευρά της αγοράς.

Στις ίδιες εφημερίδες προτάσσεται με εξίσου μεγάλους τίτλους το ισχυρό 60% που ψηφίζουν υπέρ της μεταβίβασης της Εμπορικής στην Credit Agricole. Αναφέρεται επίσης πως στο επτάμηνο του 2006 οι εισροές ξένων και... ξένων στη Σοφοκλέους έφθασαν τα 2,18 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η άλλη πλευρά της αγοράς.

Το ενδεχόμενο της διόρθωσης παραμένει σε κάθε συνεδρίαση ανοιχτό, αλλά δεδομένου ότι οι αγορές προεξοφλούν και την πετρελαϊκή απειλή και τα επιτόκια και τον Λίβανο, δεν αποκλείεται οι όποιες υποχωρήσεις να είναι ανάλογης έκτασης και μορφής όπως η χθεσινή.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που πιέζονταν οι αγορές προς το εύρος των 3.750-3.780 μονάδων, μεσοπρόθεσμα το ενδεχόμενο της ανόδου είναι επικρατέστερο.

Αναφερόμαστε βέβαια στην περίοδο του Αυγούστου και για όσο η τρέχουσα τιμή συγκεκριμένων μετοχών (σηματωρών)–δεικτών παραμένει χαμηλότερα του Κινητού Μέσου Όρου 30 εβδομάδων.

Θα φανεί από σήμερα εάν υπάρχει διάθεση μέρος της ρευστότητας, από την Εμπορική, να τοποθετηθεί σε τραπεζικούς τίτλους, καθώς ο κλάδος ανοίγει μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Μένει να φανεί εάν υπάρχει διάθεση μεταφοράς ρευστότητας σε μετοχές εταιριών που δικαιώνονται λόγω μεγεθών εξαμήνου, κινούνται λόγω επιχειρηματικών διεργασιών ή δικαιούνται για τεχνικούς λόγους να κινηθούν υψηλότερα.

Από τη μετοχή της Εθνικής μέχρι τον Μουζάκη και από την Πειραιώς και τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο μέχρι την Frigoglass και την Attica Group είναι εμφανές πως στην αγορά αναζητούνται επενδυτικές διαφυγές.

Με μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών βρίσκεται σε διαπραγμάτευση ο Μυτιληναίος, ο ΚΛΜ προχωρά στην υλοποίηση μιας ενδιαφέρουσας συνεργασίας, η Unisystems ξεπερνά τα 2,16 ευρώ, ο Μαΐλλης βρίσκεται αντιμέτωπος με τα 2,66 ευρώ, στον Πετζετάκι δίνεται μια μάχη-παίζεται ένα στοίχημα για τους ριψοκίνδυνους της αγοράς- στη Lavipharm δικαιώνεται η προσωπική επιλογή του επιχειρηματία και η επιμονή της εισηγμένης, στη Motor Oil οι αναλυτές προεξοφλούν θεαματική ενίσχυση μεγεθών εξαμήνου, στην Τεχνική Ολυμπιακή προεξοφλείται η αύξηση 70% στα καθαρά κέρδη της TOUSA (δες σχετικό θέμα), ενώ –ευτυχώς- ανάλογες περιπτώσεις σημειώνονται για αρκετές εισηγμένες.

Σημείωση: Η θέση που πήρε ξεκάθαρα χθες ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου υπέρ της διαδικασίας μεταβίβασης της Εμπορικής στην Credit Agricole (διαφωνώντας μόνο ως προς το τίμημα διάθεσης) σε συνδυασμό με την τακτική που ακολουθείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επιμέρους χρηματιστηριακού -πιχειρηματικού χαρακτήρα θέματα αναδεικνύουν ένα σοβαρότατο πρόβλημα που υπάρχει αυτή την περίοδο στον δεύτερο (σε δύναμη) πολιτικό χώρο της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v