Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος παρά τη διεθνή πτώση

”Contrarian” η Σοφοκλέους κατά το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, αψήφησε το αρνητικό διεθνές κλίμα, με τον Γ.Δ. να κλείνει στο υψηλό ημέρας. Και πάλι περιορισμένο και απόλυτα επιλεκτικό το αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ ο όμιλος Βιοχάλκο και οι θυγατρικές του βρέθηκαν στο επίκεντρο.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση δύο όψεων με το πρώτο μέρος της να ακολουθεί το αρνητικό διεθνές κλίμα όμως μετά τις 12.48 και πολύ περισσότερο μετά τις 13.41 ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε μια παρατεταμένη πλάγιοανοδική κίνηση αψηφώντας τις σημαντικές απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και κινούμενος κόντρα στο αρνητικό κλίμα έκλεισε στο υψηλό ημέρας (με σημαντικές βοήθειες από τις δημοπρασίες τις υψηλής κεφαλαιοποίησης) έστω κι αν η αναλογία ανοδικών –πτωτικών άλλαξε σημαντικά υπέρ των πρώτων οι οποίες πήραν κεφάλι περίπου 15 ’ πριν τις 16.30.

Ομολογουμένως, η σημερινή συνεδρίαση αιφνιδίασε τους καταρχήν απαισιόδοξους ή τουλάχιστον όλους αυτούς που θεωρούσαν περίπου ανέφικτο η Σοφοκλέους να αψηφήσει το σχετικά ”βαθύ κόκκινο” των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Από την άλλη όμως ενίσχυσε όσους εκφράζουν κάποιες υπόνοιες ότι εκτός των ενθαρρυντικών μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων εξαμήνου η αγορά περιμένει κάποιο σημαντικό deal.

Τεχνικά, η εικόνα βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο καθώς ο δείκτης πέτυχε κλείσιμο πάνω από τη ζώνη αντίστασης 3865-3870 και αν την επιβεβαιώσει σαν στήριξη (η Wall Street έχει ξεκινήσει με μικρές απώλειες) επόμενη αντίσταση οριοθετείται στις 3.910 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτες απώλειες η Αγροτική, αρνητική μεταβολή για τα Ελληνικά Πετρέλαια και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Εθνικής (κατόρθωσε να απορροφήσει τις αξιοσημείωτες καταρχήν απώλειες), Εμπορικής, Γερμανού και ΚΑΕ.

Αντίθετα, επικεφαλής των κερδισμένων τέθηκαν δεικτοβαρείς τίτλοι. Με κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων η Βιοχάλκο, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Cosmote, Alpha Bank και Motor Oil, αξιοσημείωτα κέρδη για Eurobank, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Folli Follie και θετικό πρόσημο για Πειραιώς, ΔΕΗ, Hyatt, Ιντρακόμ, Ελληνική Τεχνοδομική, ΟΤΕ, Τιτάνα.

Έστω και λίγο πριν το τέλος, οι ανοδικές μετοχές (136) πέρασαν μπροστά έναντι των πτωτικών (101) και 9 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7-19,89%.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές επικεφαλής των κερδισμένων Lavifarm (μετά τις τελευταίες εξελίξεις ) και Πετζετάκις (”στοίχημα” υψηλού ρίσκου), ακολούθησε ο Σφακιανάκης με μικρές όμως συναλλαγές ενώ σημαντική κινητικότητα και αξιοσημείωτα κέρδη παρουσίασαν σχεδόν όλες οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο όπως ΕΤΕΜ, Ελβαλ, Χαλκόρ, Σιδενόρ, ΣΙΔΜΑ και Ελληνικά Καλώδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v