Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδείξεις ανόδου και για τη νέα εβδομάδα

Με κεκτημένη ταχύτητα, εβδομαδιαία κέρδη 3,4% και βέβαια από σημαντικά υψηλότερο σημείο θα ξεκινήσει η επόμενη εβδομάδα. Η αγορά προεξοφλεί πως το εγχείρημα της Εμπορικής θα στεφθεί με επιτυχία, σε μία περίοδο που τα εταιρικά αποτελέσματα και οι επιχειρηματικές συμφωνίες βελτιώνουν το κλίμα. Στα θετικά η εκ νέου ενεργοποίηση εγχώριων επενδυτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αδιόρθωτη... εμφανίζεται η Σοφοκλέους. Έτσι, χαρακτηριζόταν χτες η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα της Σοφοκλέους (σχόλιο 4/8 12:23). Πράγματι, τόσο η εβδομαδιαία απόδοση (3,40%) όσο κυρίως οι σημαντικές εντολές αγοράς που δίνονταν χτες τις τελευταίες περίπου 2 ώρες της συνεδρίασης, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αισιόδοξων της αγοράς.

Ομολογούμε πως με βάση την εικόνα της προχτεσινής συνεδρίασης εμφανιζόμασταν περισσότερο επιφυλακτικοί από ό,τι χτες κάτι που ενισχύει το απρόβλεπτο του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού.

Θα επιμείνουμε, όπως κάνουμε σταθερά τις τελευταίες ημέρες, στην ανάγκη εισροής μεγαλύτερης ρευστότητας στο σύστημα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί καταρχήν βραχυπρόθεσμα η δυνατότητα απεγκλωβισμού από τις 3.780 μονάδες.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως επιτυγχάνεται αν κρίνουμε από τις εντολές αγοράς που δόθηκαν στην Εθνική (περίπου 950.000 τεμάχια με τιμή κλεισίματος στα 31,38), στην Eurobank (23,38), Alpha Bank (20,96) αλλά και σε Τιτάν, ΔΕΗ, Πειραιώς, Ιντρακόμ και ορισμένους ακόμη τίτλων.

Τις τελευταίες μέρες επιμένουμε να προσεγγίζουμε την θετική πλευρά της αγοράς όπως αυτή καταγράφεται στα μεγέθη εξαμήνου, τις επιχειρηματικές συμφωνίες- συνεργασίες, την ”μόχλευση” ενός ευρύτερου τμήματος της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Σημασία κατά την εκτίμησή μας έχουν όλες οι παράμετροι που συνηγορούν υπέρ του θετικού ενδεχομένου, θα σταθούμε όμως στην τελευταία. Σε αυτή που αφορά στην επανεργοποίηση ενός μικρού, πλην όμως ικανού, αριθμού ελλήνων παικτών που ξαναδίνουν τόνο σε ένα μέρος της μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση στην αγορά πως μετά από καιρό ενεργοποιείται και πάλι ένα μικρό μέρος του εγχώριου συστήματος προσθέτοντας σημαντικές ανάσες μέχρι και στην... χειμαζόμενη περιφέρεια.

Αποτελεί εκτίμηση πως επιτέλους και στα χαμηλότερα της αγοράς κάτι επιχειρείται να κινηθεί. Είναι όμως θετικό πως στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν διάχυτη η εκτίμηση πως η ελάχιστη απαιτούμενη ζήτηση που ήθελε η CA θα καλύπτονταν και μάλιστα άνετα.

Είναι επίσης ενθαρρυντικό πως οι ενεργοί παίκτες, κυρίως Έλληνες, μπαίνουν στη λογική της προεξόφλησης καλών αποτελεσμάτων εξαμήνου. Εκτίμηση που επιβεβαιώνεται στην περίπτωση της Σιδενόρ, Ελληνικών Καλωδίων αλλά και Τιτάν, Frigoglass, ομίλου Μυτιληναίου.

Είναι προφανές πως αρκετοί τοποθετούνται με γνώμονα τα εταιρικά αποτελέσματα, τάση που τουλάχιστον μέχρι χτες κυριαρχούσε στα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια.

Από την άλλη πλευρά, η κινητικότητα στο παρασκήνιο της αγοράς επιβεβαιώνεται μέσω των πακέτων σε Τράπεζα Κύπρου, Σελόντα και Υγεία, στον έλεγχο του 32,9% της Unisystems από την Infoquest, την στόχευση που βάζει η Alpha Finance για Ελληνική Τεχνοδομική και J&P ΑΒΑΞ.

Κατά συνέπεια για την επόμενη εβδομάδα και με την απαραίτητη προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν θα επιδεινωθεί, η Εμπορική είναι αυτή που θα δώσει τον τόνο από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Εάν όλα έχουν προχωρήσει καλώς δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο επανεπένδυσης ενός μικρού μέρους της ρευστότητας που αντλούν ταμεία και θεσμικοί διαχειριστές προσθέτοντας μετοχές της Εμπορικής στην CA.

Mε μία μικρή αύξηση της τάξεως του περίπου 10% (επί του μέσου ημερήσιου τζίρου της προηγούμενης εβδομάδας) θα είναι εφικτή η περαιτέρω αντίδραση της αγοράς προς την επόμενη αντίσταση, δηλαδή υψηλότερα πλέον των 3.900 μονάδων.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δικαίωσε την θεωρία που θέλει την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών να συνοδεύεται από συνέχιση της επικρατούσας τάσης με νέα εκτόνωση παρά τους χαμηλούς συναλλακτικούς όγκους, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η αγορά ”άνοιξε βήμα” και έχει πλέον οπτική επαφή με την περιοχή του ψυχολογικού φράγματος των 4.000 μονάδων μια εξέλιξη που ενδεχομένως να ενεργοποιήσει ζωηρότερα μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής κοινότητας.

Η πρώτη μάχη κερδίθηκε σε ότι αφορά τις εντυπώσεις και την διάρκεια της αντίδρασης, αν και ακόμα ο Γενικός Δείκτης δεν έχει βρεθεί σε ζώνη ισχυρής προσφοράς όπου θα δοκιμασθούν οι αντοχές των κυριοτέρων τίτλων και κυρίως δεν έχει εκτεθεί σε κάποιο αρνητικό εγχώριο νέο, αφού προς το παρόν η εγχώρια ειδησεογραφία ήταν πολύ ευνοϊκή για την πορεία της αγοράς.

Μοχλός της αγοράς παραμένει ο τραπεζικός κλάδος και ειδικά η μετοχή της Εθνικής η οποία θα κληθεί στην περιοχή των 31,60 ευρώ όπου εδρεύει ο κινητός μέσος των 200 ημερών, να αποδείξει αν η κίνηση που ξεκίνησε μετά την αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί εκεί ή θα συνεχίσει για την επόμενη αντίσταση προς τα 38 ευρώ.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.844,92 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,40%, ο FT 20 κέρδισε 3,09%, ενώ ο Mid 40 κατέγραψε κέρδη 3,27%. Ο Small Cap 80 ενισχύθηκε 2,89% και ο FTSE 140 3,13%.

Οι τράπεζες κέρδισαν 3,49%, οι τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν κατά 1,71%, ενώ άνοδο 2,40% σημείωσε ο κλάδος της υγείας.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Ανέκ (42,48%), Δέλτα Project (24,63%), Frigoglass (19,66%), ΓΕΚΕ (19,24%), Unisystems (18,54%), Hitech (17,24%), Μινέρβα (16,85%), Τασόγλου (16,67%), Μάρακ (16,67%) και Infoquest (16,23%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Πετζετάκις (24,56%), Elbisco (15,38%), Μοχλός (13,64%), Fanco (11,76%), ETMA (8,57%), Μαθιός Πυρίμαχα (7,81%), Ακτιβ (7,62%), Παϊρης (7,49%), Veterin (5,86%) και Sato (5,22%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v