Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακριβά τα καύσιμα της ανόδου;

Οι επιφυλάξεις που εκφράζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τιμή του πετρελαίου, ενδέχεται να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στο μάλλον θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με αφορμή τα εταιρικά αποτελέσματα. Δυο και σήμερα έμειναν για την Εμπορική, ενώ τα αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίου δικαίωσαν –και με το παραπάνω- τους αναλυτές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η εκτόξευση του brent στα 77,27 δολάρια προβληματίζει τους ευρωπαίους. Πέραν του πολέμου στον Λίβανο, όπου η δήθεν... ενιαία Ευρώπη είναι ανύπαρκτη και παντελώς απούσα, προβλήματα διαπιστώνονται και όσον αφορά την αντιμετώπιση των νέων υψηλότερων τιμών των καυσίμων.

Αναφερόμαστε σε αυτά γιατί την συγκεκριμένη περίοδο το πετρέλαιο μπορεί να αποτελεί τον κυριότερο ανασταλτικό παράγοντα κόντρα στην τάση που είχε διαμορφωθεί από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Στη Σοφοκλέους πέρα από το ότι μετρούν μέρες για την Εμπορική, ενισχύεται η εκτίμηση όσων παραγόντων προσέβλεπαν σε εκ περιτροπής-κυκλική ”μόχλευση” των τραπεζικών μετοχών.

Πόσο μάλλον που αυτή η προσπάθεια τελεσφορεί μέχρι στιγμής με συγκριτικά μέτριες συναλλαγές.

Μάλιστα ορισμένοι παράγοντες στην αγορά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκέντρωσης τουλάχιστον του 40% της Εμπορικής από την Credit Agricole να ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα ταμείων, θεσμικών διαχειριστών, ξένων και όσων εν πάση περιπτώσει ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Γάλλων.

Από αυτή την άποψη θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν την ερχόμενη εβδομάδα υπάρξει μερική έστω μικρής έκτασης, επανατοποθέτηση ρευστότητας στο σύστημα.

Αναφερόμαστε στη ρευστότητα καθ’ ότι εκτιμούμε πως οποιαδήποτε αντίδραση προς την περιοχή του κινητού μέσου όρου 30 εβδομάδων, δηλαδή προς τις 3.925 μονάδες, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν και εφόσον ενισχυθούν οι εισροές κεφαλαίων.

Μέχρι τότε μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι η διάθεση των ενεργών παικτών να οδηγήσουν την αγορά σε εύρος διακύμανσης υψηλότερα των 3.750 μονάδων και με οροφή τις 3.820-3.940 μονάδες.

Με βάση την τακτική που ακολουθείται τις τελευταίες συνεδριάσεις, το πιθανότερο είναι πως θα συνεχιστούν οι κινήσεις σε μετοχές εταιρειών με βελτίωση θεμελιωδών, ενίσχυση μεγεθών εξαμήνου αλλά και όπου κυοφορούνται επιχειρηματικές εξελίξεις.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση φαίνεται πως βαίνει προς ολοκλήρωση εντολή αγοράς στην Coca Cola 3E, ο όμιλος Μυτιληναίου επιβεβαιώνει (και μάλιστα με το παραπάνω) τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Marfin θέτει τα 30 ευρώ τιμή-στόχο για την Eurobank ενώ ενδιαφέρον για σήμερα παρουσιάζει η συμπεριφορά της Alpha Bank.

Από την μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, μετοχές εταιρειών με διαμορφωμένη ανοδική φορά, πόσο μάλλον εάν αυτή ξεπερνά τον ΚΜΟ 30, η συνέχεια αναμένεται εξίσου ενδιαφέρουσα.

Μετοχές των οποίων η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται υψηλότερα του ΚΜΟ 30 (εβδομάδων), είναι μεταξύ άλλων οι Τράπεζα Πειραιώς, Marfin Group, Ελληνική Τεχνοδομική, Forthnet, Χατζηιωάννου, Σωληνουργία Κορίνθου, Σιδενόρ, Ε.Ο. Λιβάνη, ΕΥΑΘ, Ελινόιλ, Ηρακλής, Frigoglass, Sprider, Μαξίμ-Περτσινίδης και αρκετές ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v