Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνικό ”λαχάνιασμα” για τη Σοφοκλέους

Η αδυναμία υπέρβασης χθες των 3.780-3.785 μονάδων κατέστησε επιφυλακτικούς όσους παρακολουθούν την αγορά με βάση κυρίως την τεχνική ανάλυση. Είτε έτσι όμως, είτε αλλιώς, οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν πως ο Αύγουστος μπορεί να είναι ένας ιδιαίτερα ”ζωηρός” μήνας, καθώς και εξελίξεις ”τρέχουν” σε επιχειρηματικό επίπεδο και σε επιμέρους μετοχές έχει διαμορφωθεί (ή διαμορφώνεται) ανοδική φορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κουβέντα να γίνεται στην αγορά, σε μια περίοδο που οι επιχειρηματικές και άλλες εξελίξεις δεν... συμφωνούν συχνά με την τεχνική προσέγγιση των χρηματιστηρίων.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, μπορεί να θεωρηθεί πως στη Σοφοκλέους συντελούνται αξιόλογες κινήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις καθοριστικές για το μέλλον ισχυρών ομίλων (Εμπορική), την προοπτική ανάπτυξής τους (Εθνική), αλλά και την αναδιάταξη δυνάμεων σε διάφορους τομείς δραστηριότητας και κλάδους.

Δεν είναι τυχαίο πως μεσούσης της πρόσκλησης της Credit Agricole για την Εμπορική, στην Εθνική αρχίζουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους για τις επόμενες κινήσεις του ομίλου, ενώ και σε χαμηλότερο επίπεδο φαίνεται πως οι ζυμώσεις συνεχίζονται.

Από τον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής (δες θέμα για Unisystems-Infoquest), τις φήμες για πιθανή συμφωνία ομίλου Εθνικής-Alpha Trust, την ανάδειξη του λιμενικού παράγοντα, τα αποτελέσματα ισχυρών βιομηχανικών ομίλων (Τιτάν, Coca Cola 3E), μέχρι και την χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ενισχύεται η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ο Αύγουστος δεν θα είναι ένας και τόσο ήρεμος μήνας.

Βέβαια σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την απόδοση της αγοράς διίστανται.

Οι πιστοί της τεχνικής ανάλυσης εκτιμούν, και σε ένα μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, πως η αδυναμία χθες υπέρβασης των 3.780- 3.785 μονάδων μπορεί να οδηγήσει σε μικρής έκτασης διόρθωση τον Γενικό Δείκτη και βασικές μετοχές.

Η άλλη πλευρά επιμένει πως και χωρίς θεαματική ενίσχυση των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης μπορεί να συνεχίσει άμεσα προς τις 3.850 μονάδες.

Το ενδιαφέρον όμως είναι πως και οι δυο πλευρές συγκλίνουν στην εκτίμηση πως είτε με άμεση μικρή διόρθωση, είτε με συντήρηση της ανοδικής φοράς, η αγορά έχει ενδιαφέρον και μπορεί σε επίπεδο βασικών δεικτών και μετοχών να διαμορφωθεί υψηλότερα μέχρι το τέλος του μήνα.

Είναι επίσης ενθαρρυντικό πως και οι δυο πλευρές συμφωνούν στο ότι μετοχές εταιρειών με βελτίωση μεγεθών, με επιχειρηματικό παρασκήνιο και εξελίξεις, αλλά ακόμα και τίτλοι που κινούνται με μοχλό τις φήμες, μπορεί να αποτελέσουν τις επιλογές του μήνα.

Είτε πρόκειται για την Coca Cola 3E, όπου τις τελευταίες ημέρες τοποθετούνται διορατικοί ξένοι διαχειριστές, τον Μυτιληναίο όπου συνεχίζεται η επί το ποιοτικότερον αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου από πλευράς ξένων διαχειριστών, τους λιμενικούς φορείς, μέχρι τη Σιδενόρ (με ισχυρά αποτελέσματα), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Intralot, μέχρι και LogicDis, Ελληνική Υφαντουργία (με συναλλαγές... πρωτοφανείς για τη μετοχή, χθες), Νηρέα, ΕΥΑΘ, Ατέρμων, Ελβάλ και αρκετές ακόμη, στη Σοφοκλέους φαίνεται πως το ενδιαφέρον παραμένει συγκριτικά σε ικανοποιητικά –για την εποχή- επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v