Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βοήθειες” από το τζίρο ζητά η αγορά

Ικανοποιητική κρίνεται κυρίως από τεχνικής πλευράς η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς, καθώς επιμένουν σταθερά υψηλότερα των 30 ευρώ οι αγοραστές στην Εθνική και πέριξ των 17,90 ευρώ στον ΟΤΕ. Ωστόσο, ο μέχρι στιγμής τζίρος δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για μια μεσοπρόθεσμη ανοδική αντίδραση και για ουσιαστικό απεγκλωβισμό της αγοράς από το εύρος συσσώρευσης των τελευταίων 5-6 εβδομάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι συναλλαγές είναι το ”κλειδί” της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Εμφανώς σε σημείο αναφοράς– καμπής η αγορά εδώ και τρεις- τέσσερις ημέρες, αποτελεί κοινή εκτίμηση πως αναζητεί δυνάμεις και... καύσιμα προκειμένου να κινηθεί υψηλότερα.

Η αύξηση του τζίρου, από τα κύρια προαπαιτούμενα για την ευόδωση του εγχειρήματος, δεν θεωρείται (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) επαρκής.

Στις 14:15 σε μια ανοδική συνεδρίαση (μετά μάλιστα από την χθεσινή αντίδραση του Γενικού Δείκτη), ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 110 εκατ. ευρώ.

Αυτό αποδίδεται κυρίως στη μείωση των συναλλαγών στη μετοχή της Εθνικής, καθώς η αντίδραση προς τα 30,80 ευρώ πραγματοποιείται με κάτι λιγότερο από μισό εκατομμύριο τεμάχια.

Είναι βέβαια ενθαρρυντικό πως πέριξ των 30,70 ευρώ τοποθετούνται εντολές αγοράς ικανές να κρατήσουν τη μετοχή μέχρι και 1% υψηλότερα, ωστόσο οι αγοραστές είναι συγκριτικά λιγότεροι απ’ ότι στις προηγούμενες δυο-τρεις συνεδριάσεις.

Συναλλαγές που παραπέμπουν σε αναμονή σημειώνονται και στη μετοχή της Eurobank, πέριξ των 22,38 ευρώ, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον ΟΤΕ, πέριξ των 17,92 ευρώ.

Ο ”παράγοντας” συναλλαγές, φαίνεται να καθιστά εν μέρει επιφυλακτικούς τους βραχυπρόθεσμους ”παίκτες”, αν και ενδεχόμενο κλείσιμο της αγοράς (Γενικός Δείκτης), αρκετά πάνω από τις 3.750 μονάδες θα αποτελεί μια ισχυρή –από τεχνικής πλευράς- ένδειξη.

Αντιθέτως θα λέγαμε πως οι αγοραστές επιμένουν για την Cosmote στα 18 ευρώ, στα 7,30 για την Βιοχάλκο και τα 19,90 για τον Μυτιληναίο.

Στα 20,36 ευρώ παραμένουν σταθεροί οι αγοραστές στην Intralot, και στα 12,04 ευρώ στα ΕΧΑΕ.

Η μικρή κάμψη των συναλλαγών οδήγησε σταδιακά μετά τις 13:30 σε διόρθωση του Γενικού Δείκτη προς τις 3.775 μονάδες και στο 134 προς 90 τον λόγο ανοδικών/καθοδικών μετοχών.

Από πλευράς απόδοσης, για το ευρύτερο μέρος της αγοράς, παραμένει στο 12,2% η μετοχή του Ατέρμωνα, στα 2,66 στην LogicDis, στα 2,84 για την Ελληνική Υφαντουργία, στα 1,16 για τον Μαθιό, στα 3,56 για τον Νηρέα, στα 2,15 για την Lavipharm, ενώ ΟΛΘ και ΟΛΠ διαμορφώνονται στα 13,02 και 15,98 ευρώ αντίστοιχα.

Αυξημένες εμφανίζονται οι συναλλαγές και στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, σταθερά υψηλότερα των 7 ευρώ, όπως και στην Eurodrip στα 1,26 ευρώ.

Για τη συνέχεια ζητούμενη είναι η ενεργότερη συμμετοχή των αγοραστών και μάλιστα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 3.770 μονάδων.

Αυτό παραπέμπει σε ισχυροποίηση της τάσης για τη μετοχή της Εθνικής από τα 30,70 ευρώ, στον ΟΤΕ από τα 17,90 ευρώ, ενώ μετοχή ”κλειδί” ειδικά για σήμερα παραμένει εκ των πραγμάτων η Eurobank κατά 22,34 ευρώ (1,1%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v