Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι λέει τώρα ο ”γκουρού” της M. Stanley

O Τeun Draaisma, ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, ”ξαναχτυπά”. Μετά τη σειρά των επιτυχημένων προβλέψεων για την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, με τελευταία την προειδοποίηση στις αρχές Ιουνίου περίπου ότι η βίαια διόρθωση πλησιάζει στο τέλος της, ο Draaisma επανέρχεται κάνοντας λόγο για ένα νέο 1998. Θα αποδειχθεί κι αυτή τη φορά σωστός;

Τι λέει τώρα ο ”γκουρού” της M. Stanley
Ο Τeun Draaisma δεν είναι πλέον άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Δεν έχει φυσικά ακόμη γίνει τόσο γνωστός όσο ο Ricardo Barbieri, ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, ο οποίος προέβλεψε σωστά την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Αυτό είναι φυσικό, αφού ο Draaisma καταπιάνεται κυρίως με θέματα στρατηγικής των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών και δευτερευόντως ασχολείται με εθνικές αγορές όπως η ελληνική.

Το γεγονός ότι ελληνικές εταιρίες εμφανίζονται στα διάφορα χαρτοφυλάκια που επιμελείται κυρίως ο ίδιος ίσως είναι απλώς τυχαίο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΤΕ και κατόπιν ο ΟΠΑΠ εμφανίζονται στο ιδανικό ευρωπαϊκό μετοχικό χαρτοφυλάκιο της Morgan Stanley που καταρτίζει ο στρατηγικός αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι δύο ακόμη λιγότερο γνωστές ελληνικές εταιρίες, η Intralot και η Μυτιληναίος, συμπεριλήφθηκαν σε χαρτοφυλάκιο 50 ευρωπαϊκών μετοχών που κατάρτισε ο ίδιος με δύο ακόμη συναδέλφους του με βάση το κριτήριο της υψηλής απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων και του χαμηλού πολλαπλασιαστή αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη. (EV/EBITDA)

Όμως, το πετυχημένο track record του Draaisma στις προβλέψεις για την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών -και κυρίως του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI Europe- τον έχει κάνει αρκετά γνωστό διεθνώς.

Γι’ αυτό και η επιμονή στην άποψη ότι στις 13 Ιουνίου είδαμε τον πάτο στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Και επειδή ο δείκτης MSCI Europe έχει κερδίσει 8,5% περίπου από εκείνο το σημείο, η άποψη του Draaisma για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα έχει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα λοιπόν με το βασικό σενάριο θα πρέπει να περιμένουμε κέρδη της τάξης του 7% για τον δείκτη MSCI Europe τους επόμενους 6 με 12 μήνες. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, τα κέρδη θα ξεπεράσουν το επίπεδο του 15%.

Βραχυχρόνια, η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να υπάρχει, όμως τρεις παράγοντες θα παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε οι ευρωπαϊκές αγορές να καταγράψουν κέρδη μεσοπρόθεσμα.

Οι τρεις παράγοντες είναι το τέλος ή μία προσωρινή διακοπή στην καμπάνια αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed, ο επιβραδυνόμενος αλλά ακόμη ικανοποιητικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης και η κορύφωση των πληθωριστικών προσδοκιών.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι περιμένει χαμηλότερο ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων φέτος και του χρόνου σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς (ΙΒΕS).

Οπως όμως παρατηρεί ο Draaisma, η ιστορία δείχνει ότι ακόμη και σε περιόδους υποβάθμισης των προβλέψεων για την κερδοφορία των επιχειρήσεων οι αγορές συνεχίζουν συνήθως να ανεβαίνουν αν δεν υπάρχει οικονομική ύφεση.

Για τον στρατηγικό αναλυτή της Morgan Stanley η φετινή χρονιά μοιάζει αρκετά με το 1998, όταν οι αναλυτές αναπροσάρμοσαν χαμηλότερα τις προβλέψεις τους αλλά η ευρωπαϊκή αγορά κατέγραψε σημαντικά κέρδη, αφού η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης δεν ήταν απότομη και τα επιτόκια βοήθησαν.

Θα επαναληφθεί το 2006 ό,τι έγινε το 1998; Ο χρόνος θα δείξει. Αν πάντως η αγορά υποχωρήσει λόγω της αναπροσαρμογής των προσδοκιών για την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα, ο Draaisma εκτιμά ότι θα είναι μια καλή αγοραστική ευκαιρία για να βγάλει κάποιος κέρδη σε ορίζοντα 6-12 μηνών.

Αναμφίβολα οι εκτιμήσεις του στρατηγικού αναλυτή της Morgan Stanley είναι ενθαρρυντικές αυτή τη φορά. Απομένει φυσικά να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πράξη.

Dr Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v