Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο ”xρυσόμαλλο δέρας” των τηλεπικοινωνιών

Μπορεί οι τράπεζες να έχουν κλέψει την παράσταση, όμως ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ετοιμάζεται να πάρει το αίμα του πίσω. Το πρώτο μεγάλο ντιλ στις τηλεπικοινωνίες θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 5μηνο - 6μηνο και κάποιοι ίσως χάσουν τον ύπνο τους.

Tο ”xρυσόμαλλο δέρας” των τηλεπικοινωνιών
Ο Φίλιππος Κωστελέτος της Texas Pacific Group (TPG) και ο συνάδελφός του της Αpax Partners θα πρέπει να περάσουν αξέχαστα Χριστούγεννα αυτή τη χρονιά, αν δεν προκύψει κάτι συνταρακτικό που θα άλλαζε άρδην το σκηνικό στις διεθνείς αγορές μέχρι τότε.

Δεν είναι μικρό πράγμα να κάνεις επένδυση σε μια εταιρεία και να κερδίζεις 9 με 11 φορές τα λεφτά σου, αναφερόμαστε στο πραγματικό equity, μέσα σε ενάμιση χρόνο περίπου. Κι όμως, αυτό ακριβώς θα συμβεί αν το δίδυμο TPG Apax Partners πουλήσει την ΤΙΜ Hellas μαζί με την Q-Telecom σε κάποιον από τους ενδιαφερομένους από 3,0 μέχρι 4,0 δισ. ευρώ.

Και ασφαλώς οι Ιταλοί της ΤΙΜ θα πρέπει να τραβάνε τα μαλλιά τους που πούλησαν την ελληνική ΤΙΜ με τόσο χαμηλό, όπως αποδεικνύεται, τίμημα το 2005.

Η εικόνα που υπάρχει στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους είναι σαφής. Η διαδικασία πώλησης της ΤΙΜ Hellas θα ξεκινήσει επισήμως τον Σεπτέμβριο για να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ισχυρίζονται.



Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ξεκινήσει διάφορες κρούσεις. Άλλωστε, η Morgan Stanley και η Lehman Brothers φέρονται να έχουν επιλεγεί από τους πωλητές να παίξουν τον ρόλο των συμβούλων τους, έχοντας προηγουμένως εξετάσει και άλλες υποψήφιες διεθνείς τράπεζες.



Από τη στιγμή που η Vodafone είναι αμετακίνητη στη χώρα μας και η CosmOTE αποτελεί τον βραχίονα του ομίλου του ΟΤΕ στην κινητή τηλεφωνία, η ΤΙΜ Hellas μαζί με την Q-Telecom προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε κάποιον που θα ήθελε να μπει στην ελληνική αγορά, δημιουργώντας τον δεύτερο μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πόλο της χώρας μετά τον ΟΤΕ.

Και αν ο υποψήφιος αγοραστής ήταν η Orascom του Αιγύπτιου Σαουίρις δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς ότι η δημιουργία ενός πόλου με την ΤΙΜ Hellas και την Tellas θα ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητές του.

Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι θα αποφασίσει η ΔΕΗ και γενικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης τι θέλει να κάνει με την Tellas. Θέλει να πουλήσει τη συμμετοχή του; Θέλει να συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να την ενισχύσει κεφαλαιακά; Δύσκολα πράγματα για το δυσκίνητο ελληνικό Δημόσιο.

Ακόμη κι αν δεν είναι ο Σαουίρις αυτός που θα εξαγοράσει την ΤΙΜ Hellas αλλά κάποιος άλλος ξένος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, όπως π.χ. η Εtisalat των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συμμετείχε με 70% στο κονσόρτσιουμ που αγόρασε την άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο, πληρώνοντας το ισοδύναμο των 2,9 δισ. δολαρίων στις αρχές Ιουλίου, τα πράγματα δεν αλλάζουν πολύ.



Η περίφημη ”σύγκλιση” υπαγορεύει στον μελλοντικό αγοραστή της ΤΙΜ Hellas να προσεγγίσει άλλους εγχώριους ”παίκτες”, που θα του δώσουν πρόσβαση στον κόσμο των ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Και ποιος θα ήταν καλύτερος παρτενέρ από τη FORTHnet, που κερδίζει τις 25 περίπου από τις 100 νέες συνδέσεις ADSL στη χώρα μας. Και, ω του θαύματος, βασικός μέτοχος της τελευταίας είναι το ισλανδικό fund Novator και άλλα ξένα funds.

Ασφαλώς ο Ισλανδός πολυεκατομμυριούχος Thor Bjorgolfsson και ο διευθυντής του Novator Κωνσταντίνος Γόντικας δεν θα πρέπει λογικά να είχαν καμία αντίρρηση να πουλήσουν το μερίδιό τους αν η τιμή ήταν σωστή.

Το πρώτο λοιπόν μεγάλο ντιλ στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών τους επόμενους μήνες θα έχει πιθανόν ουρά, καθιστώντας την ΤΙΜ Ηellas μαζί με την Q-Telecom το ”χρυσόμαλλο δέρας” του κλάδου, προς τέρψιν ασφαλώς των σημερινών μετόχων τους. Cheers!

Dr Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v