Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση ”πακέτων” που άφησε υποσχέσεις

Συνεδρίαση σημαντικών διακυμάνσεων και προσυμφωνημένων συναλλαγών που ικανοποίησε εν μέρει τεχνικά όχι όμως στην τελική αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών. Πάντως η γενικότερη τεχνική εικόνα της αγοράς άφησε υποσχέσεις για κάτι καλύτερο αν δεν υπάρξουν ”εισαγόμενες” αρνητικές εκπλήξεις.

του Α.Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση 2 όψεων και σημαντικών διακυμάνσεων (όσον αφορά στο Γενικό Δείκτη) εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος όμως όλα ξεκινούσαν και τελείωναν σε επιλεγμένους τίτλους της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς από εκεί και χαμηλότερα η εικόνα ήταν τουλάχιστον κουραστική.

Είναι εμφανές ότι στην παρούσα φάση ρευστότητα και ”παίκτες” δεν περισσεύουν για μεγάλο αριθμό τίτλων και έτσι το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε μετοχές εταιριών που υποτίθεται ότι έχουν άμεσες ειδήσεις να ανακοινώσουν ή σε τίτλους εταιριών που τα αποτελέσματα εξαμήνου αποτελούν θετική έκπληξη.

Σε μια τέτοια περίπτωση και παρά τις όποιες επιχειρηματικές συμφωνίες έχουν ανακοινωθεί ή άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη η μικρή κεφαλαιοποίηση φαίνεται να βρίσκεται στο περιθώριο του ενδιαφέροντος ίσως και γιατί λείπουν σχεδόν εξολοκλήρου οι κωδικοί λιανικής από την αγορά.

Η σημερινή συνεδρίαση η οποία εξέπληξε θετικά κατά το πρώτο μέρος (όσον αφορά στην πορεία του Γ.Δ.) με τη Σοφοκλέους να κινείται κόντρα στην αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και που έδειξε να αιφνιδιάζεται προς στιγμήν αλλά όχι ιδιαίτερα από την αιφνιδιαστική κίνηση της τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια της στερλίνας (η κίνηση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια στο 3% ήταν περίπου αναμενόμενη), είχε σαν κυριότερο χαρακτηριστικό τις ιδιαίτερα υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές σε εταιρίες όπως το Υγεία (άλλαξε χέρια το 13,5% της εταιρίας με αγοραστές Έλληνες και ξένους θεσμικούς), Hyatt (μεταβιβάστηκε το 1,27% της εταιρίας), Σελόντα (άλλαξε χέρια το 19,81% των μετοχών της εταιρίας πιθανότατα η κίνηση να φορά ”εσωτερική υπόθεση”), Τράπεζα Κύπρου (άλλαξε χέρια το 1,6% της Τράπεζας).

Από τις μετοχές του FTSE με ιδιαίτερα καλή συμπεριφορά η Εθνική, αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για τον τίτλο της Eurobank που έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας, σημαντικά κέρδη για την Cosmote, θετικό πρόσημο για Εμπορική, Γερμανό, Folli Follie όμως την παράσταση έκλεψε ο τίτλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής τόσο λόγω των αυξημένων συναλλαγών όσο και λόγω των σημαντικών ημερήσιων κερδών (+4,94%).

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ο ΟΤΕ και η Αγροτική, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ιντρακόμ, αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΚΑΕ, Motor Oil, Τιτάνα και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Πειραιώς, Coca Cola, Hyatt και ΟΠΑΠ. Ο Γενικός δείκτης κινήθηκε σε ένα αξιοπρόσεχτο εύρος περίπου 34 μονάδων και έκλεισε στις 3.793,34 με απώλειες 0,03% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 273 εκατ. από τα οποία τα 147,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές έναντι 175 πτωτικών, παραταύτα 9 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6-9,13%.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, για μια ακόμα συνεδρίαση ιδιαίτερα ικανοποιητική η Frigoglass, τα ”πακέτα” έδωσαν προς στιγμήν σημαντικά κέρδη, το Υγεία που όμως υποχώρησε από το υψηλό ημέρας, συνέχισαν ανοδικά Everest και Forthnet όπως και Infoquest, αναρριχάται αργά αλλά σταθερά η Hitech ενώ συνεχίζει να παρουσιάζει ιδιαίτερα ικανοποιητική τεχνικά εικόνα ο ΟΛΘ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v