Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άνοδος με βοήθεια από τις τράπεζες

Συνεχίστηκε η πλαγιοανοδική κίνηση του δείκτη κυρίως λόγω τραπεζικών ”βοηθειών” με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 1,69%. Στο 3,74% τα εβδομαδιαία κέρδη του δείκτη, παραταύτα το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο σε επιλεγμένους τίτλους.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεχίστηκε η άνοδος χωρίς τυμπανοκρουσίες με τις τράπεζες (+1,69%) να ωθούν ψηλότερα το γενικό δείκτη, σχετική κινητικότητα και σε λίγους ακόμα τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ από εκεί και χαμηλότερα το ενδιαφέρον περιορίζεται σε μετοχές εταιριών που είτε ικανοποίησαν από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν, είτε υπάρχουν ”ενδιαφερόμενες δυνάμεις” που τις κινούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Ιδιαίτερα στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, και πλην λίγων εξαιρέσεων, τα όποια ημερήσια κέρδη διαμορφώνονται από εντολές για ”ανοικτές αγορές” και με ελάχιστους όγκους, επιβεβαιώνοντας ότι στην παρούσα φάση οι ”παίκτες” που δραστηριοποιούνται στην αγορά δεν ενδιαφέρονται για μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και αρκετές μεσαίας.

Τεχνικά η εικόνα καλυτέρευσε κι άλλο, αφού ο FTSE κατόρθωσε κλείσιμο έστω και οριακά υψηλότερα των 2090 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στις 2120 μονάδες. Μάλιστα, σημαντική ανοδική κίνηση παρατηρήθηκε μετά τις 15.40 όταν ανακοινώθηκαν κάποια μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ που έστειλαν ψηλότερα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ακολούθησε η Σοφοκλέους.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνο με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 3856,94 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 3844,92 μονάδες με κέρδη 1,36% (σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη έφτασαν το 3,4%) ενώ ο τζίρος έφτασε τα 420 εκατ. από τα οποία τα 228,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως λόγω του placement στην Τράπεζα Κύπρου και των σημαντικών πακέτων της εταιρίας γερμανός στα 19 ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν προς την Cosmote.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων οι Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Ιντρακόμ, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΤΕ, Τιτάνα.

Θετική μεταβολή για Γερμανό, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, Folli Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Hyatt, ΚΑΕ και Cosmote.

Αντίθετα, με αξιοσημείωτες απώλειες ο ΟΠΑΠ και αρνητικό πρόσημο οι Motor Oil και Eμπορική. Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η τελική εικόνα με 198 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών και 9 τίτλοι με κέρδη από 7 -19,94%.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές ίσως αξίζει παρακολούθηση η κίνηση σε Eλληνικά Kαλώδια, Διας Ιχθυοκαλλιέργειες, Τεχνική Ασφαλιστική, Frigoglass, Χατζηκρανιώτη, Λιβάνη, Chipita, ΚΛΜ, ΓΕΚ και ορισμένων ακόμα τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v