Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επιτόκια... ρίχνουν τις τιμές στη Σοφοκλέους

Με κέρδη 3,4% την προηγούμενη εβδομάδα για τον Γ.Δ. και τα... επιτόκια να προκαλούν πωλήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προεξοφλείται πως θα αναζητηθεί αφορμή για διαμόρφωση φθηνότερων τιμών. Οι σημαντικές υπεραξίες κυρίως τραπεζικών μετοχών μπορεί να οδηγήσουν σε κατοχύρωση κερδών, τη στιγμή που η επιτυχής κατάληξη του θέματος της Εμπορικής, μεταξύ άλλων, συνηγορεί υπέρ μιας θετικής αντίδρασης στη συνέχεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ρυθμό των επιτοκίων κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ανάλογος ρυθμός προεξοφλείται πως θα επηρεάσει και τη Σοφοκλέους.

Πόσο μάλλον που την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 3,4%, για τον Γενικό Δείκτη.

Η παράμετρος των επιτοκίων μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή για μια διόρθωση απαραίτητη προκειμένου να κατοχυρωθούν θέσεις και να επαναγοραστούν νέες, από χαμηλότερες όμως τιμές.

Με βάση την εικόνα της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα, η ανοδική αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια, με την απαιτούμενη όμως... μεσολάβηση μιας υποχώρησης.

Σε αυτή την περίπτωση οι αντοχές στην αγορά θα δοκιμαστούν προς την περιοχή βάσης των 3.780 μονάδων, ενώ ζητούμενη είναι η εν δυνάμει προσφορά σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Πρακτικά, μετά τα εβδομαδιαία κέρδη κατά 5,23% για τη μετοχή της Εθνικής και τα κέρδη 4,07% για την Alpha Bank, πόσο μάλλον τα κατά 7,74% της Eurobank, η λογική της κατοχύρωσης υπεραξιών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Μένει να διαπιστωθεί στη σημερινή συνεδρίαση η σχέση πωλητών-αγοραστών, αλλά και η συμπεριφορά μετοχών που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υστερήσει έναντι άλλων από τον ίδιο κλάδο.

Στον τραπεζικό κλάδο, για παράδειγμα, η μετοχή της Πειραιώς κινήθηκε με απώλειες 1,01% έναντι υπεραπόδοσης των υπολοίπων.

Στον τραπεζικό κλάδο πάλι, μένει να βεβαιωθεί (ή όχι) η διάθεση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών που ποντάρουν στις εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής, αλλά και του Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίου.

Σε ό,τι αφορά στο Τ.Τ., με εβδομαδιαία απόδοση 3,5% μένει να διευκρινιστούν οι προθέσεις της διοίκησης, καθώς έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να προχωρήσει στην εξαγορά μικρότερης τράπεζας.

Για το ποιος μπορεί να είναι ο στόχος του Τ.Τ. και πότε πιθανόν θα εκδηλωθεί το ενδιαφέρον έχουν γραφτεί αρκετά.

Εάν στην αγορά ξεπεραστεί ο... σκόπελος των επιτοκίων, τότε δεν αποκλείεται η ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών να έχει συνέχεια, με σημείο αναφοράς ενδεχομένως το εύρος των 3.750-3.780 μονάδων.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα αναφερθούμε σε δύο άρθρα-παρέμβαση που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο euro2day.gr.

Το πρώτο αφορά στη θέση του Θεόδωρου Ν. Κρίντα (σύμβουλος διοίκησης της Αλκή ΑΧΕΠΕΥ) στις 27/7 με τίτλο ”Ραντεβού τον Σεπτέμβρη; Μάλλον όχι!” και το δεύτερο είναι αυτό του Γιώργου Α. Σαββάκη, την 1η Αυγούστου, με τίτλο ”24 επιλογές-ασπίδα στην αβεβαιότητα”.

Άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες ενισχύθηκε η εκτίμηση πως μέσω των αποτελεσμάτων εξαμήνου και των επιχειρηματικών κινήσεων (σε παρασκήνιο και προσκήνιο) στην αγορά μπορεί να διαμορφωθεί σημείο αναφοράς και με βάση στήριξης το εύρος των 3.750-3.780 μονάδων.

Σημείωση: Η αλλαγή σελίδας στην Εμπορική φαίνεται πως στέφεται σήμερα με απόλυτη επιτυχία.

Ο όμιλος με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία περνά στα χέρια των Γάλλων της Credit Agricole.

Σε μια συνεδρίαση με προδιάθεση κατοχύρωσης κερδών, άρα διόρθωσης, η αναμφίβολα αυτή σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη μπορεί να μην έχει τον προσδοκώμενο αντίκτυπο.

Είναι όμως σίγουρο πως θα αποτελέσει... μαγιά όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά για ευρύτερο μέρος της οικονομίας στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v