Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρυσό ”31” της Σοφοκλέους

Το Ρ/Ε πολλές φορές μπορεί να ξεγελάσει όταν χρησιμοποιείται για μετοχές εταιριών με υψηλά ποσοστά αύξησης της κερδοφορίας τους από χρόνο σε χρόνο. Διαβάστε ποιες είναι οι μετοχές που συνδυάζουν υψηλό growth και λογικές αποτιμήσεις και πώς αποτιμώνται με βάση το δείκτη PEG, που καθιστά 31 ελληνικές μετοχές ιδιαίτερα ”ελκυστικές”!

Το χρυσό ”31” της Σοφοκλέους
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Οι απαισιόδοξοι της Σοφοκλέους επισημαίνουν ότι η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με υψηλότερο P/E σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι υποστηρικτές της αντίθετης άποψης εστιάζουν στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που για διάφορους λόγους δείχνουν ανώτερες από αυτές της ευρωζώνης.

Ο δείκτης PEG έρχεται να συγκεράσει τα δύο αυτά αντίθετα επιχειρήματα και να δώσει την κοινή συνισταμένη τους. Και το ευχάριστο είναι ότι η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη ευνοεί τη Σοφοκλέους.

- Ο συνδυασμός

Η λύση μπορεί να είναι ο δείκτης PEG (Price to Earnings Growth). Ουσιαστικά, αυτός ο δείκτης συνδυάζει τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας με την εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή και ”εξηγεί” αν το P/E της μετοχής είναι υπερβολικό σε σχέση με την προσδοκώμενη αύξηση των κερδών που ”υπόσχεται” η εταιρία.

Στην ουσία, μέσω της χρήσης του PEG ο επενδυτής μπορεί να αξιολογήσει το πραγματικό μέγεθος του P/E μιας μετοχής, αφού είναι πιθανό μια εταιρία που διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς κέρδη 50 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της να δικαιολογεί πλήρως το υψηλό κατά τα άλλα P/E της λόγω του growth στα κέρδη της, σε αντίθεση με μια άλλη μετοχή με αρκετά πιο συντηρητική αποτίμηση στο ταμπλό και χαμηλότερο P/E αλλά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στα κέρδη της.

Έχοντας ως οδηγό για το screening των εταιριών τον δείκτη PEG, ελκυστικές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται αυτές με δείκτη κάτω από 0,50.

Όλες οι περιπτώσεις μετοχών που εμφανίζουν δείκτη PEG ανώτερο από τη μονάδα δεν αποτελούν ευκαιρίες, όπως επίσης και οι τίτλοι με αρνητικές εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή, αφού ο δείκτης PEG, όπως και ο δείκτης τιμής προς κέρδη δεν ορίζεται για αρνητικές τιμές.

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί, για μια ακόμη φορά, ότι τα αποτελέσματα των δεικτών αποτελούν ενδείξεις και όχι αποδείξεις, ιδιαίτερα σε θέματα αξιολόγησης μετοχών.

- Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Η ελληνική αγορά μετοχών στο σύνολό της εμφανίζει δείκτη PEG της τάξεως του 0,47, ενώ για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης ο αντίστοιχος δείκτης κινείται στο 0,44. Σε όρους συνδυασμένου με την ανάπτυξη πολλαπλασιαστή κερδών, λοιπόν, οι ελληνικές μετοχές μπορούν να θεωρηθούν ”ελκυστικές”, αφού και ο μέσος όρος για τις ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνεται σε 1,10...

Στην πρώτη θέση της άτυπης λίστας ”φιγουράρει” η μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ με τον χαμηλότερο δείκτη PEG, στο 0,04. Η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E 10,2 φορές τα κέρδη του 2006, ενώ ο προσδοκώμενος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για φέτος είναι 238,2%!

Στην επόμενη θέση βρίσκεται μια μικρή σε κεφαλαιοποίηση μετοχή εταιρία, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, για την οποία το εκτιμώμενο P/E του 2006 προσεγγίζει το 7,2, ενώ οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών της διαμορφώνονται σε 100%, οπότε ο δείκτης PEG για την εταιρία διαμορφώνεται σε 0,07.

Ακολουθεί μια εταιρία με σχετικά χαμηλό ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή αλλά με πολύ χαμηλό P/E. Η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδοφορίας για το 2006 2,3 φορές, ενώ η μέση εκτίμηση για την αύξηση των κερδών της ανά μετοχή είναι 25,6%. Στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται οι μετοχές των Marfin Financial Group και ΧΑΛΚΟΡ.

Για τη μεν Marfin Financial Group ο δείκτης PEG διαμορφώνεται σε 0,10, αφού το προσδοκώμενο P/E της εταιρίας για το 2006 είναι 13,9 φορές και η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή είναι 135%. Τέλος, για τη ΧΑΛΚΟΡ ο δείκτης PEG κινείται στα επίπεδα του 0,12, με την εκτιμώμενη αύξηση στα καθαρά κέρδη ανά μετοχή στο 198% και το P/E του 2006 σε 24,1 φορές.

Διαβάστε στη δεξιά στήλη ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ τον πλήρη πίνακα με τις 31 μετοχές που έχουν χαμηλό PEG, καθώς και τον πίνακα με τις αποτιμήσεις τους σε όρους τιμής προς λογιστική αξία (Ρ/BV) και σε όρους μερισματικής απόδοσης (D/Y).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v