Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει τώρα στην Αγορά Παραγώγων

Η κατάργηση του κανόνα του flat-tick, η απελευθέρωση των spreads στο δικαιώματα προαίρεσης (options) και η ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, σε ό,τι αφορά το δανεισμό μετοχών, είναι τα μέτρα που άμεσα προτίθεται να λάβει το Χ.Α. προκειμένου να αναμορφωθεί η ελληνική Αγορά Παραγώγων.

Τι αλλάζει τώρα στην Αγορά  Παραγώγων
Η κατάργηση του κανόνα του flat-tick, η απελευθέρωση των spreads στο δικαιώματα προαίρεσης (options) και η ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά το δανεισμό μετοχών είναι τα μέτρα που άμεσα προτίθεται να λάβει το Χ.Α. προκειμένου να αναμορφωθεί η ελληνική αγορά παραγώγων.

Ανώτατα στελέχη του Χ.Α. εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Αγορά Παραγώγων και δήλωσαν στο euro2day.gr ότι παρά τις έως τώρα προσπάθειές τους, τις μειώσεις τιμολογίου και άλλα παρεμφερή μέτρα που εφάρμοσαν τους τελευταίους μήνες δεν σημειώθηκε η αναμενόμενη πρόοδος και ενίσχυση της εν λόγω αγοράς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης, ιδίως σε μετοχές, η οποία μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υπολειτουργεί σε βαθμό που επί της ουσίας την καθιστά ”διακοσμητική”.

Ίσως η πιο ”ριζική” από τις αλλαγές που προωθούνται άμεσα αφορά στην απελευθέρωση του short selling, μέσα από την κατάργηση του κανόνα του flat-tick, αλλά και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, με τέτοιο τρόπο που να σχηματιστούν μεγάλες ”δεξαμενές” μετοχών που θα είναι διαθέσιμες για δανεισμό και οι οποίες θα προέρχονται από μετοχές που βρίσκονται είτε στα χέρια ισχυρών μετόχων εισηγμένων εταιριών είτε στα χέρια μεγάλων θεσμικών επενδυτών και στις οποίες θα γίνονται συμφωνίες επαναγοράς.

Έτσι θα εξαλειφθεί ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται συχνά στη Σοφοκλέους: να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μετοχές προς δανεισμό, αλλά να μην υπάρχουν αυτές οι μετοχές διαθέσιμες στη ”δεξαμενή μετοχών” της ΕΤΕΣΕΠ.

Οι μεγάλοι market makers της Αγοράς Παραγώγων ζητούσαν επίσης από καιρό την κατάργηση του κανόνα του flat-tick, που ήταν βεβαίως μια βελτίωση σε σχέση με τον κανόνα του uptick που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια στις πωλήσεις δανεισμένων μετοχών, αλλά και την κατάργηση του... ”αγορανομικού” -όπως τον χαρακτηρίζουν στελέχη της αγοράς- προσδιορισμού των spreads στην αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει πραγματική απελευθέρωση τoυ short selling, με στόχο όχι την αύξηση της κερδοσκοπίας, αλλά την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δυνάμεων της αγοράς και την ορθότερη τιμολόγηση των παράγωγων προϊόντων, καθώς θα ενισχυθεί και η δυνατότητα των market makers να καλύπτουν τον κίνδυνο των θέσεων που λαμβάνουν ως αντισυμβαλλόμενοι των πελατών της αγοράς.

Η διοίκηση του Χ.Α. δεν παραβλέπει τον ενδεχόμενο κίνδυνο έντονων κραδασμών σε πρώτη φάση, μετά την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, επιμένει ωστόσο ότι σύντομα η Αγορά Παραγώγων θα μπορέσει να βρει τις απαραίτητες ισορροπίες της.

Η επικείμενη απελευθέρωση του short selling βρίσκει απολύτως σύμφωνη και τη διοίκηση του ΣΜΕΧΑ, εκπρόσωποι της οποίας δήλωσαν πως μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει πραγματική Αγορά Παραγώγων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v