Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H διαχείριση των Ταμείων είναι... μείον!

Ο καθένας από μας φροντίζει να διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματά του. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα χρήματα που δίνουμε για ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον και η περίπτωση της Εμπορικής το αποδεικνύει.

H διαχείριση των Ταμείων είναι... μείον!
Η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας βοήθησε να αναδειχθεί ένα ακόμη πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που επιζητά λύση: οι δυσλειτουργίες των Ταμείων και η διαχείριση των αποθεματικών τους.

Ο θόρυβος που έγινε για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων από τα Δ.Σ. των Ταμείων αναφορικά με την πώληση ή μη των μετοχών της Εμπορικής στην Credit Agricole και τα στοιχεία-φολκλόρ που έγιναν γνωστά βοήθησαν να επανέλθει το θέμα πολύ δυναμικά στην επικαιρότητα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι όσα συνέβησαν χθες, τελευταία μέρα αποδοχής της δημόσιας πρότασης των Γάλλων. Ίσως ακούγεται λίγο τραγελαφικό, αλλά μερικά Ταμεία των οποίων το Δ.Σ. είχε αποφασίσει την πώληση των μετοχών στη γαλλική τράπεζα τις προηγούμενες μέρες δεν γνώριζαν τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνουν για να τις δώσουν. Κάποια εξ αυτών, μάλιστα, φαίνεται ότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι μέρα ήταν.

Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθος όταν έδωσε όλο το βάρος στον επηρεασμό των μελών των Δ.Σ. των Ταμείων που θα λάμβαναν την απόφαση για την πώληση των μετοχών της Εμπορικής.

Θα ήταν ίσως πιο αποτελεσματικό αν έδινε το βάρος στη μη εκτέλεση των αποφάσεων που είχαν λάβει τα Ταμεία με δεδομένο τον τρόπο λειτουργίας τους.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς τι θα είχε συμβεί αν οι Γάλλοι δεν είχαν κάνει τη δημόσια πρόταση για το 100% της Εμπορικής και αναγκαζόταν το Δημόσιο να πουλήσει τη συμμετοχή της ΔΕΚΑ και των άλλων Ταμείων μέσα στο καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο, όπως γραφόταν μετ’ επιτάσεως μέχρι τις 13 Ιουνίου.

Ο κ. Αλογοσκούφης θα πρέπει ίσως να ευχαριστεί το Θεό που δεν έζησε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Επειδή όμως το θέμα των Ταμείων, και ειδικότερα η διαχείριση των αποθεματικών τους, είναι πολύ σοβαρό, αφού αγγίζει τους ασφαλισμένους τους, την ελληνική κεφαλαιαγορά και γενικότερα την οικονομία, η κατάσταση δεν πρέπει να παραμείνει ως έχει σήμερα.

Τους μόνους που συμφέρει η διαιώνιση του σημερινού status στα Ταμεία είναι εκείνους που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση για να περάσουν το χρόνο τους και να εισπράξουν τα χρήματα που τους αναλογούν.

Γι’ αυτό η σύνθεση του Δ.Σ. κάθε Ταμείου θα πρέπει να αποτελεί μέλημα των μελών του και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης. Ίσως τότε σταματήσει η σημερινή κατάσταση, όπου η καλύτερη πρακτική είναι η απραξία στη διαχείριση των αποθεματικών τους και το ”παρκάρισμα” σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Αναμφισβήτητα, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας που θα πρέπει να δοθεί σε θέματα διαχείρισης (π.χ. αύξηση του ποσοστού των αποθεματικών που θα μπορεί να τοποθετείται σε μετοχές) θα πρέπει να συμβαδίζουν με την επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών.

Εδώ τα Ταμεία δεν πρόκειται να εφεύρουν την πυρίτιδα. Ως γνωστόν το ΙΚΑ προχώρησε πριν από λίγα χρόνια στη σύσταση της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων με την ανάθεση της διαχείρισης σε θεσμικούς διαχειριστές. Το ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν προχώρησε στη σύσταση ΑΕΔΑΚ, αλλά ανέθεσε τη διαχείριση των αποθεματικών του σε επιλεγμένες τράπεζες για την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα έπρεπε να λειτουργούν μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, της οποίας ο πληθυσμός γερνά, το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ και το ασφαλιστικό σύστημα νοσεί, η μη επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης προς όφελος των ασφαλισμένων τους συνιστά πολυτέλεια.

Ακόμη και για το κράτος το οποίο, ως γνωστόν, χρησιμοποιεί τα αποθεματικά των Ταμείων προς ίδιον όφελος. Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει. Η επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων είναι απαραίτητη και δεν χρειάζεται να γίνει διάλογος γι’ αυτό.

Dr Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v