Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Στοπ” στα επιτόκια, φρένο στις μετοχές;

Η Fed αποφάσισε χθες, όπως αναμενόταν, να αφήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,25%. Η επενδυτική κοινότητα, ως επί το πλείστον, αξιολογεί θετικά αυτή την κίνηση. Μήπως όμως κάνει λάθος;

”Στοπ” στα επιτόκια, φρένο στις μετοχές;
Ύστερα από 17 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων που κράτησαν δύο περίπου χρόνια και έφεραν το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 5,25%, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το Federal Reserve, αποφάσισε χθες να σταματήσει, περιμένοντας να δει πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης.

Η ιδέα ότι η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της κάποια στιγμή το καλοκαίρι του 2006 έδωσε ώθηση στις μετοχές σε ορισμένες περιπτώσεις τους προηγούμενους μήνες.

Ωστόσο η ιστορία διδάσκει ότι το τέλος του ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων οδηγεί τις περισσότερες φορές σε πτώση παρά σε άνοδο των μετοχών τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 υποχωρεί 2,6% κατά μέσο όρο 3 μήνες αφότου η Fed σταματήσει να αυξάνει το παρεμβατικό της επιτόκιο. Οι απώλειες διευρύνονται στο εξάμηνο και ανέρχονται σε 3,8% κατά μέσο όρο, ενώ υποχωρούν στο 2,5% κατά μέσο όρο στο 12μηνο.

Εξυπακούεται ότι οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά των χρηματιστηριακών αξιών.

Άλλη συμπεριφορά θα έχει το χρηματιστήριο αν η οικονομία πνέει τα λοίσθια κι άλλη αν αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο.

Σε γενικές γραμμές, όμως, η ιστορική συμπεριφορά των χρηματιστηριακών αξιών μετά το ”στοπ” της Fed στην περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια δεν θα πρέπει να θεωρείται καλό νέο για τους ”ταύρους”.

Η συμπεριφορά των αγορών έχει φυσικά την εξήγησή της. Το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων σημαίνει πως η Fed πιστεύει ότι οι προηγούμενες αυξήσεις έχουν αρχίσει να ενεργούν στην οικονομία -η χρονική υστέρηση υπολογίζεται σε 6 με 15 μήνες- επιβραδύνοντας τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, που θεωρείται ”κλειδί” για τον πληθωρισμό.

Όμως, χαμηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης μεταφράζονται συνήθως σε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων και των κερδών των επιχειρήσεων. Οι αγορές σπεύδουν να προεξοφλήσουν αυτό το ενδεχόμενο, ωθώντας τις τιμές των μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, η σταθεροποίηση των επιτοκίων ύστερα από μια περίοδο συνεχών αυξήσεων προδιαθέτει για μια νέα περίοδο μείωσης του κόστους του χρήματος. Αυτό βοηθά τις αποτιμήσεις των εταιριών, αφού η προεξόφληση των μελλοντικών ροών ή μερισμάτων γίνεται με χαμηλότερο επιτόκιο, γεγονός που αυξάνει την παρούσα αξία των επιχειρήσεων.

Στην τωρινή περίπτωση, όμως, το Fed κάνει μια στάση στη δίχρονη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων, που ίσως αποδειχθεί η τελευταία, ίσως όμως και όχι αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να ενισχύεται και η αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς.

Είναι λοιπόν κάπως οξύμωρο, αλλά η ιστορία δείχνει ότι το τέλος ενός ανοδικού αμερικανικού επιτοκιακού κύκλου θα έπρεπε να προβληματίζει τους ”ταύρους” παρά να τους ενθουσιάζει, με βάση τουλάχιστον τα ιστορικά δεδομένα.

Dr Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v