Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες έδειξαν... κατοχύρωση κερδών

Συνεδρίαση με έκδηλες τις διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών που εντάχθηκαν ελαφρώς μετά την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. Τα βλέμματα όλων των αγορών παραμένουν στραμμένα στη Fed, ενώ η Σοφοκλέους για μία ακόμα συνεδρίαση και παρά τις απώλειες του Γ.Δ. άφησε υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα, η σημερινή συνεδρίαση σχεδόν από την αρχή έδειχνε ότι υπάρχουν διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών στον τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο ενώ συνεχίστηκε η σχετική κινητικότητα σε αυστηρά επιλεγμένο αριθμό τίτλων μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας, ωθούμενος χαμηλότερα από το -1,25% του τραπεζικού δείκτη και από την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων και του κόστους εργασίας στις Η.Π.Α. που μείωσαν σημαντικά τα αρχικά κέρδη οδηγώντας σε αρνητικό πρόσημο προς στιγμήν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Από εκεί και πέρα, όλοι δείχνουν να περιμένουν την απόφαση της Fed. Όμως, παρά τη σημερινή διόρθωση η Σοφοκλέους και πάλι δεν προβλημάτισε δείχνοντας ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να κινηθεί και σε ψηλότερα επίπεδα μόλις τερματιστούν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες.

Τεχνικά η εικόνα παραμένει ίδια, όμως θα ήταν θετικό τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE να μην υποχωρήσουν χαμηλότερα των 3.816 και 2.060 μονάδων αντίστοιχα.

Από τις μετοχές του FTSE για ακόμα μία συνεδρίαση, σημαντική κινητικότητα και κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, θετική μεταβολή για Ελληνική Τεχνοδομική, ΚΑΕ, Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Πειραιώς και Hyatt.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank και ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτες απώλειες για Εθνική, Eurobank, Γερμανό, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντρακόμ, Cosmote, Τιτάνα, Folli Follie, αρνητικό πρόσημο για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ενώ απώλειες που προσέγγισαν τις 3 ποσοστιαίες μονάδες κατέγραψε ο τίτλος της Εμπορικής την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης χωρίς τη ”στήριξη” από τη δημόσια πρόταση της CA.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μια αναπνοή προ του ψυχολογικού φράγματος των 3.900 μονάδων όμως κατέληξε να κλείσει κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.836,6 μονάδες με απώλειες 1,04% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 186 εκατ. από τα οποία τα 12,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η σημαντική μεταβλητότητα διατήρησε για ακόμα μία συνεδρίαση σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές στην αγορά παραγώγων, με τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαλειφθεί.

Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 130 πτωτικών και 8 τίτλους να καταγράφουν κέρδη από 7- 9,91%.

Όσον αφορά στους ημερήσιους πρωταγωνιστές, στις επιμέρους μετοχές για μία ακόμα συνεδρίαση επικεφαλής των κερδισμένων η Lavifarm, σημαντική κινητικότητα και αξιοπρόσεχτα ημερήσια κέρδη για το Λούλη αλλά και για τη Δομική Κρήτης αν συνεχίσει ανοδικά μπορεί να χρειάζεται προσοχή ο Γρηγόρης, με ανοδικές διαθέσεις και αύξηση των συναλλαγών ο Παρνασσός ενώ αργά αλλά σταθερά αναρριχάται σε υψηλότερα επίπεδα ο Χατζηκρανιώτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v