Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια κατοχύρωση κερδών - ανακάμπτουν οι τράπεζες

Μετά τη Eurobank θετική γύρισε και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ σταθεροποιείται αυτή της Εμπορικής. Ήπια διαμόρφωση του Γ.Δ., με υπεραπόδοση του ”80άρη” (περίπου 1%) και μοιρασμένη εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών. Το ανοδικό σερί της Lavipharm ακολουθούν σήμερα η Eurodrip και ο Βάρδας, που αποτελεί τη θετική έκπληξη της συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήπιων τόνων και χαμηλών συναλλαγών είναι και η σημερινή συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο, ο χαμηλός τζίρος προσμετράται μάλλον στις θετικές παρά στις αρνητικές ενδείξεις.

Σε επίπεδο Γ.Δ. η αγορά υποχωρεί κατά 0,3% (3.825 μονάδες), με τον FTSE-20 να παραμένει σταθερά υψηλότερα των 2.050 μονάδων.

Με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ (στις 13:30), συγκριτικά λιγότερος απ’ ό,τι στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Άλλωστε, το τελευταίο ημίωρο έχει βελτιωθεί αισθητά και η σχέση ανοδικών – πτωτικών, με περίπου 105 τίτλους να κινούνται ανοδικά.

Ξεχωρίζουν δικαιωματικά η Lavipharm, καθώς τόσο οι συναλλαγές (1,2 εκατ. τεμάχια) όσο και η απόδοση (14,9%) φέρνουν τη μετοχή στα 3,18 ευρώ και πρώτη στην κατάταξη.

Ακολουθεί η Eurodrip (και σε αυτή την περίπτωση οι συναλλαγές, συμπεριλαμβανόμενων των πακέτων, είναι αρκετές), με την τιμή της να ενισχύεται κατά 12,2%.

Θετική έκπληξη θεωρείται η... αφύπνιση του Βάρδα, καθώς ο τζίρος ξεπερνούσε τις 115.000 ευρώ (56.000 τεμάχια), με απόδοση 7,2%.

Ακολουθούσαν, με βάση πάντα τις συναλλαγές τους, οι μετοχές των Τεγόπουλου (5,6%), ΕΤΕΜ (5,6%), Λούλη (4,9%), Μπουτάρη (4,5%), Μουζάκη (4,10%) και Βιοτέρ, Unisystems, AXON, Aττικάτ - Παρνασσός και ΔΟΛ.

Προκειμένου να είναι εφικτή η συντήρηση της ”μόχλευσης” σε ένα ευρύ μέρος της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ήπια κίνηση του FTSE-20 (-0,3%).

Αυτό επιτυγχάνεται, καθώς στη μετοχή της Εμπορικής εμφανίστηκαν αγοραστές από τα χαμηλά των 24,12 ευρώ, εξαλείφοντας σταδιακά την αρνητική απόδοση, μέχρι τα 24,26 ευρώ.

Ανάλογα διαμορφώθηκε η τάση σταδιακά σε Alpha, η Eurobank ξεχώριζε ούτως ή άλλως από την αρχή της συνεδρίασης, ενώ σε σημαντικό βαθμό βελτιώθηκε και η θέση των Εθνική και Πειραιώς.

Είναι ενδεικτικό πως από τους βασικούς δείκτες FTSΕ, ο ”80άρης” αποκόμιζε κέρδη της τάξεως του 0,99%, έναντι απωλειών 0,28% του Γ.Δ. (στις 14:35).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v