Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διεθνές κλίμα κοντράρει την άνοδο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση, καθώς χθες ήταν εμφανής η προσπάθεια ”μόχλευσης” ενός ικανού τμήματος της μεσαίας– χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Οι έντονες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της απόπειρας τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, δοκιμάζουν τις αντοχές και τις αντιστάσεις από μετοχές κλειδιά του FTSE-20. Συνεχίζεται η ανακοίνωση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου από εταιρίες του μεσαίου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για να δούμε σήμερα, που η τεχνική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών δεν είναι και η καλύτερη δυνατή...

Αυτό, γιατί τις τελευταίες ημέρες, ενισχύεται η εκτίμηση πως το εύρος των 3.750-3.780 μπορεί από μέχρι πρότινος αντίσταση να αποτελεί βάση και στήριξη της αγοράς για τις επόμενες μία – δύο εβδομάδες.

Να δούμε σήμερα πως θα αντιδράσει η αγορά, καθώς χθες ήταν εμφανής η ”μόχλευση” σε ένα ικανό τμήμα της μεσαίας– χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, με ενδεικτική την υπεραπόδοση του SC-80 έναντι του MID-40 και ASE-20.

Η Π&Κ σε σημερινή της προσέγγιση θεωρεί ότι η αγορά συνεχίζει να ”θερμαίνεται” από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, αν και οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο μάλλον θα είναι περιορισμένες.

Η οικονομική παράμετρος έχει αποδειχθεί τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις ισχυρό κίνητρο προεξόφλησης και βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων επενδυτών που αγοράζουν πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και ρευστοποιούν με την επισημοποίησή τους.

Γι’ αυτό το λόγο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά της μετοχής της Coca Cola 3Ε μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων (δες σχετικό θέμα), με τους αναλυτές να επικεντρώνονται στα μεγέθη του πολυεθνικού ομίλου.

Ζητούμενο βέβαια για σήμερα είναι να αφομοιωθεί με το χαμηλότερο κόστος η όποια προσφορά (πίεση) θα εμφανιστεί στην αρχή της συνεδρίασης, με τη μετοχή της Εθνικής (-0,13% στα 30,96 ευρώ), να αποτελεί το ρυθμιστή της τάσης.

Χαμηλότερα ξεκινά και ο ΟΤΕ, καθώς οι προσδοκίες για μία βραχυπρόθεσμη... αξιοποίηση της εισαγωγής της Romtelecom στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου αναβάλλεται για ευθετότερο χρόνο.

Από το πώς θα αντιδράσει η υψηλή κεφαλαιοποίηση θα εξαρτηθεί σε ποιο βαθμό θα εκδηλωθούν αντιστάσεις στη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Ειδικότερα, σε μετοχές εταιριών που εμφανώς τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις αλλάζουν χέρια χαρτιά και δίνεται η αίσθηση πως επιχειρείται να κινηθούν υψηλότερα σε μία μάλλον... βουβή περίοδο, δηλαδή περίπου μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Από το μεσαίο – χαμηλότερο χώρο, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη η περαιτέρω βελτίωση μεγεθών για την εξειδικευμένη Flexopack και τα ανταγωνιστικά Ελληνικά Καλώδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v