Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη η Σοφοκλέους

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, στην αγορά ακολούθησαν ψυχραιμότερες σκέψεις, την ώρα που οι ευρωαγορές εμφανίζουν σημαντικότατες απώλειες. Συγκριτικά μικρότερες οι απώλειες για μετοχές μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης έναντι εκείνων του FTSE 20. H σχεδόν... μηδενική έκθεση της καλούμενης περιφέρειας στο ξένο κεφάλαιο φέρνει μέχρι στιγμής σε πλεονεκτικότερη θέση τον SC 80 έναντι του FT 20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά την αρχική- αντανακλαστική θα λέγαμε αντίδραση, επιχειρήθηκε να επανέλθει η ψυχραιμία στην αγορά.

Ούτως ή άλλως οι πρώτες εντολές που δόθηκαν σε δεικτοβαρείς μετοχές πίεσαν τον γενικό δείκτη μέχρι και τις 3.788 μονάδες, παραπέμποντας μάλλον σε άμεση ρευστοποίηση θέσεων ξένων παικτών.

Το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη θα δικαιολογούσε μια τέτοια κίνηση.

Σταδιακά μετά τις 11:45 άρχισαν να περιορίζονται οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες και ο Γενικός Δείκτης να επανέρχεται υψηλότερα των 3.800 μονάδων.

Περίπου στις 12:05 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 1,17%, διαμορφώνονταν στις 3.809 μονάδες, με συναλλαγές 29 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως ενώ στα πρώτα πέντε λεπτά της συνεδρίασης θετικό πρόσημο διαμορφώνονταν για μόλις 9 τίτλους, περίπου μισή ώρα αργότερα ο αριθμός έφτανε στις 33.

Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, περίπου 150 μετοχές, υποχωρούσαν, σε αρκετές όμως περιπτώσεις με μάλλον περιορισμένη προσφορά.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως περίπου την ίδια ώρα ο SC 80 υποχωρούσε κατά 0,59%,΄εναντι 1,1% του 20άρη και 1,2% του Mid 40.

Διαπιστώνονταν πάντως πως σε περιπτώσεις εταιρειών με αποδεδειγμένο το επιχειρηματικό και το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, οι αγοραστές δεν φοβήθηκαν να φθάσουν μέχρι και 17% υψηλότερα.

Ενδεικτική ήταν η περίπτωση τόσο του Ατέρμονα στα 1,28 ευρώ, όσο κυρίως όμως της Lavipharm στα 3,70 ευρώ, που μάλιστα προέρχεται από εντυπωσιακό ράλι τις τελευταίες ημέρες.

Αυξημένες ήταν οι συναλλαγές σε μετοχές εταιρειών κυρίως από τη χαμηλότερη αποτίμηση (Λούλης, ΕΤΕΜ, Olympic Catering, Eurodrip, Spider, Ελληνικά Καλώδια, Γρηγόρης, Everest, αλλά και Infoquest λόγω της τοποθέτησης Ελλήνων θεσμικών) που ενισχύονταν περισσότερο από 1%.

Επίσης... αδιόρθωτη εμφανίζονταν η μετοχή της Βιοχάλκο στα 8,16 ευρώ, με τις εντολές αγοράς να επιμένουν μέχρι και 1,75% υψηλότερα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως συμπεριφορά καλύτερη από αυτήν του Γενικού Δείκτη εμφάνιζαν περίπου στις 12:10 οι μετοχές της Unisystems, Δέλτα Project, Audiovisual, Ευρωπαϊκή Πίστη, Χατζηιωάννου, ΑΕΓΕΚ, ΝΕΛ, Κατσέλη και ορισμένων ακόμη.

Ούτως ή άλλως ενδιαφέρουσα από την... προσυνεδρίαση η αγορά αναμένεται να έχει ανάλογη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v